Sarajevo 1 °C Ponedjeljak 19.03.


19.09.2017. / 15:29h Regija - Slovenija

Igor Bavčar počeo izdržavati petogodišnju kaznu zatvora

Igor Bavčar počeo izdržavati petogodišnju kaznu zatvora
Nekoć jedan od najpoznatijih slovenskih političara Igor Bavčar počeo je izdržavati petogodišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen zbog gospodarskog kriminala i pranja novca, potvrdilo je u utorak ministarstvo pravosuđa.

Nekoć jedan od najpoznatijih slovenskih političara Igor Bavčar počeo je izdržavati petogodišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen zbog gospodarskog kriminala i pranja novca, potvrdilo je u utorak ministarstvo pravosuđa.

 Uprava za primjenu kaznenih sankcija objavila je da se je Bavčar u ponedjeljak kasno navečer sam prijavio u kaznionicu Dob pri Mirni na izdržavanje kazne, nakon što je proglašen krivim na ponovljenom suđenju u rujnu prošle godine, poslije čega je više puta tražio odgodu pozivajući se na slabo zdravstveno stanje.

 Uz kaznu zatvora, Bavčar bi po presudi državi trebao vratiti i 21 milijun eura nezakonite imovinske koristi, koju je stekao kao bivši direktor koncerna Istrabenz lančanom preprodajom njegovih dionica. Za isto su kazneno djelo osuđena i dva njegova pomoćnika u toj nekad jakoj kompaniji.

 Višegodišnju zatvorsku kaznu zbog iste afere koja se dogodila prije deset godina već izdržava Boško Šrot, nekadašnji direktor Pivovarne Laško (PL) koji je  zajedno s Bavčarom svojedobno postao ikona tzv. "tajkunske privatizacije" u Sloveniji.

 Igor Bavčar (62) pripada generaciji slovenskih političara stasalih u kasnim 80-im godinama prošlog stoljeća, a zajedno s bivšim premijerom bio je i jedan od njenih najistaknutijih i najambicioznijih članova, sve do odlaska na prestižni direktorski položaj zbog manje političke afere.

 Bio je ministar u više vlada nakon osamostaljenja, ali je u javnosti najdomljiviji utjecaj ostavio kao ministar unutarnjih poslova u vrijeme kratkog rata za slovensko osamostaljenje.

 Svojedobno se spominjao i kao nasljednik pokojnog Janeza Drnovšeka, nakon što su njih dvojica sredinom 90-ih objedinili svoje stranke u tada dominantnu Liberalnu demokraciju Slovenije (LDS), koja je ostala na vlasti 12 godina.

 Kako prenose slovenski mediji, protiv Bavčara i njegove supruge vodi se i porezni postupak za utvrđivanje imovine, a neizvjesno je da li je uopće realno da Bavčar vrati novac koji je navodno ilegalno stekao preprodajom dionica jer je službeno njegova imovina i imovina članova obitelji navodno procijenjena na samo stotinjak tisuća eura.

U bivšoj SFRJ Bavčar je najprije završio školu za policijske kadete, a kasnije i Fakultet političkih znanosti u Ljubljani. Za vrijeme studija surađivao je u više studentskih časopisa, ali je reputaciju dobrog i uvjerljivog komunikatora i govornika stekao u vrijeme tzv. "slovenskog proljeća" i na demonstracijama kojima se tražilo da se Janez Janša pusti iz pritvora u kojemu ga je u Ljubljani držala tzv. JNA.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!