Sarajevo 1 °C Ponedjeljak 19.03.


18.09.2017. / 19:35h Intervjui - Mirko Šarović za TV1

Napravili smo vješto rješenje za Transportnu zajednicu, nakon dolaska Vučića prestala gunđanja iz RS

Napravili smo vješto rješenje za Transportnu zajednicu, nakon dolaska Vučića prestala gunđanja iz RS
Ovo pitanje u Savjetu ministara došlo je na dnevni red upravo pred posjetu predsjednika Srbije gospodina Vučića i mislim da nikome iz RS-a ne bi bilo mudro da osporava članstvo BiH u energetskoj zajednici čije bi sjedište bilo u Beogradu. To je mnogo značajno za Srbiju i to nije mala stvar. Mislim da i oni koji su gunđali ovih dana su prestali da gunđaju i mislim da je to bilo vrlo važno, taj tajming se pogodio, i naša spremnost da odvojimo pitanje članstva u transportnoj zajednici od ovih uslovljavanja tako da smo im izbili sve moguće argumente i zbog toga sada vlada šutnja. Bez komentara su, kazao je za TV1 ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ovo pitanje u Savjetu ministara došlo je na dnevni red upravo pred posjetu predsjednika Srbije gospodina Vučića i mislim da nikome iz RS-a ne bi bilo mudro da osporava članstvo BiH u energetskoj zajednici čije bi sjedište bilo u Beogradu. To je mnogo značajno za Srbiju i to nije mala stvar. Mislim da i oni koji su gunđali ovih dana su prestali da gunđaju i mislim da je to bilo vrlo važno, taj tajming se pogodio, i naša spremnost da odvojimo pitanje članstva u transportnoj zajednici od ovih uslovljavanja tako da smo im izbili sve moguće argumente i zbog toga sada vlada šutnja. Bez komentara su, kazao je za TV1 ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

TV1: BiH je, konačno, potpisala ugovor o Transportnoj zajednici. Možemo li razjasniti šta to znači za državu?

ŠAROVIĆ: Mislim da je to jedna od boljih vijesti posljednjih dana. Dugo smo čekali na to, komlikovali smo situaciju ali ovo  je nešto što je bilo neminovno. Transportna zajednica je nešto kao energetska zajednica, mjesto gdje se BiH priprema za članstvo u EU i pripremat će svoje zakonodavstvo iz oblasti saobraćaja u okviru ove zajednice i prilagođavati svoje ceste i željeznicu evropskim putevima i to je nešto što građani sigurno očekuju. U ovom trenutku u 2017.godini za BiH je potpisivanjem obezbijeđeno 500 miliona KM, značajan dio su grant sredstva a ostalo su dugoročna kreditna sredstva. Od ova četiri projekta jedan je iz RS-a, jedan iz Diskrikta Brčko i dvije dionice koridora 5C, za RS 165 miliona KM, od toga preko 30 miliona grant sredstava, 20 miliona KM za Diskrikt a ostalo je u FBiH. Ovo je nešto što je za pozdraviti a mi smo tek na početku i mislim da su velika očekivanja od ove zajednice čije će sjedište po svemu sudeći biti u Beogradu.

TV1: Možemo li sada razjasniti šta je tačno dogovoreno s vlastima u RS, pa su sada dozvolili potpis ugovora, a nakon velike drame prije nekoliko sedmica kada BiH nije pristupila Transportnoj zajednici?

ŠAROVIĆ: Mi smo napravili jednu finu kombinaciju gdje smo posebno tretirali članstvo u eregetskoj zajednici koje je nesporno i mislim da niko pametan u ovoj zemlji to ne bi osporavao pa nije mogao niko ni iz RS-a ni iz FBiH, a sa druge strane ona otvorena pitanja oko predstavljanja i koordinacije smo ostavili za dogovore entitetskim ministrima i državnom ministru, u skladu sa tim kako je to Ustav predvidio. Ovo je bila jedna dobra egzibicija kojom smo našli zgodno rješenje za uslovljavanja koja su bila proteklih sedmica. Ima onih koji sada gunđaju ili su gunđali ali ne mogu da odbiju ništa.

TV1: Premijerka RS Željka Cvijanović je govorila da će postojati delegacija umjesto tražene rotacije u predstavljanju BiH u Transportnoj zajednici. Možete li nam objasniti o čemu se tačno radi?

ŠAROVIĆ: Pa dobro, ali ja ne mogu da komentarišem i da dešifrujem izjave premijerke. Vjerovatno je to njen odgovor na ove interesantne zaključke koje smo mi donijeli pa je na jedan specifičan način odgovorila. Dogovora će svakako biti a zato smo i pomenuli riječ u skladu sa Ustavom. Znate da je ovo pitanje u Savjetu ministara došlo na dnevni red upravo pred posjetu predsjednika Srbije gospodina Vučića i mislim da nikome iz RS-a ne bi bilo mudro da osporava članstvo BiH u energetskoj zajednici čije bi sjedište bilo u Beogradu. To je mnogo značajno za Srbiju i to nije mala stvar. Mislim da i oni koji su gunđali ovih dana su prestali da gunđaju i mislim da je to bilo vrlo važno, taj tajming se pogodio, i naša spremnost da odvojimo pitanje članstva u transportnoj zajednici od ovih uslovljavanja tako da smo im izbili sve moguće argumente i zbog toga sada vlada šutnja. Bez komentara su.

TV1: Predsjednik RS Milorad Dodik naveo je da ugovor može biti prihvatljiv entitetu samo pod uslovom da se u BiH primenjuje mehanizam koordinacije. Šta to tačno znači u ovom slučaju?

ŠAROVIĆ:Mehanizam koordinacije koji je usvoje od svih nivoa vlasti u BiH primjenjuje se u onim situacijama koje su bitne za evropski put Bosne i Hercegovine. On je ne primjejuje za svaku priliku i za svako postupanje ministarstava i nadležnih institucija. Tu se radi o pitanju koje je uslov BiH za EU put gdje se zahtjeva donošenje odgovarajuće odluke ili nekog stava iz BiH koji se prethodno testira kroz mehanizam koordinacije ali on se ne upotrebljava uvijek i za svako pitanje. Postoje zakoni i mehanizmi kada određena ovlaštenja koji se izvršavaju bez mehanizma koordinacije zato što je to zakon omogućio, a tačno se zna kada se mehanizam koordinacije upotrebljava. Da li će se taj mehanizam koristiti prilikom donošenja odluka u okviru transportne zajednice to je pitanje koje je na dnevnom redu te transportne zajednice 

TV1: Protekla sedmica bila je burna u Skupštini RS. Na kraju policija nije dozvolila zastupnicima opozicije da učestvuju u radu Skupštine. Kako komentirate prošlosedmična događanja?

ŠAROVIĆ: Pozicija je optužila opoziciju za poteze koje je opozicija primjenila i ispalo je kao da se pozicija plaši određenih revolucija i nekih scenarija. Moj komentar je da se od opozicije očekuje da ima aktivan pristup koji nije u suprotnosti sa zakonom. Nemoguće je od opozicije očekivati da šuti ili da to bude njen način funkcionisanja i rada. Mnogo je veći prag tolerancije i dopuštenosti opoziciji nego poziciji što je sasvim logično, svako se bori za svoj prostor i ne vidim u tome ništa čudno. Razočaran sam ponašanjem predsjednika NSRS koji nije mogao da to iznese na bolji način. 

Što se tiče pominjanja revolucija različitih boja, makedonski scenariji, neke crvene, ružičaste, ove ili one revolucije, to pozicija pominje prisjećajući se vlastitog iskustva jer potpuno je jasno da su oni helikopterima slali po poslanike u Hrvatsku, plaćali su poslanike, okupirali su Narodnu skupštinu i palatu predsjednika republike sa SFOR-ovim snagama i sve je to svojstveno njima i vjerovatno se iz tih razloga boje da bi to možda i opozicija mogla da uradi ali ja mislim da demokrarija nije u opasnosti zbog opozicije nego upravo zbog vlasti. Radi se o zamjeni teza čime se javnost želi da straši sa ponašanjem opozicije a sve je počelo sa prisilnom ostavkom glavnog revizora. Potpuno je jasno da je tada izvršen klasični politički linč u kojem je vlast odnosno lideri vladajućih stranka i predsjednik RS-a sa glavnim revizorom obrisali pod i time vladavinu prava i demokratiju u RS srozali na najniže grane. To je bio povod za reakciju opozicije i po meni potpuno opravdanoj. Ne vidim razloga za toliko kukanje i prizivanje nekih scenarija.

TV1: Kad god opozicija u RS „pokaže zube“, vlast vas dočeka s pričom da ste izdajnici interesa RS, da radite za političko Sarajevo, da uništavate RS...

ŠAROVIĆ: Nezakonite stvari dolaze od nosioca vlasti, i ne može opozicija biti nosioc nezakonitih stvari. To je vješt manevar vlasti u RS-u kojim želi uplašiti narod i da se oni instaliraju kao čuvari RS-a i ako oni ne budu na vlasti da je Republika Srpska propala što je potpuno nakradno razmišljanje. RS se ne brani busanjem u prsa i lažnim srbovanjem i lažnim patriotizmom nego se RS najbolje brani njenim napretkom, njenim razvojem i ekonomijom i da je to najbolja odbrana.

TV1:  Može li zbog deficita u RS biti ugrožen aranžman sa MMF-om?

ŠAROVIĆ: Vjerovatno da može i mnogo toga će se vidjeti narednih dana jer revizorski izvještaj postoji i on je samo vrh ledenog briga. Nadam se da postoje oni koji će da unesu više svjetlosti u to. Uopšte problem finansiranja je veliki problem i mislim da je sve upitno uključujući i aranžman sa MMF-om.

TV1:Naredne godine će izbori. Ostaje li Savez za promjene zajedno i kakva su vam očekivanja?

ŠAROVIĆ: Ostaje svakako i to je zaključak sa zajedničke sjednice koja je bila prije jednu ili dvije sedmice i ne samo da ostaje nego je stav lidera stranaka da se Savez pokuša proširiti sa drugim strankama koje dijele slične poglede. U tome smislu Savez je otvoren što je dobra stvar. Zajednički su ciljevi svih stranaka, oni su usaglašeni i tu nema bilo kakvih razlika i ja očekujem da će naredne sedmice proisteći dosta toga kvalitetnog iz Saveza za promjene.

TV1: Ima li DNS-a u toj priči, kada kažete da su vrata otvorena?

ŠAROVIĆ: Sa DNS-om ima kontakata, oni su u ovoj fazi korektni. Nije se koliko je meni poznato razgovaralo dublje o nekim drugim stvarima ali da je to stranka sa kojom SzP bi mogao da nađe dosta dodirnih tačaka to je sigurno tačno i ne vidim čak da se programski mnogo razlikujemo. Kao i uvijek u politici uvijek imaju zagovornici za i protiv, tako je vjerujem i u DNS-u ponajviše što su oni sada dio vlasti, no ako mene pitate, mislim da tu nema nikakvih prepreka. Savez za promjene sa DNS-om bi imao sigurnu pobjedu na izborima 2018. Sama ta činjenica upućuje na to da trebamo razgovarati

TV1: Sve se glasnije govori da ćete biti kandidat za člana Predsjedništva BiH. Ima li mjesta špekulacijama te vrste?

ŠAROVIĆ: Meni nije poznato da je ijedna stranka do sada istakla svoje kandidate, ni SDS to nije stavljao na dnevni red a kada će - ima različitih opcija - u SDS-u neki zagovaraju da to bude krajem ove godine, drugi na proljeće, vidjet ćemo u svakom slučaju nastojat ćemo da predložimo kandidate koji bi u toj utrci najviše mogli da dobace.

TV1: Također, sve glasnije se priča da će se i Dodik kandidirati za člana Predsjedništva. Već ste pobjeđivali Dodika u direktnom okršaju. Mislite li da biste mogli ponovo?

ŠAROVIĆ: Logično je da će naša konkurencija nastojati da istakne najjačeg kandidata ali isto je očekivati da SDS može parirati sa kvalitetnim kandidatom, ima dosta kvalitetnih kolega. Dobra je stvar da SDS može imati unutrašnju utakmicu i da se tu isprobamo i pokušamo naći najbolju kombinaciju koja bi garantovala dobar rezultat. Ja sam dio te ekipe, u tome ću učestvovati i zajednički ćemo donijeti odluku.

(Vijesti.ba)