Sarajevo -2 °C Subota 24.02.


14.09.2017. / 13:41h Ekonomija - Najavljen dolazak malinara pred zgradu institucija BiH

Mameledžija: Malinu proglasiti strateškim proizvodom BiH

Mameledžija: Malinu proglasiti strateškim proizvodom BiH
Asocijacija "Zajedno za bh. malinu" najavila je za 18. septembar, dolazak malinara na plato ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, ukoliko se dotad ne ispune njihovi zahtjevi koje su uputili nadležnim organima vlasti.

 Asocijacija "Zajedno za bh. malinu" najavila je za  18. septembar, dolazak malinara na plato ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, ukoliko se dotad ne ispune njihovi zahtjevi koje su uputili nadležnim organima vlasti.
 
Malinari su naveli da ne pristaju na cijenu maline manju od tri KM, ali traže i proglašenje elementarnih nepogoda te očitovanje o neispunjavanju njihovih ranijih zahtjeva.
 
 - Dosta toga je, na neki način, na papiru urađeno u bh. malinarstvu u protekla tri mjeseca i jedan od naših prioritetih ciljeva jeste da se malinarstvo proglasi kao strateška grana, odnosno malina kao strateški proizvod BiH da bismo imali sigurnost kod proizvodnje i širenja nasada - kazao je  predsjednik Asocijacije "Zajedno za bh. malinu" Edin Mameledžija.
 
Napomenuo je da je u BiH prošle godine proizvedeno 22.000 tona maline i da smo po tome bili osmi u svijetu. 
 
- Umjesto da idemo ka petom, trećem ili čak prvom mjestu, mi smo ove godine nazadovali – kazao je predsjednik Asocijacije "Zajedno za bh. malinu", dodajući da je njihova intencija da se napravi jedan sistemski pristup u kompletnom lancu od proizvodnje maline do krajnjih potrošača.
 
Mameledžija je naveo da vrijeme trajanja mirnih protesta nije određeno, te da očekuju da im se obrate nadležni entitetski ministri. Dodao je da su najavu mirnog protesta ranije dostavili Federalnoj upravi policije i MUP-u Kantona Sarajevo.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!