Sarajevo -2 °C Subota 24.02.


14.09.2017. / 13:34h Svijet - New York

UN: Hitno okončati nasilje nad Rohingya muslimanima u Mijanmaru

UN: Hitno okončati nasilje nad Rohingya muslimanima u Mijanmaru
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) izražava duboku zabrinutost zbog upotrebe pretjerane sile vojske Mijanmara protiv muslimana Rohingya te naglašava kako je hitno potrebno okončati s nasiljem u pokrajini Arakan.

 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) izražava duboku zabrinutost zbog upotrebe pretjerane sile vojske Mijanmara protiv muslimana Rohingya te naglašava kako je hitno potrebno okončati s nasiljem u pokrajini Arakan.
 
Vijeće sigurnosti UN-a je u srijedu održalo sjednicu iza zatvorenih vrata na kojoj je razgovarano o posljednjim dešavanjima u Mijanmaru.
 
Tekeda Alemu, ambasador Etiopije pri UN-u, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti, kazao je novinarima da je na sjednici izražena zabrinutost zbog upotrebe prekomjerne sile snaga sigurnosti protiv civila.
 
"Vijeće sigurnosti UN-a je zabrinuto zbog upotrebe prekomjerne sile snaga sigurnosti protiv civila. Također su osuđeni napadi protiv civila. Vijeće sigurnosti apeluje da što prije prestane nasilje nad Rohingya muslimanima , smanje tenzije i zaštite civili", rekao je Alemu.
 
Dodao je da je Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo zadovoljstvo što je Bangladeš otvorio vrata Rohingya izbjeglicama.
 
Pozvao je Vladu Mijanmara da sarađuje s UN-om i drugim humanitarnim organizacijama u vezi s dostavom humanitarne pomoći ugroženima.
 
Matthew Rycroft, britanski ambasador u UN-u, kazao je novinarima da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija prvi put u devet godina usaglasilo zajedničko saopćenje u vezi s pitanjem Mijanmara, prenosi TRT.
 
S druge strane, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Antonio Guterres izjavio je u srijedu da je "neprihvatljivo" nasilje nad muslimanima u Mijanmaru.
 
Uoči 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, Guterres je na konferenciji za medije apelovao na zvaničnike Mijanmara da zaustave vojne operacije, okončaju nasilje i dozvole dostavu humanitarne pomoći.
 
Humanitarnu krizu je nazvao "katastrofom", napominjući da je broj Rohingya muslimana, koji su morali izbjeći u susjedni Bangladeš, već dostigao cifru od 380.000.
 
Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila na desetine muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana bili primorani bježati ka susjednom Bangladešu.
 
Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.
 
 
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!