14.09.2017. / 13:18h BiH - Tužilaštvo BiH

Zatraženo određivanje pritvora za pet osoba uhapšenih u akciji "Dardaneli"

Zatraženo određivanje pritvora za pet osoba uhapšenih u akciji
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dostavilo je prijedlog za određivanje pritvora za pet osumnjičenih i prijedlog mjera zabrane za šest osumnjičenih u okviru akcije kodnog naziva "Dardaneli".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dostavilo je prijedlog za određivanje pritvora za pet osumnjičenih i prijedlog mjera zabrane za šest osumnjičenih u okviru akcije kodnog naziva "Dardaneli".

Naime, Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanja mjere pritvora za pet osumnjičenih i mjera zabrane za šest osumnjičenih za kazneno djelo organiziranje skupine ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja ilegalnih migranata iz članka 189a Kaznenog zakona BiH.

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH a mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba bit će predložene iz razloga opisanih u članku 132. ZKP BiH, stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Mjere zabrane bit će predložene za šest osoba, a između ostalog uključuju zabranu putovanja osumnjičenih i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenim u predmetu.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu u predmetu kodnog naziva „Dardaneli“, koja se vodi u suradnji sa pravosuđem i policijom zemalja regiona, Hrvatske i Crne Gore, a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krijumčarenje velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom sa područja Turske, Sirije i Bliskog istoka, preko BiH u Hrvatsku, čime su počinitelji kaznenih djela, ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Istraga u predmetu se nastavlja.

 

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!