14.09.2017. / 11:47h Kultura - Sarajevo

Vijest o smrti Nade Đurevske sa žaljenjem primili Hadžihafizbegović i Mustafić

Vijest o smrti Nade Đurevske sa žaljenjem primili Hadžihafizbegović i Mustafić
Vijest o smrti pozorišne i filmske glumice Nade Đurevske sa žaljenjem su primile njene kolege Emir Hadžihafizbegović i Dino Mustafić.

Vijest o smrti pozorišne i filmske glumice Nade Đurevske sa žaljenjem su primile njene kolege Emir Hadžihafizbegović i Dino Mustafić.
 
- Potresla me je vijest. Nada Đurevska je bila posebna osoba, imala je svoj kosmos, svemir, bila je poprilično samozatajna, a način na koji je živjela, tako nas je i napustila - rekao je u izjavi za Fenu direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović. 
 
Prije svega, ističe, napustila nas je jedna sjajna osoba, a nakon toga i jedna sjajna umjetnica filmskih setova.
 
-Radio sam s njom, jako sam je poštovao, i ovo je veliki gubitak unutar ljudskog segmenta, ali i teatarskog i filmskog - poručio je Hadžihafizbegović.
 
Prisjetio se velikih projekata koje je radio s Đurevskom, kao što su "Kod amidže Idriza“, "Viza za budućnost“, a najvažniji mu je bio Čehovljev "Višnjik“, s glavnim ulogama.
 
- Odigrala je 27 premijera u Kamernom teatru, ostavila je duboki trag, možda čak značajniji i veći nego u Narodnom pozorištu Sarajevo - smatra Hadžihafizbegović.
 
Za bh. reditelja Dinu Mustafića, Nada Đurevska je bila najtalentiranija glumica i najveća umjetnica koje je u životu upoznao, a kako kaže, bila je dobrodušna, imala je lijepu energiju koja je oplemenjivala scenu i publiku koja ju je jako voljela.
 
- Nada Đurevska će ostati obilježena u historiji bh. filmske i pozorišne umjetnosti sa svojim velikim glumačkim rolama koje je za publiku uvijek radila s jednom lakoćom na sceni, ali je u svom procesu iznutra odvajala najbolji dio sebe za uloge koje je tumačila - kazao je Mustafić.
 
Njena lepeza uloga je bila ogromna, ali ono što je krasilo je, ističe, emocija.
 
- Svoje prve profesionalne korake sam pravio s Nadom Đurevskom, sarađivali smo decenijama, ona je od onih glumica zbog koje se zaljubljujete u glumačku umjetnost - naglasio je Mustafić u izjavi za Fenu.
 
Nada Đurevska je rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju i jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica. Preminula je u 65. godini u Sarajevu.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!