Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


14.09.2017. / 11:10h Svijet - Bangladeš

Za spas od mijanmarskog nasilja Rohingya muslimani primorani platiti 36 dolara

Za spas od mijanmarskog nasilja Rohingya muslimani primorani platiti 36 dolara
Nakon novog vala nasilja mijanmarske vojske više od 300.000 arakanskih muslimana izbjeglo je u Bangladeš kako bi spasili svoje živote.

Nakon novog vala nasilja mijanmarske vojske više od 300.000 arakanskih muslimana izbjeglo je u Bangladeš kako bi spasili svoje živote.

Za arakanske izbjeglice granica sa Bangladešom znači spas, no po dolasku na tu granicu susreću se sa još jednom preprekom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon višednevnog pješačenja kroz blato i plantaže riže, izbjeglice na granici sa Bangladešom čeka dosta onih koji iskorištavaju njihovu tešku situaciju, te im za prelazak preko rijeke na teritoriju Bangladeša naplaćaju 36 dolara.

One izbjeglice koje nisu u mogućnosti platiti 36 dolara i ukrcati se na čamac, primorane su predati svoje stvari, odnosno sve što im je ostalo iz domova koji su zapaljeni.

Bijeg iz Mijanmara prema Bangladešu ponajviše je težak za starce, ali i ženama trudnicama. Prema informacijama humanitarnih organizacija, od 25. augusta je na putu do Bangladeša rođeno 130 beba.

Dobar dio muslimana Arakana bježeći iz domovine sa sobom je poveo i stoku, no po dolasku do Bangladeš stoku mogu prodati po vrlo niskoj cijeni, tačnije pet puta manjoj od realne vrijednosti.

Tako izbjeglice za krupnu stoku čija je realna cijena oko 600 dolara, mogu uzeti tek nešto više od 100 dolara.

Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju sa novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

 

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!