Sarajevo 22.6 °C Srijeda 23.05.


13.09.2017. / 21:54h Dobar - Zaštititi novinare Novosti

Udruženje BH novinari

Udruženje BH novinari
Javno spaljivanje Samostalnog srpskog tijednika Novosti u Hrvatskoj, od strane radikalnih desničarskih organizacija zabrinjava cjelokupnu regionalnu javnost.

O tome kako bh novinari gledaju na ovaj očiti atak na slobodu izražavanja razgovarali smo sa Borkom Rudić, generalnom tajnicom Udruženja/ udruge BH novinari.
 
Generalna tajnica Udruženja/ udruge BH novinari ističe u razgovoru za Vijesti.ba, da svjedočimo svojevrsnom povratku inkvizicijskog pokreta, koji danas spaljuje novine, a već sutra za to može izabrati drugu metu.
 
"Do ovog, dvostrukog spaljivanja magazina Novosti, mislila sam da su spaljivanje djela i neistomišljenjka vezani samo za davno nestali i već zaboravljeni inkvizicijski pokret, ali očito svjedočimo njihovom povratku, vraća se u vidu političke  inkvizicije, čiji su sljedbenici sad spremni spaljivati novinu, a sutra ko znašta će i koga odabrati za metu", kazala je Rudić.
 
Dodaje kako najoštrije osuđuje javno spaljivanje magazina Novosti, kao brutalni i atak na slobodu medija.
 
"Pokušaj sprečavanja njegovog izlaženja i jasnu poruka autorima - urednicima i novinarima šta im se sprema, ukoliko nastave kritički, hrabro i bezkompromisno  problematizirati  aktuelna zbivanja i pojave u javnom prostoru Hrvatske..Posebno zabrinjava i činjenica da je riječ o magazinu koji izdaje organizacija srpske manjine u Hrvatskoj, čime se dodatno potkopavaju evropske  demokratske vrijednosti i načela o posebnoj zaštiti manjina i njihovog prava na informiranje,a koje je Hrvatska država, navodno, prihvatila ulaskom u EU članstvo. Sudeći na osnovu izostanka efikasnih akcija državnih organa u ovom slučaju, te mlakih izjava hratskih zvaničnika ( poput ocjene premijera Plenkovića kako je to čin politički marginalne stranke, kojemu ne treba pridavati značaj), bojim se da su te vrijednosti ugroženije sada u Hrvatskoj nego u vrijeme njenog pristupanja EU", kazala je Rudić za Vijesti.ba  .
 
Obzirom da je Hrvatska članica EU, a ovakvi napadi predstavljaju ekstremni atak na slobodu izražavnja, Rudić govoreći o tome može li se očekivati da hrvatske vlasti budu opomenute od strane evropskih institucija zbog toleriranja napada na novinare, smatra da nije sigurno kako će reagirati evropske institcije.
 
 "Bojim se da iz vastitog oportunizma nisu baš spremni priznati i promtno reagirati na javno spaljivanje  novina u jednoj od njihovih članica!? Ne očekujem da su moguće sankcije, čak ni javna opomena! Udruga BH novinari će, zajedno sa novinarskim organizacijama iz regije Zapadnog Balkana,  udruženih u Platformu za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara (SEWP) , uskoro izdati saopćenje i javno zahtijevati hitno očitovanje najviših organa vlasti u Hrvatskoj, u vezi sa dvostrukim spaljivanjem Novosti i mjerama koje će poduzeti prema osobama koje su to organizovale i provele.  Zatim ćemo tražiti djelovanje institucija  EU i Vijeća Evrope, a pozvaćemo i naše kolege iz Evropske federacije novinara ( EFJ), OSCE ureda za slobodu medija, platforme Vijeća Evrope za  mapiranje slobode medija da traže zaštitu slobode izražavanja u Hrvatskoj, te posebne mjere zaštite za novinara i urednika Novosti,  koji su, činom spaljivanja novine, i praktično izloženi  javnom linču", istakla je Rudić.
 
Ona je poručila da kolege iz "Novosti" mogu računati na podršku novinarskih organizacija iz Platforme SEWP, novinara pojedinaca iz cijele regije, ali i evropskih novinarskih asocijacija. 
 
"Važno je također da i najmanju prijetnju ili napad prijave nadležnim policijskim organim, te javno objavljuju imena napadača - na taj će način sve ostati zabilježno, institucije  poslije neće moći reći  da nisu znale, jednostvno se mora stati ukraj političkoj ignoranciji i institucionalnoj šutnji o napadima.  Naravno, jako je važno da i sami poduzimaju mjere zaštite - jer sa onima koji pale novine, a nisu kažnjeni, nikad ne može znati šta još mogu uraditi", kazala je Rudić.
 
N.H
 
(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak