13.09.2017. / 13:22h Regija - Šef srpske diplomatije

Dačić: Bez Srbije i Srba nema ni bezbjednosti u regionu

Dačić: Bez Srbije i Srba nema ni bezbjednosti u regionu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da bez Srbije i srpskog naroda, najveće zemlje i najvećeg naroda u regionu, nema ni bezbjednosti na zapadnom Balkanu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da bez Srbije i srpskog naroda, najveće zemlje i najvećeg naroda u regionu, nema ni bezbjednosti na zapadnom Balkanu.

Otvarajući u Beogradu konferenciju "Zapadna bezbjednosna arhitektura i Srbija - izazovi i dileme", koju je organizovao Centar za spoljnu politiku, uz podršku američke Ambasade u Srbiji, Dačić je istakao da je opredjeljenje Srbije konstruktivni dijalog sa susjedima radi rješavanja otvorenih pitanja uz visok stepen međusobnog uvažavanja.

Ocijenio je da su, iako se nivo saradnje i međusobnog povjerenja u regionu unapređuje, i dalje u nekim segmentima prisutni retrogradni procesi, poput jačanja nacionalizma i radikalizacije političke scene, te dodao da su u velikoj zabludi oni koji misle da su riješeni svi problemi na Balkanu.

Dačić je ponovio da je nesumnjivo strateško opredjeljenje Srbije članstvo u EU, te da kredibilna politika proširenja, zasnovana na jasnim kriterijumima, predstavljaju strateško ulaganje u bezbjednost i prosperitet Evrope u cjelini.

Govoreći o odnosima Srbije sa NATO-om, Dačić je rekao da su oni delikatni zbog nasljeđa iz prošlosti, ali da je, imajući u vidu zajedničke interese u proteklih 11 godina, Srbija ostvarila značajnu saradnju sa državama članicama i partnerima NATO.

Istakao je da Srbija sprovodi politiku neutralnosti, što znači da nema namjeru za članstvo u NATO ili u bilo kojem drugom vojnom savezu, te da ta vojna neutralnost ne predstavlja prepreku u poboljšanju partnerstva.

- Vojna neutralnost ne znači izolaciju ili samodovoljnost ili pak nezainteresovanost za druge. Mi nemamo potrebe da ulazimo u NATO, ali ne treba ni da ratujemo sa NATO-om, već da tražimo zajedničke interese - naveo je Dačić.

Dodao je da Srbija nikada nije bila na strani nekoga ko krši međunarodno pravo, jer ima svoje probleme.

Srbija je opredijeljena da čvrsto odgovori na sve bezbjednosne izazove savremenog doba - terorizam, organizovani kriminal, sajber i hibridne prijetnje, ilegalne migracije, trgovinu ljudima, naveo je Dačić.

Naglasio je da aktuelne prijetnje prevazilaze mogućnosti i kapacitete borbe jedne zemlje, jednog regiona i jednog kontinenta, te da je stoga više nego potrebno da se na svim nivoima razmjenjuju informacije i ostvaruje saradnja uz međusobno razumijevanje.

- Samo na taj način, mir i bezbjednost mogu biti osigurani i dodatno unaprijeđeni - ocijenio je Dačić.


(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još