Sarajevo -1 °C Subota 24.02.


13.09.2017. / 13:18h Svijet - Predsjednik Evropske komisije

Juncker: Zapadni Balkan u EU? Ne prije 2019.

Juncker: Zapadni Balkan u EU? Ne prije 2019.
Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje zapadnog Balkana u članstvo EU, izjavio je predsjednik EK Jean-Claude Juncker.

Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje zapadnog Balkana u članstvo EU, izjavio je predsjednik EK Jean-Claude Juncker.

Nakon toga će, kako je rekao, svaka nova članica morati da prethodno uvriježi djelovanje pravne države i vrijednosti EU.

Juncker je to rekao u godišnjem izlaganju o "stanju Unije" u Evropskom parlamentu i istakao da će "idućih godina EU imati više od 27 država članica".

Ali, kako je naveo, "uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandata sadašnje Evropske komisije" 2019. godine.

- A svaki put za svaku novu državu članicu će morati da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrijednosti EU budu ispoštovane - predočio je Juncker i naglasio da je "to apsolutni prioritet".

On je stavio do znanja da "to isključuje zasad ulazak Turske u članstvo EU". Kako je obrazložio, Turska se "već izvjesno vrijeme džinovskim koracima udaljava od EU".

- Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smiju biti zatvarani - upozorio je Juncker.

Pozvao je odgovorne u Turskoj da oslobode "naše i ne samo naše novinare" i da "prestanu da vrijeđaju naše države i njihove vođe nazivajući ih fašistima i nacistima".

- Evropa je kontinent zrele demokratije, ali oni koji svjesno vrijeđaju ruše mostove, a u Turskoj oni koji to čine žele da sruše mostove da bi potom optužili Evropsku uniju za neuspjeh u pregovorima o članstvu - rekao je Juncker.

Predsjednik EK u svom godišnjem govoru o stanju Unije kaže da je EU posljednjih godina vratila povjerenje u sebe.

Juncker je rekao da "vjetar ponovo duva u jedra Evrope" i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu poslije odluke Britanije da istupi iz tog bloka.

- Sve to me navodi da vjerujem da je vjetar ponovo u jedrima Evrope - rekao je Juncker.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!