Sarajevo 22.6 °C Srijeda 23.05.


13.09.2017. / 11:43h Regija - Veliki dan za Kosovo

Thaci u SAD-u potpisao sporazum o Milenijumskim izazovima vrijedan oko 50 miliona dolara

Thaci u SAD-u potpisao sporazum o Milenijumskim izazovima vrijedan oko 50 miliona dolara
Predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji boravi u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Država, potpisao je u ime Kosova sporazum sa američkom agencijom o programu Milenijumskih izazova (MCC).

Predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji boravi u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Država, potpisao je u ime Kosova sporazum sa američkom agencijom o programu Milenijumskih izazova (MCC).

Thaci je tim povodom rekao da je ovo jedan veliki dan za Kosovo u Washingtonu.

"Mi smo uvek imali dobre dane u Washingtonu, jer Kosovo i SAD imaju dugo i snažno prijateljstvo, ali danas je poseban dan jer dodajemo još jednog prijatelja na dugačak spisak prijatelja u ovom glavnom gradu. Mi potpisujemo ovaj sporazum sa MCC-om i okrećemo novu stranu u odnosima, usredređeni na ekonomski razvoj i vladavinu zakona“, istakao je Thaci.

On je, kako je saopšteno iz predsedničkog kabineta, istakao da je ovaj sporazum novo i veoma jako sredstvo podrške građanima Kosova i da će pomoći Kosovu u sprovođenju projekata sa MCC-om.

"Ovo će pomoći Kosovu da osnuje fondaciju koja će investirati skoro 50 miliona dolara veoma fokusirano. Ova ulaganja će pomoći Vladi Kosova i kosovskim firmama da se bave snabdevanjem električnom energijom, uštedom energije i jačanjem transparentnosti Vlade za građane“, naveo je Thaci.

Istakao je i da je ovaj sporazum omogućen samo uz veliku pomoć kongresmena Eliota Engela i ostalih kongresmena.

"Zahvaljujemo se članovima Kongresa i Senata koji su pomogli Kosovu u ovom procesu. Takođe se zahvaljujemo našim timovima, kojima su rukovodili Sarah Olmstad i Petritu Selimiju, koji su vredno i brzo radili kako bi stvorili projekte i kako bi doveli ovaj sporazum do ovog dana“, dodao je Thaci.

Sada, rekao je Thaci, "imamo novu Vladu, ali kao predsednik Kosova mogu da potvrdim da će projekti MCC-a biti podržani od strane svih političkih partija i svih institucija".

"Civilno društvo Kosova i privatni sektor Kosova će takođe biti bitni elementi podrške“, kazao je Thaci.

Takođe, izrazio je zahvalnost bivšoj predsednici Kosova Atifeti Jahjagi i bivšem premijeru Isi Mustafa, na njihovoj podršci MCC-u.

S druge strane, vršilac dužnosti izvršnog direktora MCC-a Jonathan Nash rekao je da pomaže vladama da neke od najsiromašnijih ljudi na svetu poveže sa radnim mestima, tržištima i mogućnostima.

“Vlada SAD-a će putem MCC-a raditi sa Vladom Kosova kako bi srpoveli političke i institucionalne reforme koje povećavaju transparentnost i jačaju energetski sektor zemlje”, rekao je Nash. Istovremeno, kongresmen SAD-a Eliot Engel kazao je da “Kosovo ide putem prema evro-atlantskim integracijama i da će ovo novo partnerstvo pomoći da zemlja napreduje prema ovom cilju.”

Petrit Selimi, nacionalni koordinator za Milenijumske izazove na Kosovu, istakao je da je potpisivanje sporazuma "Threshold" predstavlja završetak procesa razvoja projekata, ali istovremeno obeležava i početak nove mogućnosti za kosovske institucije, civilno društvo i privatni sektor da sarađuju na uređenju nekoliko ograničenja koja su najbitnija u pravcu razvoja Kosova.

MCC-ev program “Threshold” usredsređen je na kritična polja za budućnost Kosova i ubrzaće investicije na polju energetske efikasnosti i podržaće napore na promovisanju efektivnog i odgovornog upravljanja.

 

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!