Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


11.09.2017. / 20:29h Intervjui - Jasmin Mujanović za Vijesti.ba

Da je HDZ opredijeljen za NATO nikada ne bi pristao na pakt sa Rusijom- Ponašaju se kao paravojna jedinica

Da je HDZ opredijeljen za NATO nikada ne bi pristao na pakt sa Rusijom- Ponašaju se kao paravojna jedinica
Vrijedi se pitati kakvi su to ciljevi HDZ ako način na koji oni misle da se ti ciljevi mogu ili trebaju ostvariti je kroz bilo kakvu alijansu sa Rusijom ili sa njihovim domaćim saveznicima u BiH? Stranka koja je stvarno opredjeljena prema EU i NATO ne bi nikad pristala na takav pakt. Što meni onda sugeriše da su ciljevi te stranke neki sasvim treći. Ako tvrdite da ste ozbiljna politička stranka koja se zalaže za demokratiju i vladavinu prava vi ne možete se služiti takvim prijetnjama, ne možete se ponašati kao paravojna jedinica a ne politička stranka, kazao je u razgovoru z Vijesti.ba politički analitičar Jasmin Mujanović.

Vrijedi se pitati kakvi su to ciljevi HDZ ako način na koji oni misle da se ti ciljevi mogu ili trebaju ostvariti je kroz bilo kakvu alijansu sa Rusijom ili sa njihovim domaćim saveznicima u BiH? Stranka koja je stvarno opredjeljena prema EU i NATO ne bi nikad pristala na takav pakt. Što meni onda sugeriše da su ciljevi te stranke neki sasvim treći. Ako tvrdite da ste ozbiljna politička stranka koja se zalaže za demokratiju i vladavinu prava vi ne možete se služiti takvim prijetnjama, ne možete se ponašati kao paravojna jedinica a ne politička stranka, kazao je u razgovoru z Vijesti.ba politički analitičar Jasmin Mujanović.

VIJESTI.BA: Nedavno ste objavili zapaženu analizu u Foreign Affairs-u. Njena osnova premisa je evidentiranje HDZ-a BiH kao instrumenta ruske vanjske politike.Jasno je da Dodik ne želi ići EU i NATO putem, međutim da li je takva HDZ-ova orijentacija više izraz očaja i nemogućnosti da se implementiraju HDZ-ovi  zahtjevi pa se odlučuju i na ovakvu vrstu politike?

MUJANOVIĆ: Vrijedi se pitati kakvi su to ciljevi HDZ ako način na koji oni misle da se ti ciljevi mogu ili trebaju ostvariti je kroz bilo kakvu alijansu sa Rusijom ili sa njihovim domaćim saveznicima u BiH? Stranka koja je stvarno opredjeljena prema EU i NATO ne bi nikad pristala na takav pakt. Što meni onda sugeriše da su ciljevi te stranke neki sasvim treći. 

VIJESTI.BA: Kako u tome kontekstu komentirate česte izjave zvaničnika te stranke ali i nekih njenih političkih sljedbenika koje su uperene protiv međunarodne zajednice. Precjenuje li HDZ svoj značaj i zbog čega smatraju da koketiranje sa Rusijom može u kranjem cilju dovesti do toga da zapadni međunarodni faktori podrže HDZ-ove prijedloge, koji se u suštini svode na neosovjetski prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona?

MUJANOVIĆ: Mislim da je kolegama iz HDZ u BiH, pa i u Zagrebu, udarilo u glavu to što je Hrvatska sad zvanični član EU. Očigledno neki od njih misle da na osnovu te činjenice može jedna stranka koja redovno osvaja nekih 12% glasova na izborima diktirati čitavu državnu politiku i to na jedan veoma bahati način. Očigledno je da je taj pristup politici samo srušio mostove u Sarajevu a vjerujte mi i u Briselu i u Washingtonu. 

Ja apsolutno poštujem tu tezu koja tvrdi da bosanskohercegovački Hrvati se smatraju ugroženim u okviru nekih značajnih dijelova Dejtonskog ustavnog poretka. Međutim, odgovor na taj problem ne može biti još dodatni nivoi etničke i sektaške fragmentacije. Mora se krenuti prema ustavnom sistemu gdje svi građani imaju apsolutno ista i prava i gdje je izvor tih isth prava sama činjenica da su građani ove države. Dakle, ustavni sistem koji vidimo u maltene  svim ostalim demokratskim i multietničkim državama na svijetu. Mnogi od njih čak i imaju neke vrste garancija za njihove tzv. konstitutivne narode, međutim temelj takvih ustavnih sistema je ipak pravo individualaca a ne naroda.

VIJESTI.BA: Ipak, iz tzv HNS-a, sa vremena na vrijeme ističu da je NATO njihovo strateško opredijeljenje. Istovremeno neki megafoni te politike se ne ustručavaju da prijete građanskim ratom Stoji li u kontradikciji ta "privrženost" NATO-u kao sigurnosnom sistemu i prijetnja ratom, ili ne. Da možda ne prijete NATO-u ratom? To možda zvuči smiješno, ali nikako ne objašnjavaju sa kojom silom za ratna dejstva raspolažu?

MUJANOVIĆ: Naravno da je to ogromna kontradikcija. Jednostano kažem opet: da je HDZu (ili SDAu, da budemo realni i spomenemo njihovog bliskog partnera u Fedaraciji) stvarno stalo do europske i atlantske BiH i da stvarno vjeruju da je budućnost ovog društva unutar tih saveza onda ne bi se uglavnom bavili ratnohuškačkim retorikom i kleptokratskom politikom. Ili barem bi rekli: da, postoje značajne razlike između naših vizija za BiH ali svi se zalažemo za te Euro-Atlantske integracije pa hajte da prvo završimo taj posao pa onda pod krilom najvećeg ekonomskog i vojnog bloka na svijetu da se međusobno dogovorimo. 

Činjenice da oni svi, kolektivno, rade tačno suprotno od ovoga dokazuje da niko od njih, u stvarnosti, ne podržava mirnu i sigurnu BiH, ma šta god oni tvrdili u izjavama za medije i glasače. 

VIJESTI.BA: Vratimo se nekoliko godina nazad u period kada je HDZ bio izvan vlasti na nekim razinama. Tada su tvrdili da je na sceni majorizacija, da je tobože ljevica raspalila nacionalizam. Danas kada su u čitavoj piramidi vlasti 100 posto zastupljeni, barem deset puta je intezivnija priča o navodnoj ugroženosti, nacionalizam nikad veći. Jesu li pogriješili oni koji su tvrdili da je pogrešno na legelan način, putem koalicija, HDZ jednostavno izbaciti vlasti, jer čime je povratak HDZ-a doprinio stabilizaciji odnosa?

MUJANOVIĆ:Meni je prosto nevjerovatno da iko može ozbiljno shvatiti Dragana Čovića i njegove floskule o zakonu i pravdi nakon onoga što je HDZ uradio između 2010 i 2014 godine. Znači suština HDZ-ovog argumenta nakon tih izbora je bio: nije važno koje koliko glasova osvojio, nije važno kakve koalicije vi možete stvoriti bez nas, nije ni važno da ima dovoljno Hrvata u ostalim strankama da popuni relevantne pozicije u vladi. Ne, HDZ, kao stranka, ima apsolutno pravo na vlast bez obzira na sve te ostale činjenice. Dakle, u okviru dejtonskog ustavnog sistema vi ne možete biti Hrvat a da niste član HDZ i da ne podržavate njihovu politiku.

Ako čovjek ozbiljno shvaća taj argument onda se samo treba pitati: zašto uopšte glasamo ako je vlast da fakto "rezervirana" za HDZ i (pretpostavljamo) SDA i SNSD? Ne bi sad da tvrdim da je tadašnji SDP uradio sve po knjizi - daleko od toga - ali perverzija demokratskog procesa koji je dozvoljen nakon 2010 je ostavio značajne rane nad čitavom političkom sistemu ove države. I kakvi god da budu rezultati naredne godine, tako nešto se ne smije ponoviti. 

VIJESTI.BA: Da li je moguće očekivati da se pojave neke druge snage unutar hrvatskog biračkog tijela?

MUJANOVIĆ: Ne da je samo moguće već neophodno za napredak čitavog bosanskohercegovačkog društva. Isto tako, neophodno je da SDA i SNSD budu devastirani na izborima 2018. Te tri stranke čine jedan reakcionarni i kriminalni projekat unutar ove države i dok god oni kroje našu kolektivnu politiku BiH će ostati, u najboljem slučaju, zamrznuta. 

VIJESTI.BA: Smatrate li da je popustljivost probosanskih političkih opcija dovela do toga da HDZ kao svoj legitiman zahtjev postavlja rušenje ustavnog poretka, raskid Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma i povratak na zločinačku paradržavu "Herceg Bosnu", iako je to u prošlosti rezultiralo pobačajem?

MUJANOVIĆ: Ne bi sad da krenemo o Herceg-Bosni niti o ikakvim ratovima već bi samo da kažem da je istina da tzv ljevica u BiH do sada nije ozbiljno shvatala svoj posao niti svoju dužnost prema građanima. Ne može se ljevica svoditi na zalaganje za reforme dejtonskog ustava. Šta je o pravima radnika, penzionera, i studenata? Gdje je tu zalaganje za prava manjina, ne važno jesu li oni Rome ili LGBT ili osobe sa invaliditetom. Gdje je njihova diskusija o stanju žena u društvu? Zna li ko šta o ekologiji ili zagađenju u toj ljevici? Vjerujem da znaju ali dok ne predstave neki ozbiljan program, koji je baziran na stvarnim progresivnim vrijednostima a ne samo sekularnim nacionalizmu, onda je teško vidjeti put do pobjede za njih (ili za ovo čitavo društvo). 

VIJESTI.BA: Ne bi li eliminacija HDZ.-a iz vlasti bila pravi test za prijetnje kojima obasipaju javnost? 

MUJANOVIĆ: To sam ranije spomenuo: ako tvrdite da ste ozbiljna politička stranka koja se zalaže za demokratiju i vladavinu prava vi ne možete se služiti takvim prijetnjama, ne možete se ponašati kao paravojna jedinica a ne politička stranka. Ako vam se ne sviđa sadašnja politika, kakva god da je, onda vi imate i pravo i dužnost u slobodnim društvima da budete primjer boljeg načina. To je za mene početak i kraj te priče. 

VIJESTI.BA: Iz susjede Republike Hrvatske ne prestaju kriminalizirati Bošnjake imputirajući im islamizam i esktremizam. To bi navodno trebalo pomoći ovdašnjem HDZ-u. Kako gledate na te pokušaje?

MUJANOVIĆ: Retorika koja ovih dana dolazi iz Zagreba je meni, lično, tužna. Ona meni sugeriše da koliko god je Hrvatska uspjela da ostvari do sada, u smislu integracija u EU i NATO, da je zvanični Zagreb još uvjek ostao okovan u lancima naj tamnije prošlosti. 

Umjesto da Hrvatska se zalaže za BiH, kao njen najbliži i najvažniji susjed, u Briselu, vladajući HDZ bukvalno izmišlja naj apsurdnije bajke o toj istoj BiH. Ne mogu da vjerujem da je g. Grabar-Kitarović toliko naivna da misli da joj bilo ko u Evropi ili Americi pije tu vodu ali eto. Očigledno je da Zagreb jurca da se pridruži iliberlanom Višegrad bloku unutar EU, jer ako misle da će se na ovaj način udvarati Berlinu ili Parizu onda je ovo totalna komedija grešaka. 

VIJESTI.BA: Kako bi ocjenili djelatnost hrvatskih europarlamentaraca i sa druge strane odusustvo diplomatske aktivnosti u interesu države BiH?

MUJANOVIĆ: Tu ima par prilično pozitivnih figura i moram reči da sve hrvatske diplomate koje sam upoznao u Briselu i Washingtonu su uvjek bili veoma korektni i ljubazni prema meni i mojim kolegama. Međutim i Zagreb i Beograd konstantno krše sva moguća politička i diplomatska pravila kad su u pitanju odnosni sa BiH. Način na koji Hrvatska i Srbija pričaju pa čak i ponašaju se prema BiH oni nebi nikada dozvolili da im neko drugi radi, a pogotovo ne mala BiH. Dvolična je ta politika, nekorektna, i svakako da samo ponižava te koji se tako ponašaju prema svojim komšijama. 

VIJESTI.BA: Šta ljevica može 2018.godine. Da li je potrebno skinuti stignu sa ljevice da je ona navodno unazadila BiH, jer kad pogledamo ono što se u infrastrukturnom smislu radilo u tome kratkom periodu dok je ljevica pokušavala obnašati vlast, i kada to upredimo sa današnjim stanjem, te napravimo kompraciju u nacionalnim odnosima i položaj u kojem se država nalazi, vidimo da to i nije  bilo toliko loše?

MUJANOVIĆ: Potrebna je stvarna vizija i stvarni program. A potrebni su i novi, mladi ljudi. U BiH uglavnom vode politiku još uvjek oni koji su bili politički aktivni ne samo u ratu već i prije rata. Dakle, živimo u gerentokraciji. Ja ne znam kakvu budućnost mogu zamisliti ljudi koji će svakako za par godina ići u penziju. 

Osim toga, imperativno je da se ljevica i sve stvarne reformske snage ujedine. Ne mora to biti jedna stranka, ali mora biti jedna koalicija 2018 godine. Ovaj zajednički nastup DFa i SDPa je pozitivan ali i drugi se moraju pridružiti. A ja bi čak volio da vidim i Savez za Promjene iz RS nekako uključen u tu priču, ako ne zvanično onda barem iza zatvorenih vrati. Ne smije se dozvoliti još četri godina ovakve stagnacije. Jer ako se to desi, vjerujem da ćemo opet vidjeti slične scene -- možda i gore -- od onih iz februara 2014. Građani moraju birati nove predstavnike i nove ideje, a moraju i sami postati mnogo više vidljivi u politici. Nije demokratija samo izbori, demokratija je i protesti i peticije i građanska mobilizacija. Vidite samo šta su Makedonci uradili u posljednih godinu dana. To nam treba biti primjer.  

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)