11.09.2017. / 00:48h Komentari - Denis Čarkadžić za Vijesti.ba

Hrvatska i Srbija u BiH ili "do daha Junuze, do daha…"

Hrvatska i Srbija u BiH ili
Da bi se razumio trenutni odnos zvaničnog Zagreba i Beograda spram BiH, potrebno je predhodno sagledati prirodu i težinu njihovih, kako unutrašnjih, tako i vanjskopolitičkih problema.

Da bi se razumio trenutni odnos zvaničnog Zagreba i Beograda spram BiH, potrebno je predhodno sagledati prirodu i težinu njihovih, kako unutrašnjih, tako i vanjskopolitičkih problema.

Hrvatska vanjska politika u posljednje vrijeme doživjela je niz poraza. Odluka Arbitražnog suda za granični spor sa Slovenijom, uskraćivanje podrške Hrvatskoj od strane Mađarske vezano za zahtjev za članstvo u Organizaciji za privrednu saradnju i razvoj (OECD), te jasno i nedvosmisleno odbacivanje koncepta i prijedloga promjena Izbornog zakona BiH od strane Brisela i Vašingtona a čiji je predlagač HDZ BiH uz potporu zvaničnog Zagreba a potom i Moskve, teški su udarci za Hrvatsku diplomatiju. Kada se tome doda preuzimanje Agrokora od strane ruskih banaka, nadolazeća pravomoćna presuda u predmetu "Prlić i drugi" koja bi mogla biti neugodna po Hrvatsku, duboka ideološka podjela društva spram odnosa prema nasljeđu iz II Svjetskog rata, odlazak mladih ljudi, negativan prirodni priraštaj, zaduženost i loša opšta ekonomska slika, jasno je da je vladajućoj hrvatskoj eliti potrebno polje u kojem će se prvenstveno domaćoj javnosti moći prikazati kao moćna i uticajna.

Kada je Srbija u pitanju, problemi su takođe veliki: ulazak Crne Gore u NATO i zategnuti odnosi sa vladom u Podgorici, varnice na relaciji Beograd-Skoplje nakon dolaska Zaeva na čelo Vlade Makedonije i najave ubrzanog kretanja te zemlje ka NATO-u, standardno loši odnosi sa Zagrebom, teški i mukotrpni pregovori sa Prištinom i sve manji manevarski prostor koji Beograd tu ima, pitanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, i na kraju, najveći od svih problema sa kojima se Srbija suočava na vanjskopolitičkom polju-da li je moguće održati neutralnu vanjsku politiku a istovremeno se kretati u pravcu evropskih integracija? Slično kao Hrvatska, i Srbija je ideološki duboko podjeljeno društvo a u kojem, opet, ne postoji jaka, ujedinjena i jasno profilisana opozicija. Društvo koje potresa bijela kuga, nestanak sela i masovni odlazak radno sposobnog stanovništva. Pozitivne pomake na unutrašnjem planu sa par hrabrih poteza Aleksandar Vučić uspio je napraviti na polju stabilizacije budžeta te smirivanja tenzija u Sandžaku.

I gdje onda potražiti odmor, doći do daha i bar na dan ili dva stvoriti sliku o sebi da si moćan i uspješan do u dobroj, staroj i uvijek pri ruci Bosni i Hercegovini. U njoj, barem na prvi pogled, “svaka igra-svaka dobija”. Tako, kada komšije navrate sa pozitivnim porukama, budu dočekani od naših “lidera” sa snishodljivošću, te divljenjem i oduševljenjem koje prelazi granice dobrog ukusa, pa se gosti osjećaju kao nikad i nigdje, veliki i moćni. U drugoj varijanti, kada im Bosna i Hercegovina zatreba da bi se podsjetilo na davne nedosanjane hegemonističke snove, te iste komšije i susjedi šalju zapaljive poruke i pokreću inicijative koje bez negativnih posljedica po njih same mogu pokrenuti samo prema zemlji kakva je naša, uz klicanje i odobravanje onih koji još sanjaju, sa obje strane naše granice.

I kako njihov i problemi, kod i oko kuće im postaju sve veći, oni se sve češće okreću nama da udahnu svježi  bosanski zrak, tražeći načina da stvore barem privid mogućnosti kompenzacije za promašaje i poraze doživljene na nekim drugim političkim frontovima. Privid, i ništa drugo sem toga, jer bilo kakva kompenzacija na Bosni i Hercegovini nije moguća. I oni to znaju, ali računaju da njihovi glasači ne znaju. I tu su prilično u pravu. Izbori to iznova svaki put potvrde.

Jedno je sigurno, bahat odnos spram BiH, posebno predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, neće pomoći Hrvatskoj u rješavanju svojih problema.  Naprotiv, sudeći po reakcijama koje već pristižu iz Vašingtona, Berlina i Brisela, problemi bi samo mogli postati veći. Što se Aleksandra Vučića tiče, treba sačekati. Pozive na pozitivne procese koje neprestano najavljuje treba dočekati konstruktivno ali bez pretjeranog oduševljenja jer su oni, barem do sada, ostajali samo najava. Takođe, na bilo kakve eventualne provokacije ili  sumnjive inicijative sa bilo koje strane, treba odgovoriti mirno i hladne glave jer politička histerija kao odgovor je najčešće ono čemu se nadaju oni koji vrlo udobno žive od tenzija kako u svojoj zemlji tako i u regionu, kako sa ove, tako i sa druge strane naše granice.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još