Sarajevo -2 °C Subota 24.02.


10.09.2017. / 23:38h Intervjui - Branislav Borenović za Vijesti.ba

Poruka kancelarki Merkel biće jasna: Spremni smo za promjene, potrebna nam je podrška

Poruka kancelarki Merkel biće jasna: Spremni smo za promjene, potrebna nam je podrška
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović prisustvovaće sredinom septembra sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Pasau, gdje će biti održan završni miting vladajućeg CDU-a.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović prisustvovaće sredinom septembra sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Pasau, gdje će biti održan završni miting vladajućeg CDU-a.

U intervjuu za Vijesti.ba Borenović govori o predstojećem susretu i porukama koje će uputiti kancelarki Merkel, ali i odgovara na optužbe predsjednika RS Milorada Dodika u vezi sa referendumom o nezavisnosti RS.

Dodikova priča o samostalnosti je uvod u izolaciju i nestanak Republike Srpske. Mi u izolaciji i uništavanju Republike Srpske nećemo da budemo saučesnici, mi je volimo na jedan zdrav i racionalan način za razliku od vladajuće elite. Srpska se čuva i gradi boljom ekonomijom, radnim mjestima, pravednim odnosom, stvaranjem prijatelja i otvaranjem prema cijelom svijetu, kategoričan je Borenović.  

VIJESTI.BA: Polovinom septembra ćete prisustvovati prisustvovati predizbornom skupu njemačkog CDU-a. Najavljen je i susret sa kancelarokom Merkel. To će biti Vaš drugi sastanak sa njom. Kakva su Vam očekivanja u tom pogledu? 

BORENOVIĆ: Da, nakon novembra prošle godine i kongresa CDU-a u Esenu, imaću priliku da se po drugi put susretnem sa kancelarkom Merkel već 18. septembra u Pasau, na završnom mitingu vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU). PDP već dugi niz godina kroz članstvo u Evropskoj narodnoj partiji ima intenzivnu saradnju sa njemačkom CDU-om, slobodno možemo reći najjačom političkom organizacijom u Evropi. Izuzetno je važno biti dio velike evropske političke porodice, priznat kao ravnopravan partner koji dolazi iz područja koje u mnogim stvarima, posebno ekonomskim, zaostaje za EU, ali hoće i želi da bude dio normalnih, demokratskih, razvojnih tokova. 

Moja poruka kancelarki Merkel je jasna: Na Zapadnom Balkanu, u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj, postoje političke strukture koje su spremne da stabilizuju političke prilike, da zaustave provociranje besmislenih sukoba i da se okrenu stvaranju normalne budućnosti. Mi hoćemo da otvaramo razvojne perpektive, da u našoj zemlji ljudi ostanu, rade, formiraju porodicu… 

Potrebna nam je podrška, dobro su došle nove investicije, fabrike, pogoni, uslužni biznisi… Hoćemo da uvedemo nove vrijednosne mehanizme reda i stvaralaštva, nama je potrebna obnova u svim sferama društva. Mi smo spremni za takav proces obnavljanja i moramo da se oslobodimo strahova, vještačkih sukoba i budemo dio razvijenog demokratskog svijeta.  

VIJESTI.BA: Na sastanku u decembru prošle godine kancelarka Merkel podržala je EU put BiH, te reformske procese, posebno one koje idu u pravcu ekonomskog razvoja i napretka. Kakva je situacija danas, skoro godinu dana nakon tog susreta? Jeste li zadovoljni realizacijom onoga što podrazumijeva njemačko-britanska inicijativa i postoje li neki pozitivni argumenti koje ćete iznijeti njemačkoj kancelarki? 

BORENOVIĆ: Sigurno da je Njemačka jedna od zemalja koja bezrezervno podržava bh. put u EU i ekonomsku transformaciju našeg društva. Sama njemačko-britanska inicijativa to najbolje pokazuje, veoma je važno da je podrška prisutna, ali da najviše zavisi upravo od domaćih političkih elita koje zbog sebičnih sitno-sopstveničkih izbornih ambicija, ali i vlastitog straha od stvaranja uređenog sistema, neprestalno odugovlače sa stvaranjem normalnog ambijenta za razvoj i napredak. 

Stalne apelacije, tužakanja, bespotrebne tenzije, nerad i nečinjenje kontrolnih institucija, produkcija straha, samo produbljuju krizu i troše dragocjeno vrijeme neophodno za punu ekonomsko-socijalnu transformaciju. Važno je da Njemačka ostane dosljedna i uporna u podršci reformskih procesa, uspostavljanja vladavine prava i pune demokratizacije našeg društva, kao i uvažavanju ustavne strukture Bosne i Hercegovine.

Što se tiče naših prijedloga, spreman sam svim važnim ljudima sa kojima sarađujemo izložiti strateški plan PDP-a da Banja Luka i Republika Srpska, po našem preuzimanju vlasti 2018. godine, postanu ekonomski motor regionalnih integrativnih procesa u ovom dijelu Evrope. Naš plan je jasan: Republika Srpska kao najsnažniji institucionalni faktor stabilizacije, modernizacije i integracije regije zapadnog Balkana, povezivanja Beograda, Sarajeva, Podgorice i Skoplja, a Banja Luka kao prirodni regionalni srednjoevropski centar koji će cijelu regiju sa svim svojim orijentalnim karakteristikama i protivrječnostima da približava evropskim integrativnim procesima i vrijednostima.

VIJESTI.BA: Uporedno sa pozivom kancelarke Merkel, ponovo ste suočeni sa optužbama iz SNSD-a. Konkretno, kako ste shvatili poruke predsjednika ove političke partije i predsjednika RS Milorada Dodika da se sa Savezom za promjene ne može postići nikakav konsenzus unutar RS, čak ni onaj potreban za održavanje mogućeg referenduma o statusu RS 2018. godine? 

BORENOVIĆ: Mislim da Dodikova retrogradna politika polako doživljava svoj kraj, srećom. To njegovo hazarderstvo i nevjerovatna nacionalno-emotivna manipulacija je bila vješto sračunata samo zbog izborne kombinatorike i izbornog rezultata. Ključno je pitanje, koliko je ta decenijska manipulacija koštala Republiku Srpsku? Danas, kao nakon svake elementarne nepogode, poplave, požara, možda je najteže finansijski izračunati političku nepogodu - štetu koja nam je nanesena ovakvim neodgovornim i kockarskim političkim djelovanjem. Srpska je teško pogođena višegodišnjom ekonomskom devastacijom, korupcijom, nepotizmom i konstatnom politikom sukoba, strahova, izolacije…

Čuj, nakon svega govoriti o konsenzusu, riječ koju je vlast skoro izbacila iz svog vokabulara, o kakvom konsenzusu govore, tri milijarde narodnih para je nestalo, opljačkano, pola budžeta ide za otplatu kredita, zdravstvo pred je bankrotom, tri mjesečne penzije nedostaju, deficit samo iz prošle godine je stotine miliona KM, negativan prirodni priraštaj 35 posto, mladi odlaze, sa pola svijeta se zavadili, niko nam ne dolazi i sad kriviti opoziciju za nedostatak konsenzusa je vrhunac licemjerstva i pokušaj traženja izgovora za neuspjeh čiju cijenu treba da plate građani. E neće moći, vratite pare u budžet, isplatite sve poreze i doprinose koje dugujete, utvrdite odgovornost za kriminal i korupciju, otpustite sve bliske srodnike koje ste pozapošljavali u javnim ustanovama, pa nas onda pozovite.

VIJESTI.BA: Dodik kaže će ideja o referendumu biti razmatrana kasnije, ukoliko se ne stvore ekstremni uslovi za njegovo održavanje, ali tvrdi i da SDS, PDP i NDP ne žele samostalnost RS, te da su ove stranke spremne raditi sve što je protiv samostalnosti , tako što napadaju ideje koje dolaze sa druge strane. Je li ovo Dodikov izgovor i šta je u konačnici cilje sage o (ne)održavanju referenduma? 

BORENOVIĆ: Klasični izgovor za neuspjeh i ekonomski kolaps koji je prouzrokovao, pa ako ćemo biti realni do kraja, Srpska ima najveću moguću samostalnost u skoro svim nadležnostima od životnog značaja za njene građane, ali je uzurpirana lošim vladanjem i vođama. Obesmislili su riječ referendum, dobija sve vise značenje izolacionizma i zloupotrebe. Dodikova priča o samostalnosti je uvod u izolaciju i nestanak Republike Srpske. 

Mi u izolaciji i uništavanju Republike Srpske nećemo da budemo saučesnici, mi je volimo na jedan zdrav i racionalan način za razliku od vladajuće elite. Srpska se čuva i gradi boljom ekonomijom, radnim mjestima, pravednim odnosom, stvaranjem prijatelja i otvaranjem prema cijelom svijetu. PDP će 7. oktobra na Programskom saboru predstaviti program “Obnova Srpske”, započeti proces obnavljana Republike na realnim i pravednim osnovama. Predložićemo rješenja za sve ključne oblasti života, okupiti stručne, čestite ljude i pokrenuti razuman optimizam i nadu u bolje sutra.  

Što se nas u PDP-u tiče, naš strateški politički cilj jeste pretvaranje Republike Srpske u regionalnog političkog i ekonomskog tigra koji će omogućiti našim građanima da žive u najbogatijem, najuređenijem i najprosperitetnijem sistemu u regiji. Imamo jasan plan kako da iskoristimo sve svoje geografske, prirodne, demografske i, prije svega, ljudske potencijale, te da od Republike načinimo najvažniji ekonomsko-politički faktor u cijeloj regiji bez kojeg neće biti moguće učiniti niti jedan iole važan posao, a koja će po svom uređenju biti slobodnija i naprednija od većine naših regionalnih partnera.

VIJESTI.BA: Još jedna aktuelna tema je i dvodnevna posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH. Kako ocjenjujete poruke koje je tom prilikom uputio, a najupečatljivija je ta da je Srbija zemlja prijatelj BiH? Hoće li Sarajevo prepoznati da BiH ima prijatelja u Srbiji?

BORENOVIĆ: Vučić je ključnim porukama tokom ove posjete, ali i ranije pokazao da više poštuje i želi dobro Bosni i Hercegovini nego mnogi koji se u nju zaklinju. Izuzetno je važno da predsjednik Vučić ima ovako pozitivan odnos prema BiH, da traži snažniji nivo saradnje, više infrastrukturnih projekata i rast obima trgovinske razmjene. 

Moramo iskoristi šansu da se pružena ruka iz Srbije na pravilan način prihvati, da kroz uređene i korektne relacije između Srbije i Bosne i Hercegovine podignemo nivo regionalne saradnje, razvoja i bezbjednosti prostora cijelog Zapadnog Balkana na najviši mogući i zato je sada ogromna odgovornost upravo na bošnjačkim liderima da iskreno prihvate Vučićevu ruku prijateljstva i saradnje.  

VIJESTI.BA: Neposredno prije dolaska u BiH, predsjednik Vučić se sastao sa predsjednikom SDS-a Vukotom Govedaricom u Beogradu. Mnogi analitičari su to označili kao važan susret, ali i kao ''žuti karton'' predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Hoće li opozicija u RS u narednom periodu intenzivirati kontakte sa rukovodstvom Srbije? 

BORENOVIĆ: Predsjednik Vučić se državnički odnosi prema svim važnim pitanjima i sa posebnom pažnjom vodi računa o odnosima sa i unutar Republike Srpske. Razgovori sa srpskim članom Predsjedništva BiH i počasnim predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem, kao i sa predsjednikom SDS-a Govedaricom veoma su značajni i pokazuju da su naši kontakti sa rukovodstvom Srbije veoma intenzivni. PDP je sa Vučićevom Srpskom naprednom strankom član Evropske narodne partije i kroz ovaj format imamo jako dobru saradnju i ne sumnjam da ćemo u budućnost još jačim intenzitetom sarađivati.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još