Sarajevo 25 °C Subota 26.05.


07.09.2017. / 21:14h Intervjui - Akademik Esad Duraković za TV1

Klevetnička kampanja hrvatskih zvaničnika ima u cilju stvaranje uslova za secesionizam

Klevetnička kampanja hrvatskih zvaničnika ima u cilju stvaranje uslova za secesionizam
Nije prvi put da predsjednica Hrvatske nama imputira nekakav islamski radikalizam, nekakvu mogućnost da budemo baza ISIL-a i takve stvari. Ja živim u BiH i znam da to nije tačno. To su insinuacije koje zajedno sa ostalim Kurtzom i Zemanom imaju dva cilja. Prvo je da se stvari jedna atmosfera antibošnjaštva i antibosanstva da bi se onda imao argument za secesionizam, i za hrvatski i za srpski. Da se prije svega kaže, radikalizam je u BiH na snazi, Hrvati ne mogu živjeti u takvoj BiH, oni moraju da se odvoje a isto to važi i za RS. Dakle, riječ je o klevetama jer hrvatski predstavnici u međunarodnim institucijama, u EU parlamentu, pripisuju nam taj ekstemizam. To je netačno ali je politički vrlo efikasno, ali i prijeteće, kazao je za TV1 akademik Esad Duraković.

Nije prvi put da predsjednica Hrvatske nama imputira nekakav islamski radikalizam, nekakvu mogućnost da budemo baza ISIL-a i takve stvari. Ja živim u BiH i znam da to nije tačno. To su insinuacije koje zajedno sa ostalim Kurtzom i Zemanom imaju dva cilja. Prvo je da se stvari jedna atmosfera antibošnjaštva i antibosanstva da bi se onda imao argument za secesionizam, i za hrvatski i za srpski. Da se prije svega kaže, radikalizam je u BiH na snazi, Hrvati ne mogu živjeti u takvoj BiH, oni moraju da se odvoje a isto to važi i za RS. Dakle, riječ je o klevetama jer hrvatski predstavnici u međunarodnim institucijama, u EU parlamentu, pripisuju nam taj ekstemizam. To je netačno ali je politički vrlo efikasno, ali i prijeteće,  kazao je za TV1 akademik Esad Duraković.

TV1: Prije razgovora o regionalnim odnosima, govorimo o jednom Vašem tekstu koji ste napisali za naš portal Vijesti.ba u kojem ste o kraljevskim i običnim hadžijama. Na ovaj tekst su uslijedile brojne rekacije?

DURAKOVIĆ: Meni su poznate dvije reakcije.Jedan je rakcija od strane bivšeg reisa Mustafe Cerića i druga reakcija je u časopisu Stav od strane izvjesnog Hamze Ridžala. Ja nisam reagirao na to zbog dva razloga. Prvo, gospodin Cerić ne postoji u nauci. Ja sam naučnik, njega nema u nauci. On se u posljednje vrijeme bavi politikom na jedan karnevalski način, tako da njega javnost više ne uzima ozbiljno. Dakle on nije relevantan sagovornik. Ridžal Hamza je vrlo mlad čovjek koji bi vjerovatno volio da ga ja javno oslovim i da stupim s njim u polemiku, ali ga također ne smatram kompetentnim. Ima samo jedna stvar koju bi želio da podvučem. I jedan i drugi krivotvore moj tekst pa mi imputiraju da ja tvrdim, što nije tačno, da niko nikome ne može platiti hadždž, da sin ne može platiti ocu što nije tačno. Suština mog teksta je u tome da su kriteriji po kojima se odabiru kraljevske hadžije potpuno pogrešni jer tamo odlaze i koriste tu povlasticu, premijeri, oficiri, profesori, direktori, dakle sve one kategorije koje mogu to svojim sredstvima platiti. Takvim ljudima po mom uvjeranju taj hadždž nije ispravan i ja sam protiv toga.

TV1: U nastavku ćemo o regionalnim temama.Vučić je u Sarajevu. Imali smo danas priliku čuti prijateljske poruke. Koliko su one doista takve?

DURAKOVIĆ: Kada je riječ o prijateljskim porukama ja bih to uvijek stavljao pod znake navoda jer sa Vučićev se suštinski ništa novo ne događa. Želim reći da nisam čovjek koji je protiv komunikacije. Diplomatija mora da radi svoje, novi putevi saradnje moraju da se otvaraju, međutim uvijek treba suditi na osnovu njihovih dijela a ne riječi.Vučić izjavljuje da BiH u Srbiji ima prijatelja i da je on prijateljski raspoložen prema BiH i prema Bošnjacima, ali u isto vrijeme taj zlatousti gospodin koji zna lijepo da govori, čini sve da blokira u Savjetu bezbjednosti UN-a rezoluciju o genocidu. To nije bilo davno a već zaboravljamo. Drugo šta radi jeste da kao predsjednik druge države dolazi u drugu državu i usaglašava koliko sam shvatio neki sistem obrazovanja u RS-u sa Srbijom, a šta je to? To je napad na suverenitet druge države. Pri tome treba voditi računa o sljedećem, Vučić je četnički vojvoda uz dužno poštovanje prema njegovoj funkciji predsjednika koju poštujem, ali nikada se toga nije odrekao. On je čovjek koji sada dolazi iz zemlje koja je izvršila agresiju na BiH, i kada on govori o jeziku i sistemu obrazovanja treba imati u vidu da isti taj RS negira bosanski jezik. Prema tome radi se o jednom vrhunskom manipulatoru koji jedno priča a drugo govori. Priča na jednu stranu a dijela njegova govore protiv te priče.

TV1: Da li bi vlasti BiH trebale da upozoriti Vučića na kršenja prava Bošnjaka u RS-u?

DURAKOVIĆ: Rekao sam već da treba sarađivati, ali mi odavde vrlo često nemamo mjeru u tome, pa se recimo sa najviših funkcija u BiH Vučiću komplimentira i govori kako je on čovjek koji upućuje dobre poruke, kako je čovjek dobrih namjera, a te poruke emitiraju se ničim izazvane, a one su suvišne, jer ako čovjeku koji radi sve ovo, komplimentirate, to znači da a ohrabrujete da nastavi sa dvoličnom politikom prema BiH i druga stvar, na neki način se ponižava vlastiti narod. Zato treba sarađivati ali ne i upućivati komplimente.

TV1: Kako gledate na izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o deset hiljada selefija u BiH, radikalizaciji Bošnjaka.

DURAKOVIĆ: Nažalost mi u posljednje vrijeme imamo jednu vrstu kampanje, ja bih rekao čak i histerije iz Hrvatske, jedan niz izjava i gafova od Plenkovića i Kitarović koje idu na račun BiH i Bošnjaka prije svega. Nije prvi put da ona nama imputira nekakav islamski radikalizam, nekakvu mogućnost da budemo baza ISIL-a i takve stvari. Ja živim u BiH i znam da to nije tačno. To su insinuacije koje zajedno sa ostalim Kurtzom i Zemanom imaju dva cilja. Prvo je da se stvari jedna atmosfera antibošnjaštva i antibosanstva da bi se onda imao argument za secesionizam, i za hrvatski i za srpski. Da se prije svega kaže, radikalizam je u BiH na snazi, Hrvati ne mogu živjeti u takvoj BiH, oni moraju da se odvoje a isto to važi i za RS. Dakle, riječ je o klevetama jer hrvatski predstavnici u međunarodnim institucijama, u EU parlamentu, pripisuju nam taj ekstemizam. To je netačno ali je politički vrlo efikasno, ali i prijeteće.

TV1:Jesu li razlog za to nastojanja u vezi izmjenja Izbornog zakona i presuda haškoj šestorci koja se očekuje uskoro?

DURAKOVIĆ: Izmjene izbornog zakona hrvatski mediji predstavljaju kao pitanje svih pitanja a zapravo je to drugi naziv za separatizam i dalji proces segregacije u kojoj ni Hrvati u BiH neće biti jednakopravni jer hrvatski glas u Sarajevu neće vrijediti kao neki dole u nekim Grudama. Vrši se kampanja i jedan sistematski pritisak na BiH i mene brine što sa bh strane nema adekvatnog odgovora. 

esad-durakovic-tv1

TV1: Pokazuje li Hrvatska na ovaj način svoju nemoć da u BiH nametne neke rješenja koja su joj u interesu?

DURAKOVIĆ: Oni ne odustaju od toga i ovo je nastavak jedne vrste agresije i ostvarivanje ratnih ciljeva drugim sredstvima. Ono što nisu u ratu sada nastoje da realiziraju i sve to vodi nekoj vrsti secesije. Kao i u slučaju Vučića, moram konstatirati da mi je žao što nemamo usklađene poruke. Izjave sa tako visokih pozicija su ozbiljna stvar.

TV1: Plenković je u posjeti BiH boravio samo na onim područjima gdje žive Hrvati, kakvu to poruku šalje?

DURAKOVIĆ: To je jako ružna poruka koju sam zapazio. I Plenković kao Vučić treba da dođe, ali je valjda u svijetu diplomatije normalno da prvo premijer strene države dođe i da se sretne sa onim ko je njemu ravan, u ovom slučaju to je Zvizdić, da se sretne s njim u Sarajevu pa neka onda neka ode u Žepče i tako dalje. Ovo što on radi markirajući tzv hrvatski prostor je jedna vrsta diplomatske agresije, i bahatosti, ali me čudi da sa naše strane nema reakcija.

TV1: U cijelu stvar uključio se i Dragan Čović pričom o organizovanom naseljavanju Arapa, kako to komentirate?

DURAKOVIĆ: Čudi me da Čović o tome nije ranije govorio. Ja sam o pitanju naseljavanja Arapa i kupovanju grunta govorio više puta. Ne samo Arapi, na isti način bi govorio da bilo koji strani državljani kupuju bosanski grunt, jer to je najvažniji resurs. Mi smo strancima prodali najvrijednije što imamo, tlo pod nogama. To se ne radi i to je vrlo kratkovido. Ja sam za turizam, neka dolaz turisti, ali da nam ne kupuju zemlju. Bio bi na isti način rezolutan da je u pitanju bilo koji drugi narod.

TV1: Vi ste u kontekstu poruka o radikalizaciji izjavili "kakav vakat takav i Zeman". Kakav je vakat a kakav Zeman?

DURAKOVIĆ: Kada Zeman govori o tome da je BiH potencijalna baza za ISIL, jer on nije samo zeman, on je i predsjednik države. Istovremeno austrijski šef dilomatije nama pripisuje islamski radikalizam a to radi i hrvatska predsjednica. Očigledno se stvara jedan institucionalni kontekst u tijelu Evrope da se Bošnjaci sataniziraju, da se predstave kao remetilački faktor. Ono što zabrinjava jeste sinhronizacija tih izjava. Ono čega se ja plašim, a daj Bože da pogriješim, jeste da se iscenira, incident, dva, tri, neki teroristički akt ili nešto slično sa tzv "islamstičjih" pozicija, jer zato mogu da se plate ljudi, i onda će imati argument oni koji nas optužuju za radikalizam - reći će, evo vidite o čemu se radi, to je stvarno nešto s čime se mi ne možemo pomiriti i mi ćemo stvoriti "Herceg Bosnu". Plašim se tih režiranih incidenata jer indikativno je da sa takvih instanci stižu istovremeno tako krupne izjave a da EU i njene institucije šute o tome.

TV1: Može li se odbraniti od toga i kakav bi odgovor trebao biti?

DURAKOVIĆ: Možda je pretenciozno da kao Bošnjak govorim o tome, ali ja tvrdim sa punom odgovornošću da su Bošnjaci kosmopolitski narod, i da trebamo gajiti taj kospomolitizam i internacionalizam. Oni moraju imati u vidu da Bošnjaci koji su preživjeli genocid nikada se nisu svetili zbog toga. Mi smo ljudi koju su otvoreni za saradnju. Evropa koja je birokratizirana i dehumanizirana mogla bi u Bošnjacima prepoznati kosmopolitizam i afirmirati ga jer istovremeno u EU zemljama jača fašizam, i ozbiljna fašizacija u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama. Dakle ostanimo na kursu, tolerancije, suživota, trpeljivosti, to je jedini pravi odgovor.

(Vijesti.ba)