Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


06.09.2017. / 21:43h Komentari - Srbijanski mediji

Srbi bez prava u HDZ kantonima

Srbi bez prava u HDZ kantonima
Strateško partnerstvo SNSD i HDZ BiH zapalo je u krizu zbog diskriminacije Srba u kantonima u kojima stranka Dragana Čovića drži vlast.

Strateško partnerstvo SNSD i HDZ BiH zapalo je u krizu zbog diskriminacije Srba u kantonima u kojima stranka Dragana Čovića drži vlast.

Nakon što je Kolegijum Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nedavno po ko zna koji put odbio da na dnevni red sednice kantonalnog parlamenta uvrsti amandmane na Ustav HNK kako bi Srbi konačno postali konstitutivan narod u tom kantonu, iz vrha SNSD stižu oštra upozorenja da partnerstvo sa Čovićem, kako kažu, nije “sveto slovo”.

Član Predsedništva SNSD Milica Marković za “EuroBlic” ističe da bi već na sledećim sednicama najviših organa vladajuće partije u Srpskoj trebalo da bude pokrenuto pitanje nastavka partnerstva sa HDZ BiH ukoliko ta stranka, prema njenim rečima, nastavi da sprečava ostvarivanje elementarnih prava Srba koji žive u Federaciji BiH.

- U svakom odnosu mora da postoji reciprocitet. Ako se SNSD već godinama principijelno zalaže za ravnopravnopravnost Hrvata u BiH, posebno za ostvarivanje njihovih jednakih prava sa Bošnjacima u FBiH, onda je sasvim logično da isto to očekujemo i od političkih lidera hrvatskog naroda kada je u pitanju ostvarivanje prava Srba – kaže Markovićeva.

Ćirilica izbačena

Da lider HDZ BiH, uprkos deklarativnom partnerstvu i prijateljstvu s predsednikom SNSD Miloradom Dodikom, ni najmanje ne mari za osnovnim pravima Srba dovoljno govori i to da su jedini kantoni u FBiH u kojima Srbi još nisu dobili status konstitutivnog naroda upravo oni u kojima Čovićeva politička partija drži apsolutnu vlast.

To su Hercegovačko-neretvanski i Posavski kanton, a takođe vredi istaći da je u ustavima Zapadno-hercegovačkog i Livanjskog kantona, u kojima Čovićev HDZ takođe drži vlast, konstitutivnost srpskog naroda uvedena amandmanima, ali su srpski jezik i ćirilica ostali eliminisani iz važećih zakonskih akata.

Delegat SNSD u Domu naroda Parlamenta FBiH Mile Marčeta takođe smatra da je došlo krajnje vreme da se u najvišim partijskim organima, kako kaže, ozbiljno razmotri pitanje redefinisanja odnosa s Čovićevim HDZ-om.

- Srbima koji žive u kantonima s hrvatskom većinom oduzeta su elementarna ljudska prava. Što je najgore, ne postoje čak ni naznake da će se u doglednoj budućnosti nešto nabolje promeniti. SNSD bi zaista trebalo da to pitanje najozbiljnije razmotri na organima stranke – kaže Marčeta.

Poltronski odnos

U opoziciji u Srpskoj su, s druge strane, odbijanje hrvatskih vlasti u HNK da Srbima daju status konstitutivnog naroda jedva dočekali da ponovo prozovu Milorada Dodika i SNSD zbog, kako tvrde, njihovog poltronskog odnosa prema Draganu Čoviću i HDZ BiH.

- Gde god da su SNSD i HDZ na vlasti, Srbi nemaju nikakvih prava. Voleo bih da nam Dodik jednom konačno objasni kakvu je korist Srpska imala od njegovog partnerstva s Čovićem. Skandalozno je i sramno to što Dodikov strateški partner Čović i njegova stranka rade Srbima u kantonima u kojima drže vlast – kaže šef PDP Branislav Borenović.

Pravdanje diskriminacije

Obrazlažući odluku vlasti HNK da odbiju predlog SDP BiH da se na sledećoj sednici kantonalne skupštine usvoje amandmani o konstitutivnosti Srba, predsednik Vlade HNK i visoki funkcioner HDZ BiH Nevenko Herceg pozvao se na odbijanje bošnjačkih partija da podrže izmene Izbornog zakona.

- Svoju navodnu predanost i zalaganje za jednakopravnost naroda najbolje bi mogli potvrditi prihvatanjem opravdanih izmena Izbornog zakona BiH – rekao je Herceg.


(Vijesti.ba / Blic.rs)


Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još