Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


05.09.2017. / 21:22h Komentari - Piše: R.I.

Kolinda, objasni javnosti kako je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, valjda imaš dokaze

Kolinda, objasni javnosti kako je
"To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana", riječi su hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kada su je upitali za njeno tumačenje ustaškog pozdrava Za dom spremni. No, nije prvi puta da predsjednica potpuno izmišlja povijesne činjenice.

Kolindini uzori u Srbiji

Više je puta tako prešutjela Pokret nesvrstanih kada je Jugoslaviju smjestila iza Željezne zavjese. Reanimirala je Orjunu, organizaciju jugoslavenskih nacionalista, koja se zadnji puta spominje prije gotovo stotinu godinu, proglasivši ih krivcima za događaje na nogometnim terenima. Za 165 godina promašila je povijest kada je Varaždin proglasila glavnim gradom Banovine Hrvatske.

S obzirom na to da se predsjednica nikada nije ispričala za pogreške, već ih je više puta ponovila potpuno je jasno kako je riječ o namjernom fabriciranju povijesti, odnosno službenoj politici Pantovčaka prema rehabilitaciji pokreta i određenih osoba iz Drugog svjetskog rata. Pritom predsjednica nije nešto pretjerano ni originalna jer se gotovo isti uzorak političkog ponašanja prema rehabilitaciji zločinaca iz Drugog svjetskog rata može vidjeti u Srbiji.

Šimunić najsmisleniji

No, vratimo se na, kako kaže Grabar-Kitarović, "stari hrvatski pozdrav". Predsjednica uz veliki dio hrvatskog klera, dio HDZ-a, niz marginalaca i političara koji profitiraju na izvozu vlastita domoljublja uporno tu tezu postavlja u javni medijski prostor, iako nitko od njih nikada do sada nije dao dokaz te tvrdnje. Najdalje je iz te grupice "povjesničara" otišao Joe Šimunić koji je pružio "argument" da bi to mogao biti pozdrav iz opere "Nikola Šubić Zrinski". A opera je, poentirao je ovaj nogometaš, bila prije ustaša.

Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik koji je nedavno izašao iz zatvora, tvrdi da se to moglo čuti kada je ban Jelačić krenuo u rat protiv Mađara. Ban bi uzviknuo "Za dom!" a vojska bi odgovarala “Spremni umrijeti!". Dio zagovornika tvrdi i da je Nikola Šubić Zrinski uzviknuo "Za dom sad u boj!" kada je Siget branio od Turaka 1566. godine.

No, činjenica je da se tako totalna laž gura u javni prostor kao činjenica, a jedna od onih koji to rade je i sama predsjednica.

Sorry, taj pozdrav pripada ustašama

"Za dom spremni" jednostavno nije stari hrvatski pozdrav. Autor tog pozdrava pod kojim su počinjeni najstrašniji zločini tijekom Drugog svjetskog rata je osobno poglavnik Ante Pavelić.

Poglavnik Pavelić jest koristio neke povijesne izvore, ali sama krilatica je njegova, tj. nedvojbeno ustaška. Ustaški pozdrav sličan je i onom talijanskom fašističkom pozdravu "pronti", odnosno "spremni".

"Pravaštvo je imalo svoja snažna gesla 'Bog i Hrvati' – 'Hrvatska Hrvatom', no osjećala se potreba posebnog ustaškog pozdrava koji bi bio više vojničkog značaja. Tražio sam ga u našoj davnoj prošlosti. Prelistavajući tako starinske izprave kraljeva, zapne mi oko na jednom izrazu u povelji Kralja Petra Krešimira IV., izdanoj u Ninu godine 1069. Medju inim kralj veli: „… Pošto je svemogući Bog Naše Kraljevstvo na kopnu i po moru razprostranio, odlučismo i spremni srdca ustanovismo…“ (…) Nisam tražio dalje. Odlučiti spremna srdca i spremni jedno je te isto, samo što je drugi izraz prikladniji i odrješitiji za pozdrav. Spremni za što? Za ono, što nam je medju zemaljskim stvarima najsvetije: ZA DOM! Dom ne znači samo domovinu nego i domaće ognjište, pa je njegovo značenje dvostruko jako. Taj se izraz provlači kroz cielu našu povjestnicu, provlači se i kroz naše rodoljubno pjesničtvo. Upotrebljavaju ga i Zrinski i Jelačić, Bašagić i Kranjčevć", govorio je Pavelić o pozdravu koji je, kako kaže, sam skovao.

Ovo je istina, sve drugo je - fake news

Kroz povijest su postojale različite kombinacije "za dom", "za domovinu" i slične u hrvatskoj književnosti i pjesništvu, no službena krilatica "Za dom – spremni!", odnosno nešto kasnije "Za dom i poglavnika – spremni!" pojavljuje se upravo s jačanjem ustaškog pokreta i Ante Pavelića.

Sve drugo je - fake news!

I za kraj, u doba Franje Tuđmana nije postojao fake news, no on je bio uvjeren kako pozdrav "Za dom spremni" podmeću srpske tajne službe, odnosno da je KOS poticao desničare u Hrvatskoj da ističu ustaška obilježja.

A Kolinda. Kolinda bi, ako je već tako uvjerena, trebala javnosti dokazati na čemu temelji uvjerenje da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav. To joj valjda ne bi trebao biti problem, ne bi valjda predsjednica govorila nešto ako za to nema konkretne dokaze.


Piše: R.I.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala.

(Vijesti.ba / Index.hr)