Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


04.09.2017. / 08:00h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Histerija kao politička taktika HDZ-a

Histerija kao politička taktika HDZ-a
U tekućoj godini iskristalizirale su se tri osnovne taktike dominantne hrvatske politike u BiH; isilizacija Bošnjaka, stvaranje atmosfere straha, i antinato-ovska politika.

U tekućoj godini iskristalizirale su se tri osnovne taktike dominantne hrvatske politike u BiH; isilizacija Bošnjaka, stvaranje atmosfere straha, i antinato-ovska politika.

Isilizacija Bošnjaka

Hiljadu, dvije, pet, deset hiljada selefista. Kako raste neuroza zvaničnog Zagreba i HDZ-a Bosne i Hercegovine, neuroza kao posljedica debakla antievropskog prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona, tako proporcionalno u političkoj retorici hrvatske politike raste i broj "radikaliziranih Bošnjaka". Dok su na strana ratišta iz Bosne i Hercegovine i doista odlazili ti radikalni elementi -  odlazili i vraćali se, hrvatska politika u BiH ali i u susjedstvu nije razbijala glavu s tim problemom. Onog trenutka kada se uvidjelo da njihov rasistički prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakona, koji u sebi sadrži odlike svih totalitarnih režima, neće naići na podršku ni u domaćoj ni u međunarodnoj javnosti, krenula je neviđena hajka na Bošnjake kao takve, takoreć isilizacija Bošnjaka. Nema dana da u medijima bliskim dominantnoj hrvatskoj politici nismo u prilici čitati najbijedija poređenja Bošnjaka sa teroristima.

Stvaranje atmosfere straha

Prijećeno je i građanskim ratom. Prijetio je otvoreno bivši sarajevski ortoped Božo Ljubić koji ordinira tzv HNS-om, organizacijom koja sve više poprima odlike ranih radova Srpske demokratske stranke. Ukoliko ne bude usvojen skaredni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, kako je najavio Ljubić, preći će se Rubikon. Uvidjeviši i sam da je prekoračio granicu dobrog ukusa, Ljubić je poslije nemušto pokušavao da se opravda pred javnosti, tvrdeći da se radi o grubim manipulacijama. Da nije riječ o nikakvim grubim manipulacijama svjedoči geneza izjava hrvatskih političara u BiH. Prvo su neke od marginalnih figura u okviru organizacije koja izgleda sprema rušenje ustavnog poretka u javnosti počeli da plasiraju priču o revitalizaciji zločinačke paradržave Herceg Bosne. U samom početku lider bh. Hrvata tvrdio je da "Herceg Bosnu" revitaliziraju iz Sarajeva, da bi i on sam, nedavno kazao, da je odustajanje od "Herceg Bosne" bila velika greška. Jasno je da je vraćanje na "Herceg Bosnu" direktno podrivanje ustavnog poretka i kršenje Vašingtonskog sporazuma, takoreć prelazak Rubikona, kao što je to najavio Ljubić. Samo za to treba imati hrabrosti.

Antinato-ovska politika

U kojoj mjeri je hrvatska politika u BiH izgubila kompas najbolje govori da na otvorenu najavu referenduma o NATO-u od strane Milorada Dodika, vrh hrvatske politike u Bosni i Hercegovini nije bio stanju izustiti nijednu riječ protivljenja. Štaviše za takav "neutralan" stav dobili su nedvosmislenu podršku Rusije koja se odjednom živo zainteresovala za rješavanje tzv "hrvatskog pitanja" ( HDZ-ovog) u Bosni i Hercegovini. U svome očaju HDZ je svoju politiku u potpunosti podredio interesima Milorada Dodika. Dok sa jedne strane HDZ daje sve - blokira potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici, prećutno podržava Dodikovu antinato retoriku, sa druge strane od Dodika ne dobija apsolutno ništa.

Posljedice neuroze

Gledano iz HDZ-ove perspektive, umjesto da pokušavaju za prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona privoliti i stranke izvan svog strateškog partnera, izvan Stranke demokratske akcije, što je nužno kako bi u parlamentu bile izglasane izmjene zakona, HDZ je agresivnom i histeričnom politikom, isilizacijom Bošnjaka, pričom o revitalizaciji Herceg Bosne, podržavanjem antinato-ovski tendencija izgubio i SDA. Sada ni SDA nije spremna da čuje HDZ-ove prijedloge, a ranije ih je itekako bila spremna čuti i uvažiti. Sa stanovišta pozicija HDZ-a to je loše, ali sa stanovišta interesa države Bosne i Hercegovine, to je dobro, ili ipak nije dobro. Odlično je.

Prema tome sve dok HDZ vodi ovakvu politiku nema apsolutno nikakvog razloga da se vjeruje da će išta od onog što HDZ predlaže biti usvojeno. U njihovoj histeriji i u ubjeđenju da im pomaže, odmaže im i zvanična politika Zagreba koja nesuvislo izmišlja nekakvu neprijateljsku retoriku iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj. Na brutalne insinuacije od strane hrvatske predsjednice, bh.zvaničnici su odgovorili prilično umjereno i smireno, dok je sa druge strane desničarski politički diskurs zvaničnog Zagreba ravan tonu srbijanskih tabloida. Da li zahvaljujući nezavidnoj poziciji u kojoj se nalaze, ili ako je moguće vjerovati, političkoj mudrosti, bh.zvaničnici nisu sebi dopustili izljeve bijesa kao što ih redovito sebi dopušta predsjednica Hrvatske misleći da čini uslugu bh.Hrvatima.

Kada bi međutim trebalo znati da je spreman teren za usvajanje segregacijskog prijedloga izmjena Izbornog zakona? Upravo onog trenutka kada splasne ovaj bjesomučni tabloidski teror dominante hrvatske politike. Sve dok se ta politika drži isilizacije Bošnjaka, Herceg Bosne, Dodika i protivljenja NATO-u, to se neće desiti. Da li će gore navedeni imati utoliko pameti ili neće pa da okrenu ploču, to se ne može znati. Uostalom to je njihov problem, kao i histerija koja ih je obuzela do ludila. 

Ali kao što je Dodik nedavno komentirajući opoziciju u RS-u kazao da se opozicionari samo ljute i da zbog toga nisu političari, u tome smislu treba shvatiti i ove histerične hrvatske političare u BiH. Ko gubi ima pravo da se ljuti.

(Vijesti.ba)