Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


02.09.2017. / 19:40h Intervjui - Zijad Bećirović za Vijesti.ba

Za Čovića u HDZ-u Hrvatske kažu da je dio velikosrpskog projekta

Za Čovića u HDZ-u Hrvatske kažu da je dio velikosrpskog projekta
Nedavno sam u Zagrebu razgovarao sa visokim dužnosnikom HDZ-a Hrvatske, koji mi je tom prigodom na temu Dragana Čovića i HDZBiH rekao, da konačno sa Čovićem i dijelom vodstva HDZBiH imamo realizaciju (veliko)srpskih Garašaninovih „Načertanija“, jer konačno politički dobivamo Srbe-katolike. Upravo je kod Čovića nastupila panika, jer ukoliko se kandidira ozbiljan ugledan Hrvat za poziciju člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Čović može vrlo lako biti poražen. Zbog toga želi nametnuti jedan prijedlog anticivilizacijskog izbornog zakona, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba Zijad Bećirović direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.

Nedavno sam u Zagrebu razgovarao sa visokim dužnosnikom HDZ-a Hrvatske, koji mi je tom prigodom na temu Dragana Čovića i HDZBiH rekao, da konačno sa Čovićem i dijelom vodstva HDZBiH imamo realizaciju (veliko)srpskih Garašaninovih „Načertanija“, jer konačno politički dobivamo Srbe-katolike. Upravo je kod Čovića nastupila panika, jer ukoliko se kandidira ozbiljan ugledan Hrvat za poziciju člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Čović može vrlo lako biti poražen. Zbog toga želi nametnuti jedan prijedlog anticivilizacijskog izbornog zakona, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba Zijad Bećirović direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.

VIJESTI.BA: Milorad Dodik prvobitno je, nakon odluke Ustavnog suda da se vojno-perspektivne lokacije knjiže na ime države BiH, najavio održavanje referenduma o članstvu u NATO-u. Međutim kako vrijeme odmiče Dodik pomalo "gasi" tu priču. Zbog čega? 
 
BEĆIROVIĆ:
Kada govorimo o Miloradu Dodiku kao političaru možemo slobodno reći da je on simbol primitivizma. Njega samo zanima ostanak na vlasti i kako bi sačuvao enormno bogatstvo koje je stekao navodno od svoje plate i zakonitog biznisa. On se boji ispitivanja porijekla imovine, bez koje će ostati ukoliko pravosudni i sudski organi urade svoj posao do kraja. On i njegov patron Vučić stalno govore o stranim investicijama i velikim uspjesima, a protivnici su ulaska u NATO. Sve države oko Srbije i BiH su članice NATO-a. Zar mislite da će neko ulagati u Srbiju, koja neće biti članica NATO-a. Srbija ničim ne garantira sigurnost ni svojim građanima, a kamo li stranim investitorima. To je potpuno antisrpska politika dvojca Dodik - Vučić, jer da su toliki Srbi koliko se predstavljaju učinili bi da njihovi građani žive bolje. Oni su nažalost postali lideri (ne)stabilnosti i konstantno rade na smišljenom prouzrokovanju kriza, koje njima daju određeni politički subjektivitet i osiguravaju o(p)stanak na vlasti. Parafrazirajući Dodika, oni svoje srpstvo mogu okačiti mačku o rep. Dodiku je jasno da sa NATO-om nema igre i zna da je sve potrebno potpisao kada je u pitanju približavanje BiH NATO savezu i da će i dalje sudjelovati u pridruživanju BiH članstvu u NATO. Njegova retorika više nije vrijedna nikakvog komentara jer vrijeđa zdrav razum.

Pogledajte šta je Srbija uradila u posljednjih nekoliko godina, povećala je prostore svoje Misije pri NATO, čak su tražili da imaju dodatne prostore srpske Misije u dijelu zgrade glavnog sjedišta NATO-a gdje su smještene države članice NATO-a. To je neviđeno političko licemjerje. Zašto je Vučić brutalno napao premijera Makedonije Zorana Zaeva. Njima smeta svako normalan, koji nije nacionalista, fašista, šovinista, kleronacionalista, koji okuplja različitosti i to gleda i uvažava kao kvalitet, koji može ostvariti koheziju unutar države i osigurati boljitak za sve građane, a njima su u prvom planu kavge, konflikti, vrijeđanja, omalovažavanja, izmišljanje kriza i nepoštivanje drugih. Tu ostaje i dalje otvoreno pitanje statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kojem bi značajan dio vlasti u Beogradu dodijelio diplomatski status. To je jedan od razloga za izazivanje krize sa Makedonijom i iznošenje lažnih optužbi o navodnom makedonskom prisluškivanju, kako bi se pored albanskog faktora dodala nova prijetnja i tzv. makedonska opasnost i tako u oktobru ove godine sa dodatnim obrazloženjem opravdalo postojanje i dodijelio diplomatski status Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu.
 
VIJESTI.BA: BiH je faktički okružena NATO savezom. Hrvatska je odavno u NATO-u, Crna Gora je nedavno ušla, Makedonija se značajno približava. Srbija je na pozicijama "neutralnosti", iako NATO najavljuje veliku vojnu vježbu u Srbiji za oktobar. Blaži stav u RS-u kada je riječ o NATO-u je onaj da u odnosu prema NATO-u treba slijediti Srbiju. Po Vašem mišljenju koliko je stav RS-a prema NATO-u ( ako postoji ikakav stav) u korelaciji sa Srbijom a koliko ne?
 
BEĆIROVIĆ:
Stara izreka kaže da vas niko ne može više poniziti od vas samih. I tako radi jedan dio srpskih političara u BiH, koji sa takvom retorikom da će slijediti Srbiju u vezi članstva u NATO-u sebe najviše ponižavaju. Zamislite kakav idiot morate biti da ste na čelu jedne države i da govorite da će te za ključne odluke o budućnost svoje države slijediti politiku druge države. To spada u antologijske ludosti planetarnog značaja. Srbija se nalazi pod neviđenim pritiskom. Česte posjete američkih zvaničnika i/ili susreti sa njima su znak tog pritiska, jer radi se o klasičnim zahtjevima za koje se traži njihovo ispunjenje. Vojnu neutralnost vam mora neko priznati, posebno velesile. Srbiji neutralnost niko nije priznao. Srbija na jednoj strani na velika usta govori o vojnoj neutralnost, dok na drugoj strani povećava proizvodnju u namjenskoj industriji i drastično povećava izvoz oružja u najkritičnija ratna područja po svijetu. Gdje je tu logika?
 
VIJESTI.BA: Zanimljiv je odnos lidera HDZ-a prema Dodikovoj antinato-ovskoj retorici. Mnogi upozoravaju da Čović prešutno podržava tu vrstu Dodikove politike, održavajući savezništvo, te da na taj način BiH gura u zagrljaj Rusije. Da li je iznenađujuća ta vrsta pristupa?
 
BEĆIROVIĆ:
Nedavno sam u Zagrebu razgovarao sa visokim dužnosnikom HDZ-a Hrvatske, koji mi je tom prigodom na temu Dragana Čovića i HDZBiH rekao, da konačno sa Čovićem i dijelom vodstva HDZBiH imamo realizaciju (veliko)srpskih Garašaninovih „Načertanija“, jer konačno politički dobivamo Srbe-katolike. Upravo je kod Čovića nastupila panika, jer ukoliko se kandidira ozbiljan ugledan Hrvat za poziciju člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Čović može vrlo lako biti poražen. Zbog toga želi nametnuti jedan prijedlog anticivilizacijskog izbornog zakona, koji bi mu možda osigurao reizbor u Predsjedništvo BiH!?
 
VIJESTI.BA: U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih špekulacija o BiH kao budućoj bazi terorista. Intenzivirao ih je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurtz,  a nastavio češki predsjednik Miloš Zeman. Međutim, otpočela ih je krajem prošle godine predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Zar je doista strateški cilj hrvatske politike Bošnjake prikazati kao divljake, i zar još uvijek misle da s tim nešto mogu postići?
 
BEĆIROVIĆ:
Jedan dio hrvatske politike smatra da se sve može dogovoriti sa Srbima bez sudjelovanja i na štetu Trećih (Bošnjaka). Dragan Čović spada u tu kategoriju. Na to smo još davno upozorili da je Čović dio (veliko)srpske politike, što je mi je nedavno potvrdio i visoki dužnosnik HDZ Hrvatske. U određenim krugovima se pokušavaju islam i muslimani problematizirati do te mjere da se čak povezuju sa terorizmom. Najbolji odgovor na te insinuacije ponudio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je za to i najkompetentniji. Mislim da je nepotrebno ulaziti u te rasprave, jer to je mamac koji je bačen i čeka se ko će se na njega upecati, da bi svi ti sa Kolindom i drugima na čelu to iskoristili za neke svoje unutarnje ili vanjske potrebe. Ne zaboravimo da su oba svjetska rata izazvana i  započeta u Evropi i bilo bi svrsishodnije da se svi oni koji podmeću Bošnjacima pozabave sobom ali i Evropom kao cjelinom, jer nažalost Evropa svoje sigurnosti već skoro jedno stoljeće nije uspjela osigurati sama bez pomoći SAD-a.
 
VIJESTI.BA: Uskoro u posjetu BiH dolazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je nema sumnje diplomatski kiklop i maestrali manipulator? Kako ga dočekati? Ili ćemo opet mi u BiH da se Vučiću izvinjavamo? To Vas pitam jer svi znamo one standardne floskule koje će Vučić da kaže?
 
BEĆIROVIĆ
: Radi se, prema mišljenju mnogih analitičara, uvjerljivo o lideru (ne)stabilnosti u regionu. Ovdje je ključno pitanje dokle će njemačka kancelarka Angela Merkel biti politički i finansijski sponzor Vučiću kao „Miloševiću 21 veka“. Iskreno se nadam da ovu posjetu BiH neće zloupotrijebiti. Inače ne vidim nikakve potreba za ovom posjetom pošto se političari tog ranga skoro svaki mjesec negdje sastaju i navodno unapređuju odnose, a ti odnosi ne da stagniraju nego nazaduju. Dakle nepotrebna je i suvišna posjeta koja će dodatno opteretiti ionako opterećene odnose unutar BiH i između Bosne i Hercegovine i Srbije. Vučićeva politika je anti-Natovska, a mnogi nisu uvjereni da on želi vidjeti Srbiju u EU. Zbog toga ne iznenađuju napada na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ali i na Dragana Mektića koji su se uspjeli u ovim turbulentnim vremenima nametnuti kao odgovorni političari, koji sve više zadobivaju povjerenje građana. Sasvim sigurno predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zvizdić je predvodnik euroatlantskih integracija u BiH, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić simbol borbe protiv kriminala i korupcije te borac za bolje, pravednije i prije svega efikasnije pravosuđe u BiH. Oba ta procesa koje predvode Zvizdić i Mektić opstruiraju, prije svega, Dodik i Čović. 

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)