Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


01.09.2017. / 22:28h Intervjui - Davor Šešić za Vijesti.ba

Revizorski izvještaj o deficitu budžeta RS je ublažen

Revizorski izvještaj o deficitu budžeta RS je ublažen
Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić ubijeđen je da je posljednji revizorski izvještaj o izvršenju budžeta RS, ma koliko negativan bio, zapravo ublaženi. Ublažen je iz dva razloga. Prvo, revizorski standardi neke stvari jednostavno ne obuhvataju i revizori se time ne bave. Drugo, za pretpostaviti je da je i ranije bilo određenih pritisaka, pa se gledalo da se sam izvještaj prikaže na što prihvatljiviji način prikaže, upozorava Šešić u razgovoru za Vijesti.ba.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić ubijeđen je da je posljednji revizorski izvještaj o izvršenju budžeta RS, ma koliko negativan bio, zapravo ublaženi. Ublažen je iz dva razloga. Prvo, revizorski standardi neke stvari jednostavno ne obuhvataju i revizori se time ne bave. Drugo, za pretpostaviti je da je i ranije bilo određenih pritisaka, pa se gledalo da se sam izvještaj prikaže na što prihvatljiviji način prikaže, upozorava Šešić u razgovoru za Vijesti.ba.

VIJESTI.BA: Član ste skupštinske Komisije za izbor i imenovanja, koja će, prema najavama predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljka Čubrilovića, razmatrati ostavke glavnog revizora Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića. Šta u tom kontekstu očekujete od sjednice ove komisije?

ŠEŠIĆ: Ne znam kako bih obrazložio takav stav Nedeljka Čubrilovića. Rekao bih da je prilično nevješt i kratkog daha, jer se, u prvom redu, radi o tehničkoj komisiji, kao što je to slučaj i sa većinom komisija u NSRS. Drugo, u svakoj komisiji odnos snaga je kao u NSRS, odnosno većinu ima vladajuća koalicija. Zbog toga je ovo i poslano na Komisiju.

S druge strane, kako raspravljati o ostavci, koji je podnijela određena osoba na vlastiti zahtjev. Mi znamo da je to urađeno pod političkim pritiskom. Stav SDS-a će biti da se ne uvaži ta ostavka, ali ponavljam da je riječ o tehničkoj komisiji, protočnom bojleru, te da većinu imaju SNSD, DNS, SP i dio poslanika koji je izašao iz opozicije.  

VIJESTI.BA: Ipak, sam Čubrilović, zvaničnik vladajućeg DNS-a, kaže da je Revizorska služba nezavisna institucija i smatra da se stavovi glavnog revizora moraju poštovati. S druge strane, predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je revizorski izvještaj tendenciozan. Mogu li ovakvi stavovi dovesti u pitanje većinu u NSRS, odnosno da ostavka glavnog revizora ne bude prihvaćena? 

ŠEŠIĆ: Ostavka će sigurno biti izglasana. Klasični stav DNS-a jeste ga glumi opoziciju, a već deset godina u kontinuitetu obnaša vlast u RS sa SNSD-om. Ništa drugo. 

VIJESTI.BA: Kako tumačite sam čin podnošenja ostavke glavnog revizora? 

ŠEŠIĆ: Prije tog čina, bili smo svjedoci da je predsjednik RS izjavio da Šnjegota treba da podnese ostavku. Da su vršeni pritisci na glavnog revizora, pretpostavka je koja se može dokazati samom Šnjegotinom ostavkom. On je samo dan ranije pozvao na smirivanje strasti, potvrdio da je revizorski izvještaj tačan i da nema nikakvih propusta, da bi nakon toga podnio ostavku. Mislim da to, u najmanju ruku, nije uobičajeno ponašanje, ukoliko nije bilo pritisaka na glavnog revizora.

VIJESTI.BA: Vlada RS prikazala je 45 miliona KM deficita, dok je revizija utvrdila da je taj iznos zapravo 174 miliona. Zašto je ostavka revizora ipak u fokusu u odnosu na minus u budžetu RS?

ŠEŠIĆ: Vaše pitanje je na mjestu. Zašto se ne bavimo temom 118 miliona duga koji nije prikazan? Posljednjih šest, sedam godina stalno se govori o minusima, uvećanim iznosima koji se plaćaju bez ikakve potrebe i koji odlaze u privatne džepove... Ovo sada je direktni udar na Službu za reviziju javnog sektora. Zato, kao opozicija, pokušavamo građanima ukazati na to da institucije polako počinju zatvarati samo za određeni krug ljudi. U svakoj normalnoj državi bilo bi logično i normalno da ministar finansija čak i za manji deficit podnese ostavku, a kod nas se dešava da onaj ko je otkrio taj minus i određene nezakonitosti podnosi ostavku. 

VIJESTI.BA: Je li moguće da je deficit u budžetu i manji od onoga što je revizorski izvještaj pokazao? 

ŠEŠIĆ: Ubijeđen sam da su i ovakvi izvještaji, koliko god bili negativni, zapravo ublaženi. Ublaženi su iz dva razloga. Prvo, revizorski standardi neke stvari jednostavno ne obuhvataju i revizori se time ne bave. Drugo, za pretpostaviti je da je i ranije bilo određenih pritisaka, pa se gledalo da se sam izvještaj prikaže na što prihvatljiviji način prikaže.

To pokazuje da je RS u težoj situaciji u odnosu na ono što prikazuje sam revizorski izvještaj. No, ne očekujem da će se u ovom slučaju desiti nešto specijalno. Opozcija će nastaviti sa borbom i ukazivanjem na to kuda ovakvom praksom idu institucije RS. Nažalost, bojim se da cijela priča ne završi po principu "svakog čuda tri dana dosta".

VIJESTI.BA: Očekujete li u konkretnom slučaju reakciju policijskih i pravosudnih institucija RS? 

ŠEŠIĆ: Reakcija je moguća, ukoliko bi Šnjegota i njegov zamjenik zvanično potvrdili da su postojali određeni pritisci, prijetnje i slično. No, što se tiče samog revizorskog izvještaja, on postoji odavno. Negativni revizorski izvještaji trebalo bi da povlače i ostavke ministara, ali i krivične prijave.

SDS je prethodnih, kao i ove godine, podnio nekoliko krivičnih prijava zbog malverzacija koje su se dešavale. Nažalost, kao što je prije nekoliko godina izjavio glavni tužilac, ne postoji politička volja da se nešto u mijenja u tom kontekstu. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još