Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


31.08.2017. / 22:57h Intervjui - Srđan Blagovčanin za Vijesti.ba

Ako nalazi revizije nisu u skladu sa bajkovitim stanjem koje vlast prikazuje, tim gore po reviziju

Ako nalazi revizije nisu u skladu sa bajkovitim stanjem koje vlast prikazuje, tim gore po reviziju
Predsjedavajući Odbora direktora TI BiH Srđan Blagovčanin analizira za Vijesti.ba slučaj "revizorski izvještaj" u RS. Ističe da glavnog revizora Duška Šnjegotu ne treba kriviti što je podlegao političkom pritisku i podnio ostavku na ovu funkciju. Nažalost, ovo je samo još jedan dokaz da je stvarna moć potpuno vaninstiucionalna i koncentrisana u rukama nekolicine. Proces devastacije institucionalnog okvira kroz flagrantno narušavanje principa vladavine prava nedvosmisleno je prisutan, upozorava Blagovčanin.

Predsjedavajući Odbora direktora TI BiH Srđan Blagovčanin analizira za Vijesti.ba slučaj "revizorski izvještaj" u RS. Ističe da glavnog revizora Duška Šnjegotu ne treba kriviti što je podlegao političkom pritisku i podnio ostavku na ovu funkciju. Nažalost, ovo je samo još jedan dokaz da je stvarna moć potpuno vaninstiucionalna i koncentrisana u rukama nekolicine. Proces devastacije institucionalnog okvira kroz flagrantno narušavanje principa vladavine prava nedvosmisleno je prisutan, upozorava Blagovčanin. 

VIJESTI.BA: Ostavka glavnog revizora RS tema je dana u RS. Kako komentarišete ovaj potez, je li Duško Šnjegota podlegao političkom pritisku? 

BLAGOVČANIN: Bez sumnje pritisak je bio preveliki. Ne treba kriviti gospodina Šnjegotu što je podlegao pritisku. Ne može jedan čovjek ili jedna institucija nadomjestiti postojanje sistema. Ako ne postoji odnosno ne ostvaruje svoju ulogu parlament, tužilaštvo, agencije za provođenje zakona, ne može naravno ni Služba za reviziju. Mislim da je on uradio ono što je bilo u njegovoj moći i moći institucije na čijem je čelu. 

VIJESTI.BA: Šnjegotina ostavka uslijedila je dva dana nakon što su to zatražili predstavnici vladajuće koalicije u RS, nezadovoljni izvještajem revizora o izvršenju budžeta RS. Kakvu poruku ovo šalje, da li su institucije RS ovim na neki način obezvrijeđene? Je li narušena nezavisnost Glavne službe za reviziju?

BLAGOVČANIN: Ne samo da je narušena nezavisnost Glavne službe, već je dovedena u pitanje i svrha njenog postojanja. Nažalost, ovo je samo još jedan dokaz da je stvarna moć potpuno vaninstiucionalna i koncentrisana u rukama nekolicine. Proces devastacije institucionalnog okvira kroz flagrantno narušavanje principa vladavine prava nedvosmisleno je prisutan. 

Ovdje ne bih amnestirao ni opoziciju od odgovrnosti. Licemjreni su pokušaji opozicije da krivicu prevali na glavnog revizora zbog podnošenja ostavke, jer je upravo opozicija legitimirala neustavno i vaninstiucionalno djelovanje vlasti, još pri formiranju vlade kada su postojali ozbiljni dokazi da je podrška Vladi, odnosno poslanici kupljeni.

VIJESTI.BA: Revizori tvrde da je izvještaj o izvršenju budžeta urađen u skladu sa profesionalnim standardima. Kako pojašnjavate činjenicu da je Vlada RS prikazala 45, a revizija pronašla 175 miliona KM nepokrivenog deficita u budžetu? S druge strane, postoji li bojazan da je deficit i veći u odnosu na ono što su revizori utvrdili? 

BLAGOVČANIN: Ja ne sumnjam da je tim gospodina Šnjegote uradio profesionalno i odgovorno svoj posao. Za to je platio cijenu. Jer se vladajuća koalicija ponašala po principu da ukoliko nalazi revizije nisu u skladu sa bajkovitim stanjem koje oni prikazuju tim gore po reviziju. 

VIJESTI.BA: Ne umanjujući ozbiljnost situacije nastalne nakon ostavke glavnog revizora, činjenica je da je to sada tema broj jedan, dok činjenica da je Vlada prikazala 45, a revizija utvrdila 174 miliona KM deficita nekako ostaje po strani. Je li ovo simptomatično? 

BLAGOVČANIN: Upravo u tome leži problem, što se niko ne bavi utvrđivanjem krivične, materijalne, disciplinske, političke ili moralne odgovrnosti za ono što je utvrdila revizija. U iole pristojnoj i uređenoj zemlji iz elementarne političke pristojnosti bi Vlada podnijela ostavku, a istražni organi bi se bavili utvrđivanjem krivične odgovrnosti, obzirom da je neko svjesno i namjerno obmanuo i parlament i građane. Ponovo se vraćam na odgovrnost opozicije, prosto je neshvatljivo da nema artikulisane i ozbiljne reakcije opozicije na potpuno urušavanje institucija u RS.

VIJESTI.BA: Šta očekivati u nastavku? Sam Šnjegota je u svom dopisu o ostavci upozorio da bi u narednom periodu moglo doći do ozbiljnog ugrožavanja temeljnih principa na kojima se zasniva funkconisanje Službe, kao vrhovne revizoreske institucije u RS, posebno principa njene nezavisnosti i slobodeod bilo kakvog političkog uplitanja?

BLAGOVČANIN: Mislim da je jasno da će imenovanje novog glavnog revizora biti izvršeno isključivo po kriteriju lojalnosti vladajućoj političkoj strukturi, što će naravno potpuno obesmisliti svrhu postojanja ove institucije. Tako da od iste u budućnosti mislim da ne možemo očekivati ozbiljno bavljenje svojim poslom.

VIJESTI.BA: I prethodni revizori u RS upozoravali su da su pod raznim političkim pritiscima. Kako zaustaviti ovu praksu? 

BLAGOVČANIN: Nažalost, u BiH ne postoji elemntarna zastupljenost principa podjele vlasti. Moć je koncentrisana u rukama šačice političkih lidera. Institucije su samo fikcija, jer su ispražnjene od bilo kakvog sadržaja. Stoga ne mislim da će se tako lako desiti da prestanu prakse klijentelističkih i nepotističkih imenovanja odnosno direktne političke kontrole nad institucijama. 

Ljudi u čijim je rukama skoncentrisana ta ogromna moć, neće je se sami od sebe odreći. To se nije desilo nikad i nigdje pa sasvim sigurno neće ni ovdje. Dakle, bez ozbiljnog i artikulisanog zahtjeva za projemjema i ogromnog pritiska građana, to je nemoguće očekivati.  Za tako nešto potrebna je suštinska transformacija političkog sistema. Apsolutno ne vidim nikakve naznake da se ova država i društvo kreću u tom pravcu. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još