Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


31.08.2017. / 00:25h Intervjui - Zoran Pavlović za Vijesti.ba

Moguće je da je deficit budžeta RS veći od nalaza nezavisnog revizora

Moguće je da je deficit budžeta RS veći od nalaza nezavisnog revizora
Ako se Vlada RS zaista zadužila u ime Fonda PIO, a to nije prijavljeno Fondu, a i nije prikazano u finansijskom izvještaju, onda je to posao za Tužilastvo i inspekcije. Na taj način bi se obezbijedila veća odgovornost i transparentnost u radu Vlade i resornog ministarstva, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba ekonomski ekspert Zoran Pavlović.

Ako se Vlada RS zaista zadužila u ime Fonda PIO, a to nije prijavljeno Fondu, a i nije prikazano u finansijskom izvještaju, onda je to posao za Tužilastvo i inspekcije. Na taj način bi se obezbijedila veća odgovornost i transparentnost u radu Vlade i resornog ministarstva, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba ekonomski ekspert Zoran Pavlović.

VIJESTI.BA: Izvještaj Službe za reviziju javnog sektora aktuelna je tema u RS. Kako gledate na činjenicu da je Vlada RS prikazala 45, a revizija pronašla 175 miliona KM nepokrivenog deficita u budžetu RS? 

PAVLOVIĆ: Prema informacijama iz Revizorskog izvještaja, jasno je navedeno da je Vlada RS “prenijela” u 2016. neisplaćene obaveze u visini od 190 miliona KM, što se po Zakonu o budžetu ne bi moglo činiti. S druge strane, utisak je da Vlada RS ne funkcioniše kao uređen sistem ministarstava i premijera. Podaci koje daju pojedinačno ministarstva očigledno nisu validna. To je revizorska služba pronašla prije više od dva mjeseca, kada je iznijela stanje revizorskih nalaza u 15 minstarstava i dva fonda, kada su pronasli 377 miliona KM neplaćenih računa i dugova. Tako da je očigledno da je revizor sačinio validan izvještaj, te je nepokriveni deficit od 175 miliona KM istinit, ali i jako zabrinjavajuća informacija za građane RS.

VIJESTI.BA: Je li realna mogućnost da je deficit i veći u odnosu na ono što su revizori utvrdili zbog toga što su im eventualno neke fakture bile nedostupne? 

PAVLOVIĆ: Dosta je teško dati stav o ukupnoj visini deficita budžeta RS, ali ako dobavljači nisu dostavili fakture ili su iste “sklonjene”, moguće je da je deficit budžeta RS u 2016. i veći od nalaza nezavisnog revizora. No, u svakom slučaju, stanje sa budžetom u RS zadnjih godina je ozbiljno jer nema novih investicija okrenutih izvozu, zapošljavanja i novih direktnih poreza koje su tako potrebne za punjenje budžeta.

VIJESTI.BA: Iz izvještaja vidi da je Vlada u pokušaju da se zaduži napravila do sada neviđeni potez - podigla je kredit koji nije ni prikazan. Navodno se zadužio Fond PIO za 16 miliona maraka a pare su završile u budžetu, iako u Fondu tvrde da za taj kredit niko od njih nije čuo. Kako tumačite ovakav potez Vlade RS?

PAVLOVIĆ: Ako je Vlada zaista to uradila, dakle zadužila se u ime Fonda PIO, a to nije prijavljeno Fondu, a i nije prikazano u finansijskom izvještaju, onda je to posao za Tužilastvo i inspekcije. Na taj način bi se obezbijedila veća odgovornost i transparentnost u radu Vlade i resornog ministarstva.

VIJESTI.BA: Revizori su u izvještaju upozorili i da se godinama ponavljaju isti ili slični propusti. To se, prije svega, odnosi na propuste i nepravilnosti u oblasti javnih nabavki, zapošljavanja i primjene budžetskih propisa. Kako je moguće spriječiti ovakvu praksu, odnosno na koji način javne institucije treba da nauče na greškama na koje revizori upozoravaju?

PAVLOVIĆ: Dakle, očigledno je da se revizorski izvještaji uglavnom koriste kao prepoznavanje kvaliteta rada Vlade i javnih službi, ministarstava i lokalnih samouprava. Po svemu što je do sada rečeno, izgleda da se mora uvesti obaveza u Zakon da se nalazi revizije moraju procesuirati u Tužilaštvu RS, bez obzira ko i kako će odgovarati, jer je to obaveza svih koji upravljaju budžetom, odnosno sredstvima građana RS.

VIJESTI.BA: Šta je generalno potrebno uraditi kako bi se poboljšala finansijska disciplina u javnom sektoru RS?

PAVLOVIĆ: Prvo što je očigledno je da nema transparentnosti u radu javnih službenika, odnosno sektora, a time nema ni odgovornosti koja je najvažnija u radu sa budžetskim sredstvima.

Može se zaključiti da sve dok Tužilaštvo po zakonskoj obavezi iz nalaza revizora ne bude u obavezi da pokrene krivičnu odgovornost svakoga ko se ogriješio na pravila i zakone iz upravljanja javnim sredstvima, do tada neće biti prave odgovornosti i stvarne brige o budžetu i javnim sredstvima građana RS.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još