Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


27.08.2017. / 22:34h Intervjui - Vukota Govedarica ekskluzivno za Vijesti.ba

Vučić nikada sebi ne bi dozvolio ponašanje kakvo je Dodik imao prema njemu

Vučić nikada sebi ne bi dozvolio ponašanje kakvo je Dodik imao prema njemu
Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ekskluzivno za Vijesti.ba otvoreno govori o sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je u medijima okarakterisan kako susret koji još nije viđen u domenu srpsko – srpskih odnosa u najnovijoj političkoj istoriji, te da bi mogao značiti prekretnicu u odnosu Srbije prema politici RS.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ekskluzivno za Vijesti.ba otvoreno govori o sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je u medijima okarakterisan kako susret koji još nije viđen u domenu srpsko – srpskih odnosa u najnovijoj političkoj istoriji, te da bi mogao značiti prekretnicu u odnosu Srbije prema politici RS. 

Vučić poštuje predsjednika RS Milorada Dodika kao predsjednika, ali isto tako uvažava i mene kao predsjednika najjače opozicione partije i lidera opozicije, ali ne samo to, već pokazuje i interesovanje da sasluša i drugu stranu. On nikada sebi ne bi dozvolio ponašanje kakvo je nekada Dodik imao, kada je vodio kampanje čak i na teritoriji Srbije, tretirajući tadašnju opoziciju u Srbiji, konkretno i Vučića i Tomislava Nikolića, na način na koji smo imali priliku vidjeti, ističe, između ostalog, Govedarica.

VIJESTI.BA: Prije nekoliko dana sastali ste se u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na čiju inicijativu je sastanak sazvan i o čemu ste razgovarali?

GOVEDARICA: Već jedno izvjesno vrijeme imamo komunikaciju tako da smo i ranije trebali održati sastanak. Imajući u vidu da je predsjednik Vučić prezauzet usljed mnogobrojnih obaveza, a dobro je poznato kakvog su karaktera te obaveze, sastanak je održan prije nekoliko dana. Razgovarali smo o mnogim značajnim temama koje se tiču RS i srpskog stanovništva s ove strane Drine. Vučić je više puta pokazao interes da pomogne Republici Srpskoj, da uvaži realnosti u kojima živi BiH i svaka vrsta razgovora sa predsjednikom Srbije je dobrodošla i prihvaćena. Vučić poštuje predsjednika RS Milorada Dodika kao predsjednika, ali isto tako uvažava i mene kao predsjednika najjače opozicione partije i lidera opozicije, ali ne samo to, već pokazuje i interesovanje da sasluša i drugu stranu.
 
VIJESTI.BA: Nakon sastanka ste saopštili da ste, između ostalog, Vučiću rekli da je Republici Srpskoj potrebna moderna nacionalna politika, koja definiše odgovornost prema sopstvenom narodu, a u kojoj moraju biti poraženi prljavi interesi bilo kojih političkih partija. Šta podrazumjeva ta moderna nacionalna politika i koliko odstupa od zvanične politike vlasti u RS?
 
GOVEDARICA: Moderna nacionalna politika koja je bazirana na odgovornosti prema sopstvenom  narodu, koja nije primarno bazirana i podređena interesima određenih političkih partija, niti je potčinjena pojedincima koji su zauzdali te političke partije i okupirali institucije. Nama treba savjesna politika koja će da rađa odgovornost u kojoj će živjeti narodi u RS i BiH, a ne primitivna politika, koju će voditi galamdzije po scenariju: Što je galama veća, narod je siromašniji i raseljeniji. 
 
Svi oni koji se nalaze na pozicijama, moraju shvatiti da moraju biti odgovorni. Nažalost, imamo jako puno institucija, javnih preduzeća, akcionarskih društava, gdje je većinski vlasnik Vlada RS, a koja ne pokazuje odgovornost već pokušava probleme rješavati od danas do sutra. Moramo učiniti sve da odgovornost podignemo na najveći mogući nivo i da shvatimo šta su to najveći problemi. Demografija je jedan od problema Republike Srpske. Ako pogledamo da je u posljednjih osam godina preko 20 hiljada, odnosno skoro 21 hiljada osnovaca manje u školama, što je oko 900 odjeljenja, onda ćemo shvatiti gdje se nalazi RS.
 
Moramo voditi računa o budućnosti. Svakako, ne možemo zaboraviti prošlost jer oni narodi koji zaborave prošlost, neće moći definisati budućnost. Dakle, i prošlost i sadašnjost treba staviti u kontekst budućnosti. Moramo gledati naprijed i da na bazi političke i društvene odgovornosti rješavati probleme, ali ne u korist pojedinaca i političkih partija, nego da ih rješavamo u korist društva. Ne smijemo praviti štetu RS da bismo ostvarivali lične ili partijske benefite. Svi ti benefiti moraju da budu u službi RS. To je moderna nacionalna politika, u kojoj nema populizma, nema primitivizma, ali u kojoj postoji odgovornost. Odgovornna politika koja treba da izgradi savjesnog pojedinca koja će biti odraz jednog sveopšteg interesovanja za običnog čovjeka.
 
Moderna nacionalna politika nije sadašnja neodgovorna politika zaduživanja koja je RS dovela u poziciju da je nemoguće otplaćivati postojeće kredite bez novih zaduženja. Umjesto da dižemo kredite kao pomoć privredi koja otvara nova radna mjesta, nas su neodgovorne politike dovele do dužničkog ropstva u kome dug upravlja cijelim društvom. Zato kažem da niko nema pravo da pravi štetu narodu da bi pribavio korist sebi ili svojoj političkoj organizaciji.  
 
Osim toga, moderna nacionalna politika podrazumijeva i odgovornost prema investicijama. Naime, posljednjih deset godina u RS bilježimo pad investicija, sve ih je manje iz godine u godinu. Odgovorna nacionalna politika znači kreiranje boljeg poslovnog ambijenta i privlačenje investicija. I na kraju, to ne može biti politika poreskih opterećenja po matrici “otmimo od naroda i rješimo sve naše probleme”, kako to vidi sadašnja Vlada RS. 
 
VIJESTI.BA: Vaš sastanak s predsjedikom Srbije privukao je veliku medijsku pažnju. Između ostalog, u pojedinim medijima je označen kao susret koji još nije viđen u domenu srpsko – srpskih odnosa u najnovijoj političkoj istoriji. Znači li sastanak u Beogradu u neku ruku i prekretnicu u odnosu Srbije prema politici RS i je li ovo, na neki način, Vučićev „žuti karton“ predsjedniku RS Miloradu Dodiku?
 
GOVEDARICA:
Nisam siguran da sam ja prava adresa za Vaše pitanje. Ali, da ne bi vi ostali uskraćeni, rekao sam, Vučić poštuje instituciju predsjednika RS, ali isto  tako i uvažava i pokazuje interesovanje da čuje drugu stranu, da čuje šta lider SDS, kao najjače opozicione političke stranke, misli. On nikada sebi ne bi dozvolio ponašanje kakvo je nekada Dodik imao, kada je vodio kampanje čak i na teritoriji Srbije, tretirajući tadašnju opoziciju u Srbiji, konkretno i Vučića i Nikolića, na način na koji smo imali priliku vidjeti.
 
Ne bih ulazio u komentarisanje. Predsjednik Vučić nema niti jedan razlog da ulazi u bilo kakvu situaciju koja bi mogla biti okarakterisana kao podjela, naročito ne onako kako je Dodik to radio u Srbiji. Vučić je više puta pokazao da želi da vodi odgovornu politiku. Imao je sigurno razloga da zamrzne odnose sa BiH nakon svega što se dešavalo, pa i kada je napadnut u Srebrenici. Ali na bazi odgovornosti, imajući u vidu da je Srbija definitivno lider regije, njegova politička tendencija ne može zaobići političku odgovornost. Dakle, vidim susret kao Vučićevo interesovanje da čuje i drugu stranu, mada, koliko sam mogao da primjetim, Vučić je itekako informisan o tome šta se dešava u RS.
 
VIJESTI.BA: U kojoj je mjeri sastanak u Beogradu značajan za buduće političke odnose i kakvi su vam planovi na jačanju veza Rs sa političkim vrhom Srbije? Mediji i neki politički analitičari su SDS-u zamjerali to što u jednom vremenskom periodu ti susreti nisu bili baš česti.
 
GOVEDARICA:
Koliko mogu da se sjetim, stav SDS svojevremeno je bio da nije dobro voditi izborne kampanje u RS od nekoga iz Srbije niti u Srbiji od nekoga iz RS. Morali smo revidirati takav stav poslije svega što je bilo viđeno, šta je Dodik radio u Srbiji i koliko se uključivao u izbore. Mi smo bili jedina politička partija iz RS-a koja je tada dala apsolutnu podršku SNS-u. To smo odlučili da javno saopštimo poslije nekorektnog odnosa koji je Dodik tada napravio prema SNS-u, favorizujući bez ikakve mjere DS i Borisa Tadića. 
 
Ta saradnja se rodila i postojala. U jednom momentu nije bila na najavišem nivou. Ja želim da obnovim saradnju sa SNS i da sva pozitivna iskustva dobijemo od organizacije koja uživa veliko povjerenje građana Srbije. Imajući u vidu da je SDS pokazao interesovanje i u pravcu Evropskih narodnjačkih stranaka, cijenimo da SNS u tom domenu svakako može biti od pomoći SDS-u. Ne krijem želju i namjeru da imamo dobre odnose sa SNS-om. 
 
VIJESTI.BA: Može li se očekivati podrška SNS-a i Aleksandra Vučića SDS-u na izborima 2018. godine?
 
GOVEDARICA:
Ne bih ulazio tako daleko u tu priču. Kao što sam rekao, mislim da nije dobro da se političke partije iz Srbije u velikoj mjeri i značajno upliću u izbore u RS. Ipak bih držao jedan politički balans. Mi u RS nemamo potrebu da preferiramo podrške od pojedinih političkih grupacija iz Srbije. Mislim da to ne bi bilo dobro za sveukupno stanje.

Treba da izgradimo dobru saradnju kada su u pitanju, prije svega, opšti nacionalni interesi u RS, te da definišemo shvatanja da se i na istok i na zapad ide preko Beograda. I kao što je Pašić nekada razmišljao za čiji brod treba privezati svoj čamac, tako sam i ja danas ubijeđen da RS svoj čamac treba privezati za brod koji se zove Srbija. Srbija treba da bude geopolitička orjentacija za RS.
 
VIJESTI.BA: Je li članstvo u NATO-u bila jedna od tema sastanka u Beogradu? 
 
GOVEDARICA:
Upoznao sam predsjednika Vučića o tome kako ja i SDS razmišljamo o članstvu u ovom vojnom savezu. Smatram da to pitanje nije otvoreno pitanje do te mjere da je priroitet. Zaista je preuranjeno o svemu tome govoriti.
 
Ne znam zašto pojedini u RS to pitanje žele apriori da stave na dnevni red. Dodik je juče izašao sa jednom vrstom teorije kako je svojevremeno SDS, zajedno sa PDP-om, rješavao prenos nadležnosti po pitanju vojske. No, Dodik mora biti iskren i reći da sve to što je svojevremeno učinjeno u slučaju gašenja vojske, učinio je i on zajedno sa SDS-om i PDP-om. Treba biti iskren i kazati da su to podržale sve značajne političke partije u to vrijeme. Osim toga, tada je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH bio SNSD-ov Nikola Špirić. On je stavio svoj potpis na sve što se tada usvajalo u vezi sa zakonom o odbrani.
 
Dodik pokušava da izmontira političku priču u kojoj zauzima stav da je došlo neko novo vrijeme i da su ti odnosi revidirani. On nema pravo da govori kako je došlo neko drugo vrijeme i kako nam trebaju nova odlučivanja, zato što je on učestvovao u svim odlukama ranije. Šta nam je garancija da za koju godinu opet ne kaže da je došlo opet neko novo vrijeme. Ako iko ima pravo o tome da priča i da cijeni neko novo vrijeme, onda je to nova generacija SDS-a koju predvodim ja. Ja sam pozvan da govorim o nekom novom vremenu jer nisam opterećen tim nekim odlukama za koje nosimo hipoteke kako Dodik kaže. Ali šta bih time dobio? Da li bih šta promijenio? Nemam toliku vrstu odgovornosti, ali prihvatam na svoja leđa sve dobre i loše odluke koje je stranka imala u proteklih 27 godina, za razliku od Dodika koji danas bježi od svojih ličnih odluka iz prošlosti.
 
Da zaključim, mislim da pitanje članstva u NATO-u u ovom momentu nije otvoreno pitanje, te da ga uopšte ne treba otvarati. Jasan je stav RS, da li ste čuli ikoga da je rekao kako RS treba biti članica NATO-a? Na kraju krajeva, definitivno znamo kakvo građani opredjeljenje imaju kada su u pitanju evroatlantske integracije. Uvažavajući poziciju da Srbija ima definisano pitanje vojne neutralnosti, sasvim je jasno da to pitanje uopšte ne treba otvarati u ovom momentu jer se i RS osjeća vojno neutralnom. Na kraju krajeva, zašto bi RS bez ikakve potrebe potencijalno ušla u zonu konflikta.
 
VIJESTI.BA: Kažete da je stav RS o NATO integracijama potpuno jasan. Je li to baš tako? Do sada su političari iz RS, bilo da su pozicija ili opozicija, zagovarali stav da na tom putu treba pratiti Srbiju. Međutim, predsjednik RS nedavno je u intervjuu za Sputnjik kritikovao je odnos Srbije spram ovog pitanja. Između ostalog, istakao je da se Srbija nije izborila protiv umiješanosti NATO-a, dok RS to mora uraditi na način na koji to Srbija nije uradila. Čini se da je Dodik ovim zauzeo jedan stav - kontra NATO, što je razlika u odnosu na vojnu neutralnost Srbije. Konfrontira li se Dodik na ovaj način Vučiću?
 
GOVEDARICA:
Prvo, mislim da sam već odgovorio na vaše pitanje. Drugo, ne znam zašto se Dodik u tolikoj mjeri upliće u unutrašnja pitanja Srbije. Treće, Srbija ima definisanu vojnu neutralnost u Ustavu, u najvećem aktu jedne države. Sada neko iz RS, nebitno kako se on zove, treba da kritikuje te odnose. Pa valjda je jasna pozicija Srbije, ako je to, na kraju krajeva, definisao i Ustav ove države. Prema tome, Srbija ima jasno definisane odnose prema bilo kojem vojnom savezu. 
 
Možemo Srbiju optuživati za ovo ili ono, ali mislim da takve kvalifikacije ne stoje. Srbija ima jasan pravac. Stava sam da takvu vrstu orijentira kakav ima Srbija, treba da ima i RS. Pomalo je degutantno da bilo ko iz RS drži lekcije ljudima koji vode Srbiju, a koji imaju definisanu poziciju i na više nego prepoznatljiv način.
 
VIJESTI.BA: Jeste li sa predsjednikom Srbije razgovarali i o njegovoj posjeti BiH, koja je najavljena početkom septembra? 
 
GOVEDARICA:
Ne, to nije bila tema razgovora, ali ja svakako pozdravljam takvu vrstu posjete. Ona je značajna i za Srbiju i za BiH, a posebno za RS. Kada osmotrimo stvari, vidjećemo da je ta posjeta značajna i za cijeli region, jer stabilnost Zapadnog Balkana dobrim dijelom zavisi i od dobrosusjedskih odnosa među državama koje su nekada imale konfliktnu poziciju.
 
Odgovorne politike grade dobre odnose, neodgovorne politike grade konflikte. Predsjednik Vučić je, kao odgovoran čovjek i političar, apsolutno dobro to razumije. Kao što sam rekao, imao je više razloga da zamrzne te odnose. No, na našu sreću, do toga nije došlo. On je pokazao spremnost i opredjeljenje da gradi dobre odnose i na taj način jednim dijelom da notu moderne nacionalne politike Srbije. To zaista treba pozdraviti. 
 
Razgovarala: Nevena Ćosić
 
(Vijesti.ba)