23.08.2017. / 11:27h Politika - Dragan Mektić

Ostvareni su rezultati u borbi protiv terorizma, ali ova prijetnja nigdje u svijetu nije eliminisana

Ostvareni su rezultati u borbi protiv terorizma, ali ova prijetnja nigdje u svijetu nije eliminisana
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ocijenio je danas da su u proteklom periodu postignuti zadovoljavajući rezultati prevenciji i borbi protiv terorizma, ali da ova prijetnja nije eliminisana, jer to ne može nijedna država.

"Nažalost, terorizam ne miruje, već produbljuje svoje djelovanje i mijenja način rada", poručio je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu, javlja TV1. 

On je podsjetio da su u BiH postojale osobe koje su povezane sa terorizmom, te naglasio da je posljednjih godina urađeno mnogo na prevenciji.

"Suština borbe protiv terorozma jeste da prije nakane dođete do informacije i da na taj način spriječimo napad", rekao je Mektić, te potcrtao da je važno raditi na deradikalizaciji i resocijalizaciji osuđrnih za terorizam.

On je istakao da je Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno sa kolegama iz Slovenije apliciralo za sredstva EU namijenjena za borbu protiv terorizma.

"EU je odobrila 18 miliona evra. Najveći dio tog novca usmjeren je na borbu protiv terorizma i deradikalizaciju", precizirao je Mektić. 

On je ukazao i na posljednje aktivnosti sigurnosnih agencija u BiH.

"Sinoć smo imali aktivnosti u pogledu jedne osobe koja je sa lažnim motivima pokušala da uđe u BiH", rekao je Mektić, te dodao da je pomenuta osoba bila usko vezana sa ISIL-om.

Kazao je takođe da je ta osoba prema uvjerenju bila sklona terorizmu.

"Mi ne možemo mijenjati njegova uvjerenja, ali možemo zaustaviti njegov ulazak u BiH. Ne vjerujemo u njegove namjere", konstatovao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH osvrnuo se i na požare koje su aktivni u Hercegovini, naglasivši da se politika ne smije miješati u to.

"Imamo situaciju da nam je jedan direktor Civilne zaštite na odmoru u Grčkoj. Niko neće da proglasi vanredno stanje da se ne bi morala plaćati odšteta", rekao je ministar Mektić.

On je takođe najavio da će u naredna dva dana posjetiti Hercegovinu, gdje će uručiti donacije pristigle od donatora.

Mektić je upozorio i da BiH ne raspolaže adekvatnom opremom, osim naprtnjačama i kamionima i vozilima starim 50-ak godina.

"Trazim od subjekata ove države da radimo i spasimo građane. Kada se požari šire prema Hrvatskoj, reaguju hrvatski vatrogasci kako požar ne bi prešao na teritoriju ove država, a kada mi imamo problem u okviru naših granica, niko ništa ne preduzima", upozorio je Mektić.
 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još