19.08.2017. / 22:00h Komentari - Koliko košta ljubav prema Dodiku

Čović isporučuje Hrvate Rusiji preko Dodika

Čović isporučuje Hrvate Rusiji preko Dodika
Milorad Dodik baca sve karte u napad. U napad na moćni NATO savez koji se u velikom stilu, uz direktnu podršku Sjedinjenih Američkih Država vraća na Balkan. Nakon što je Hrvatska postala članica NATO, a nedavno za njom i Crna Gora, nakon što je u Makedoniji vlast preuzeo prozapadni Zoran Zaev, i nakon što u Srbiji zapuhali drugačiji vjetrovi kada je riječ o samom NATO-u, Republika Srpska na čelu sa Dodikom, ostaje jedina sfera proruskog vojno- političkoj uticaja.

Pitanje knjiženja vojno-perspektivne imovine na ime države Bosne i Hercegovine stoga dolazi u ključnom trenutku, i od raspleta situacije ovisit će sudbina NATO puta Bosne i Hercegovine. Ono što je dobro, NATO je nedvosmislen i pruža punu podršku implementaciji presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po kojoj sva vojno perspektivna imovina mora biti uknjižena na ime države Bosne i Hercegovine.

Bolan je to šamar za sve one koji su se ne tako davno ponadali da dolaskom Donalda Trumpa suštinski se mijenja odnos Sjedinjenih Američkih Država kao stuba NATO- alijanse, na Balkanu. Svjedoci smo, može se slobodno reći, nikada življe angažiranosti i SAD-a i NATO-a na Balkanu. 

Međutim ukoliko je nedvosmislenost podrške NATO-a Bosni i Hercegovini sve manja, utoliko je u Bosni i Hercegovini sve veća dvosmislenost opredijeljenosti za NATO- kod onih političkih figura koje tek na nivou deklarativnosti ističu potrebu za priključenje Bosne i Hercegovine NATO.

Milorad Dodik u svome političkom očaju i iluziji najavljuje borbu protiv NATO-a, dok glavni bajraktar NATO i EU integracija a istovremeno i Dodikov strateški partner Dragan Čović šuti više nego ikada. Ne osvrće se Dragan Čović na otvorenu antinato retoriku i antinato propagandu Milorada Dodika, a od ranije je poznato da Dragan Čović najviše šuti kada govori i najviše govori kada šuti. 

Lider HDZ-a sada šuti, i ta nam šutnja mnogo šta govori. Čović jednostavno nije od onih političara koji će bezrezervno podržati NATO put Bosne i Hercegovine ako to nije u skladu sa njegovim partikularnim političkim interesima - tačnije Čović će nastaviti da šuti sve dok mu to javnost  dozvoljava. 

Pa ipak, jedan dio javnosti ne dozvoljava Čoviću da nastavi sa tom znakovitom šutnjom. Danas je predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković otvoreno pozvao lidera HDZ-a da osudi i odbaci Dodikove prijetnje o referendumu za članstvu u NATO-u.

Iz tabora HDZ-a nije stigao nikakav odgovor, što samo po sebi ukazuje da Dragan Čović nema namjeru osuditi opstruiranje NATO puta Bosne i Hercegovine, a njegova šutnja dokaz je saučešništva u tome, jer očito je da Čović misli da ono što je interes Milorada Dodika ujedno je i interes Hrvata - te se stoga postavlja pitanje - da li Dragan Čović na ovaj način, Hrvate, drzeći ih kao taoce politike Milorada Dodika, gura u zagrljaj ruskog vojno-političkog uticaja.

Lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, sa druge strane poručuje da Hrvate niko, bez obzira na njegove partikularne interese ne može primaći ruskom bloku. 

N.H

(Vijesti.ba)