Sarajevo -6 °C Nedjelja 25.02.


18.08.2017. / 20:50h Politika - Strateški cilj

Radmanović 2007. godine u ime Predsjedništva zatražio prijem BiH u NATO

Radmanović 2007. godine u ime Predsjedništva zatražio prijem BiH u NATO
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 5. decembra 2007. godine, usvojilo Odluku da se uputi pismo NATO paktu, a što je u ime Predsjedništva BiH učinio tadašnji predsjedavajući Nebojša Radmanović (SNSD).

"U odluci podsjećamo da je naš strateški cilj punopravno članstvo u NATO-u i da zbog toga unaprijedimo sve aktivnosti što je moguće prije", kazao je tada član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Radmanović je tada napomenuo kako Predsjedništvo smatra da je riječ o važnoj odluci i već istog dana će pismo biti poslato generalnom sekretaru NATO-a „kako se ne bi izgubili određeni koraci u pristupanju NATO-u".

Osim toga, Nebojša Radmanović je Briselu, 14. decembra 2006. godine, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH potpisao i Pismo namjera čime je Bosna i Hercegovina i formalno postala članicom Evroatlantskog partnerskog vijeća (Euro-Atlantic Partnership council – EAPC) i tako stekla sva prava i obaveze u skladu s potpisanim Okvirnim dokumentom i Opštim dokumentom Partnerstva.

radmanovic-nato

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još