18.08.2017. / 10:42h Politika - Građanski savez

Armija BiH je 1992. godine stala u odbranu antifašističkih vrijednosti

Armija BiH je 1992. godine stala u odbranu antifašističkih vrijednosti
Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje izjave koje dolaze od općinskog vijećnika SDA u Starom Gradu Tarika Dautovića o promjeni imena Ulice Maršala Tita u glavnom gradu, saopćeno je iz ove stranke.

- Činjenice su jasne. Armija Republike Bosne i Hercegovine koja je 1992. stala u odbranu ove zemlje stala je u odbranu antifašističkih vrijednosti. Jedna od jedinica sa najsvjetlijom tradicijom narodnooslobodilačke antifašističke borbe bila je 16. Muslimanska narodnooslobodilačka udarna brigada. Ona je dobila posljednju bitku protiv fašista u Drugom svjetskom ratu. Fadil Jahić – Španac i Avdo Palić su dio jedne te iste borbe - stoji u saopćenju.

Kako se dalje navodi, masovna saradnja Bošnjaka bila je ključni element za uspjeh antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu, a shodno tome i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. U Bosni i Hercegovini je bila najveća slobodna teritorija u Evropi u trenutku kada je cijeli kontinent stenjao pod nacističkom čizmom. Od četiri godine rata, Josip Broz Tito i Vrhovni štab su dvije i po proveli u Bosni i Hercegovini.

- U našoj zemlji donesene su najvažnije odluke za ishod narodnooslobodilačke borbe i obnovu moderne državnosti Bosne i Hercegovine, ali i formiranje federalne Jugoslavije. Svako ko to dovodi u pitanje dovodi u pitanje Bosnu i Hercegovinu - saopćio je GS.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 82

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još