Sarajevo -6 °C Nedjelja 25.02.


16.08.2017. / 21:54h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

HDZ pred izazovom - Ili Dodik (Rusija) ili NATO

HDZ pred izazovom - Ili Dodik (Rusija) ili NATO
Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) nije danas željela komentirati Odluku Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske.

Obzirom da se HDZ deklarativno zalaže za NATO integracije Bosne i Hercegovine, simptomatična je rezerviranost Borjane Krišto prema knjiženju vojne imovine na ime države Bosne i Hercegovine, odnosno ovom potezu koji snažno prijeduprijeđuje ubrzani put Bosne i Hercegovine prema NATO-u.

Odakle ta rezerviranost potiče? Evidentno je da je uzrok te rezerviranosti politički odnos koji HDZ ima prema lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, a koji ujedno predstavlja glavnog kočničara ne samo EU nego i NATO integracija Bosne i Hercegovine i glavnog proruskog eksponenta na Zapadnom Balkanu. 

Očito je da u HDZ-u nemaju dovoljno hrabrosti pa da jasnom porukom o tome kako pozdravljaju knjiženje vojne imovine na ime države - što je kako smo već kazali svojevrsni skok prema NATO-u, se blago rečeno zamjere Miloradu Dodiku, što samo govori koliko je politika HDZ-a  direktno podrđena partikularnim interesima Milorada Dodika a indirektno interesima Rusije, te samo je pitanja vremena kada će najviši zvaničnici NATO-a alijanse da uvide pogubnu ambivalentnost HDZ-ove "opredljenjenosti" za NATO integracije. 

Nema sumnje da će Milorad Dodik na sve moguće pa i nemoguće načine pokušavati da opstruira proces knjiženja vojne imovine kao test suštinske opredjeljenosti Bosne i Hercegovine za ulazak u NATO savez. U tome smislu biće zanimljiv odnos HDZ-a prema tim opstrukcijama, te bi stoga, neizostavno trebalo od HDZ-a insistirati da se decidno izjasni - da li je za Milorada Dodika i proruski vojno-politički uticaj u Bosni i Hercegovini ili za knjiženje vojne imovine, odnosno dinamizirani NATO put Bosne i Hercegovine.

Vrijeme koje je pred nama ne dopušta sjedenje na dvije stolice, što se najbolje vidi kada se pogleda Vučićev proevropski i pronato-ovski kurs kojeg predsjednik Republike Srbije, čak u izvjesnom smislu, zauzima i izvan svojih realnih političkih kapaciteta. U ovom trenutku, a takav se dojam može steći, više je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji deklarativno zastupa politiku vojne neutralnosti okrenut prema NATO-u nego što je lider HDZ-a BiH, koji zvanično zastupa prključenje Bosne i Hercegovine NATO-u, i doista okrenut prema NATO-u. Da nije tako, visoko rangirana HDZ-ova kadrovnica Borjana Krišto ne bi imala nimalo rezerviranosti kada je u pitanju knjiženje vojno perspektivne imovine.

Pa ipak treba razumijeti muke HDZ-ovih kadrova. Sa jedne strane, antinato-vski nastrojeni Milorad Dodik u ovome trenutku jedina je politička podrška kolabirajućem antievropskom ( a može se slobodno reći i antinato-ovskom) prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona jer su EU i NATO jedan paket, dok je sa druge strane HDZ jedina politička opcija koja pasivno podržava Dodikovu antinato-ovsku politiku. 

Ne treba biti naročito proniciljiv da bi se vidjelo da je to za HDZ jedna nezahvalna, da ne kažemo žalosna pozicija. HDZ ni uz pomoć Dodika ne može promijeniti Izborni zakon, a sa druge strane HDZ se mora uveliko politički kompromitirati pred licem Zapada zbog pasivne podrške Dodikovim antinato tendencijama. Preciznije, u tome slučaju mora ostati ono što je do sada bio - Hrvatska Dodikova zajednica.

U narednom periodu, tu HDZ-ovu pasivnost trebalo bi od strane politika koje se ne samo deklarativno nego i suštinski zalažu za NATO put BiH učiniti vidljivijom, odnosno od HDZ-a pred domaćnom  a posebno pred međunarodnom javnostii insistirati da se HDZ izjasni o izazovu epohe, tačnije o tome, da li su za Dodika ( Rusiju) ili za NATO. Vrijeme je odluke !

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 100

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još