Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


16.08.2017. / 11:14h Politika - SDA BiH

Čović ima ustavnu obavezu da zastupa interese BiH, a ne druge države

Čović ima ustavnu obavezu da zastupa interese BiH, a ne druge države
Stranka demokratske akcije (SDA) odbacuje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića u vezi sa službenim stavom BiH kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta.

Iz SDA je saopćeno da je, kako navode, apsolutna neistina da BiH službeno ne osporava izgradnju Pelješkog mosta.

- Prava je istina, a to zna i sam Čović, da je Predsjedništvo BiH 2007. godine jednoglasno usvojilo stav koji glasi: "Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“. O navedenom stavu su tada upoznati i najviši zvaničnici R Hrvatske - navodi se u saopćenju SDA.

Dodaje se da Dragan Čović kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH ima ustavnu obavezu da zastupa službene stavove i interese BiH, te da "svako drugačije postupanje predstavlja zloupotrebu službenog položaja o čemu bi Dragan Čović itekako trebao voditi računa“.

- Nedopustivo je da Dragan Čović umjesto obavezujućeg zastupanja interesa BiH zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN o pravu mora i  dugoročnim interesima BiH - saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.


(Vijesti.ba / FENA)