16.08.2017. / 10:30h BiH - Ćeman potvrdio za Vijesti.ba

Ustavni sud BiH odbio apelaciju RS: Vojna imovina se može knjižiti na državu

Ustavni sud BiH odbio apelaciju RS: Vojna imovina se može knjižiti na državu
Ustavni sud BiH je donio je Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS u vezi sa knjiženjem vojne imovine. Predsjednik ove pravosudne institucije Mirsad Ćeman potvrdio je za Vijesti.ba da je apelacija RS odbijena kao neosnovana na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, koja je održana 6. jula 2017. godine.

Podsjećamo, Pravobranilaštvo RS u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Odlučujući o ovom pitanju, Ustavni sud BiH je u predmetu broj AP-548/17 konstatovao da nema povrede člana 6 Evropske konvencije i II/3.e) Ustava BiH.

Shodno tome, Ustavni sud BiH zaključio je da nema kršenja prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava BiH, ni člana III tač. 1, 3. i 5. Ustava BiH kada nema ništa što bi ukazivalo da je Sud BiH proizvoljno primijenio materijalno pravo kada je utvrdio da je tužiteljica titular prava vlasništva na predmetnim nekretninama, jer ih je stekla na osnovu Sporazuma kao država sukcesor, a u međuvremenu nije postignut dogovor o raspodjeli sukcesijom stečene imovine između različitih nivoa vlasti u BiH.

Odluka Ustavnog suda BiH konačna je tačka za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, time se stekao pravni osnov za knjiženje ukupne vojne imovine za potrebe Oružnih snaga BiH (tzv. perspektivna imovina) i posljednji uslov za aktiviranje MAP-a na putu BiH u NATO.  
 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još