Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.03.


13.08.2017. / 16:57h Svijet - SAD - Sjeverna Koreja

Prijetnje i zveckanje oružjem: Na stolu su četiri opcije, a evo i koje

Prijetnje i zveckanje oružjem: Na stolu su četiri opcije, a evo i koje
Prijetnje i zveckanje oružjem ne vode direktno u rat. Žestoka retorika može zapaliti fitilj sukoba, ali i smanjiti tenzije s obje strane. U tom osjetljivom procjepu, kad se i rat i alternative jednako analiziraju, nalazi se SAD.

Prijetnje Venecueli

I dok američki predsjednik Donald Trump, uz negodovanje njemačke kancelarke Angele Merkel, prijeti Sjevernoj Koreji i tamošnjem čelniku Kim Jong-unu "vatrom i bijesom", poručujući da su “vojne opcije potpuno spremne”, te da će požaliti napadne li američku teritoriju Guam, a tomu se nadovezuju i prijetnje Venecueli, u Washingtonu se na noge digla industrija prognostičara - analitičara, think tankova, konsultanata - koji izvlače projekcije i simulacije sljedećeg koraka između SAD-a i Sjeverne Koreje, piše Washington Times.

Na stolu su četiri opcij: vojni sukob, zamrzavanje stanja, jače sankcije na Kim Jong-unov režim ili obnova pregovora.

Dio stručnjaka, a među njima je bivši ministar odbrane Robert Gates, zalažu se za dovođenje Sjeverne Koreje za pregovarački sto koristeći se taktikom "zamrzavanje za zamrzavanje".

Washington bi trebao obećati Pyongyangu prekid vojnih vježbi u regiji, sankcija ili odustajanje od promjene režima u zamjenu za prekid razvijanja nuklearnog programa.

No, pomoćnica državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik Susan Thornton kazala je kako Trumpova administracija potpuno odbacuje tu ideju. Druga je opcija prihvatiti Sjevernu Koreju u klub nuklearnih sila - dosad je to bio pretežak korak za mnoge političare, no danas je to zapravo prihvatanje realnog stanja.

Promjena režima

- Ne vjerujem da ćemo postići denuklearizaciju. Zbog toga bi ih možda trebali prihvatiti i osloniti se na teoriju odvraćanja. Sjeverna Koreja nije izvela invaziju na Južnu Koreju samo iz jednog: boje se žestokog odgovora SAD-a - smatra bivši koordinator za sankcije u administraciji Baracka Obame Richard Nephew.

No, i on priznaje da je vojni sukob “privlačna ideja za rješavanje problema jednom zauvijek”.

Vojni sukob može nastati i ako SAD pokuša nametnuti promjenu režima ili ako SAD pokuša ograničeni napad na sjever s namjerom da se unište nuklearna postrojenja jer za Sjevernu Koreju ne postoji opcija ograničenog napada - za njih je to objava rata.

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da "pažljivo razmatra" plan o raketnom napadu u blizini američke pacifičke teritorije Guama, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump obećao Pyongyangu "vatru i bijes" ako nastavi prijetiti Americi.

- Teško je zamisliti da bi se taj scenarij mogao drugačije razviti nego da Sjevernokorejci zapale Seul. I nisam siguran da bi se Južna Koreja, ako je SAD bude pitao za mišljenje, priklonila upotrebi sile - kaže Nephew.

Kibernetički napad

Prema simulacijama vojnih instituta iz Washingtona, čak i manji sukob mogao bi eskalirati nuklearnim napadom. Prema jednom modelu, ako atomski projektil pogodi Seul, bit će 180.000 mrtvih i 160.000 povrijeđenih, uz potpuni kolaps poretka i masovni egzodus iz južnokorejske metropole. Ne treba zaboraviti ni brojne američke državljane u Južnoj Koreji - njih je prije dvije godine bilo više od 150.000.

Sjeverna Koreja bi mogla, naravno, provocirati, bilo projektilima - kao što su već najavili za američku teritoriju Guam, ili kibernetičkim napadom na Japan, ili sukobom na granici s Južnom Korejom.

Čak i bez nuklearne sile, mogla bi pokušati odvojiti SAD od saveznika. Kako bi, na primjer, reagirao Japan na cyber napad ili neku vrstu hibridnog napada - bi li se udružio sa susjedima i radio pritisak da se s Pyongyangom ipak nađe dogovor, pitaju se.

Zasad se Tokio ipak priprema na “čvrsti” napad - jučer je objavljeno kako je razmjestio proturaketni sistem Patriot u Shimani, Hiroshimi i Kochiju, na zapadu zemlje.

Nakon objave Pyongyanga o planu lansiranja raketa u pravcu Guama, ti bi se lokaliteti mogli naći na putanji sjevernokorejskih raketa.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!