Sarajevo 3 °C Subota 24.03.


11.08.2017. / 21:19h Komentari - Srđan Puhalo

Istine po Dodiku

Istine po Dodiku
Prije neki dan Milorad Dodik je tokom pomena za 12 000 ubijenih Srba, žrtava ustaškog terora na Garavicama kod Bihaća izjavio „da je stradanje Srba, koje je bilo skrivano u socijalističkoj Jugoslaviji, bilo dramatičnih razmjera.“

Naravno, ovo je još jedna od populističkih fraza koje u posljednje vrijeme Dodik nemilice koristi u svakoj prilici.

Zamislite da je ovako nešto izjavio Milorad Dodik 1986. godine kada je postao predsjednik Izvršnog odbora Opštine Laktaši, pa još da je spomenuo Prebilovce, Jadovno, Glinu i druge. To bi bio dokaz njegove  hrabrosti i spremnosti da istinu stavi ispred ličnih interesa, politike i ideologije. Naravno tada je ćutao i čekao 21. vijek da o tome progovori.

Dodik je licemjer i ne odriče se socijalističke istorije, baš kao ni jedan srpski nacionalista,  kada mu to ide u prilog, recimo on obožava da govori da je u Jasenovcu ubijeno nekad 500 000 Srba,  u Jadovnu 38 000 Srba, što ni jedan ozbiljan istoričar neće potvrditi.

O tome sam pisao više puta, ali kako se on ponavlja, neći ni ja odustajati.

Ali vratimo se sadašnjosti i istini za koju se Dodik toliko zalaže.

Istog dana kada je Milorad Dodik govorio o skrivanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, 35 km od Banjaluke, obilježavalo se 25 godina od zatvaranja logora Omarska u kojem je od maja do avgusta 1992. godine bilo zatvoreno oko 6000 civila, od toga 3344 Prijedorčanina, a oko 700 ih je ubijeno.

Na tom skupu nije bilo tragača za istinom Milorada Dodika, premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović i njenih ministara, niti bilo kog Srbina iz institucija Republike Srpske koji bi odao poštu žrtvama i zamolio za oprost. Izgleda da Omarska nije u Republici Srpskoj.

U skladu sa ignorisanjem vlasti Republike Srpske komemoracije u Omarskoj, tako su se ponašali i mediji u Republici Srpskoj. Na portalima Glasa Srpske i Nezavisnih novina  o tome nije napisao ni jedno slovo. Na portalu Alternativne televizije o tome nema ništa. RTRS je to tradicionalno ignorisao. O Omarskoj je samo izvjestila BN televizija u centralnom Dnevniku.

I sada ćemo parafrazirati riječi Milorada Dodika sa početka teksta „da je stradanje Bošnjaka, koje je bilo skrivano u Republici Srpskoj, bilo dramatičnih razmjera.“

Ali koga to briga za stradanje i istinu?

Piše: Srđan Puhalo

Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora teksta, a ne nužno i stavove Portala.

(Vijesti.ba / Frontal.ba)


Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još