Sarajevo -2 °C Srijeda 21.03.


11.08.2017. / 20:14h Politika - Đuro Kozar za TV1

Sjeverna Koreja je odmetnik u međunarodnim odnosima

Sjeverna Koreja je odmetnik u međunarodnim odnosima
Nikada na ovom prostoru Istočne Azije nije bila. Teško je prognozirati na koji naćin će se odvijati ova situacija ali oružane snage i jedne i druge strane su veoma spremne i bojim se da bi neka ishitrena odluka koja bi mogla dovesti do velikih posljedica", smatra vojni analitičar Đuro Kozar.

Dodaje da čim se vidjelo da je veliki američki nosač aviona dužine od tri i pol kilometra uplovio u Japansko more, moglo se vidjeti da je situacija došla do usijanja, i to je baza koja u tren oka može Sjevernu Koreju sravniti sa zemljom.

Kozar smatra da Kinezi pokušavaju da utiču kod Kim Jong Una da malo smiri strasti jer ako bi došlo do rata ekonomija Kine bi propala, ali Sjeverna Koreja se odmetnula i od Kine i ona je odmetnik u međunarodnim odnosima, dok sa druge strane ta zemlja propada i milioni ljudi istovremeno, ne mogu ni da napuste tu zemlju jer se radi o potpuno je zatvorenoj zemlji

Mišljenja je da SAD do sada nisu intervenisale samo zbog toga što su imale obazrivije predsjednike, te da bi sa druge strane i Trump morao malo da popusti.

(Vijesti.ba)