Sarajevo 3 °C Subota 24.03.


10.08.2017. / 21:47h Loš - Masovni protesti protiv SAD-a

Tenzije u Sjevernoj Koreji

Tenzije u Sjevernoj Koreji
Desetine hiljada ljudi izašli su na ulice Pjongjanga kako bi učestvovali u masovnom državnom protestu protiv SAD-a.

Protest je organizovan kao odgovor na Trumpovu prijetnju da Sjevernu Koreju "čekaju vatra i bijes kakve svijet još nije vidio". Okupljena gomila nosila je propagandne postere i izvikivala slogane režima.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA nazvala je Trumpovu prijetnju "gomilom gluposti": "Normalan dijalog nije moguć sa takvim nerazumnim čovjekom i tu djeluje samo apsolutna sila".

"Ne možemo tolerisati čopor vukova koji pokušava da se riješi naše nezavisnosti. Ako naš poštovani vrhovni vođa Kim Jong-un izda naredbu, ja ću postati nuklearna glava interkontinentalne rakete koja će uništiti američko tlo, gnijezdo zla", izjavio je jedan od demonstranata.

Nakon masovnog skupa, Sjeverna Koreja je objavila da će "plan za napad na američku teritoriju Guam biti spreman do sredine augusta" i da "pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko 30-40 kilometara od Guama balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hvasong-12".

Japanski ministar obrane Icunori Onodera izjavio je u četvrtak da Japan ima zakonsko pravo da presretne raketu ispaljenu prema Guamu, prenijela je agencija Kjodo. Međutim, stručnjaci su izjavili da Japan "trenutno nije sposoban da sruši raketu koja bi letjela nad njegovom teritorijom prema Guamu".

Južnokorejska vojska je objavila da posljednje izjave Sjeverne Koreje o napadu na Guam predstavljaju prijetnju Seulu i savezu Seula i Washingtona. Portparol oružanih snaga Ron Jae-čeon rekao je da je Južna Koreja "spremna da odmah reaguje na bilo kakvu sjevernokorejsku provokaciju".

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak