Sarajevo -3 °C Srijeda 21.03.


10.08.2017. / 20:49h Komentari - Piše: Edward Ferguson

Želite li studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu?

Želite li studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu?
Jeste li čuli za Chevening? To je britanski program stipendiranja međunarodnih studenata, najbolji te vrste. Omogućava vam da pohađate postdiplomske studije po vašem izboru na bilo kom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vi učite, a mi pokrijemo troškove, uključujući i školarinu i troškove putovanja. Plaćamo čak i troškove života.

Sistem visokog obrazovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu je jedan od najboljih na svijetu.  Čak 59 trenutnih predsjednika država ili vlada su studirali u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.  Tri univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu su rangirana među deset najboljih na svijetu, uključujući i Univerzitet Oxford gdje sam ja studirao, a koji je trenutno rangiran kao najbolji u svijetu.  Od tehnologije do medicine, 76% istraživanja provedenih na univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu se smatra vodećim u svijetu.

Prošle godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je zaželjelo dobrodošlicu više od 1900 Chevening stipendista iz 160 zemalja, uključujući i 12 studenata iz BiH.  Oni su pohađali različite smjerove, poput prava, finansija, turizma, međunarodnih odnosa i informatike, na univerzitetima uključujući Oxford, UCL, King’s College London, Glasgow, Aston i Durham.

“Moja godina kao Chevening stipendista je zasigurno bila najvažnija godina u mom životu: ispunjenje sna da studiram na najboljem univerzitetu na svijetu, biblioteke i muzeji koji oduzimaju dah, udisanje istorije na svakom koraku.” (Aida Hadžić, University of Oxford)

Skoro svima je ovo sjajno iskustvo.  Osim akademskih studija, Chevening stipendisti imaju priliku da izgrade globalnu mrežu i da uživaju u kulturi Ujedinjenog Kraljevstva.

“Biti Chevening stipendista znači postati dijelom raznolike Chevening zajednice i upoznavanje i povezivanje sa studentima iz cijelog svijeta.  To je proces učenja od njih, iz njihovih iskustava i mišljenja.” (Harun Halilović, Queen Mary, University of London)

Nakon magistriranja, postajete dio mreže od 46000 Chevening alumni iz svih dijelova svijeta.  Chevening stipendisti često postaju globalni lideri u širokom spektru polja, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju, kao i akademsku zajednicu.  Dio Chevening alumni u BiH su i predsjednik Mladen Ivanić, direktor Prevent BiH Almir Jazvin, sudinica Božidarka Dodik i Zenit Đozić iz Top Liste Nadrealista.

“Imala sam priliku da čujem iskustva poslodavaca i uposlenika najboljih svjetskih kompanija i da pristupim najnovijim tehnologijama. Značajno sam obogatila svoje znanje i uspostavila brojne kontakte. Ovo iskustvo će zasigurno imati pozitivan uticaj na moju dalju karijeru.” (Olivera Karanović, University College London)

Zvuči interesantno?  Ima toga još.  Nekada smo nudili samo tri stipendije godišnje, a sada možemo ponuditi najmanje devet.  U zadnje dvije godine, nudili smo i više, tako da smo prošle godine imali 12 Chevening stipendista iz BiH.

Tražimo osobe sa jakim akademskim obrazovanjem, koje mogu pokazati da imaju liderski potencijal i koji su odlučni da naprave pozitivne promjene u BiH.  Chevening stipendije su za osobe koje su na pola puta u izgradnji karijere.  Osim što trebate imati univerzitetsku diplomu ili biti magistar, trebaju vam i najmanje dvije godine radnog iskustva u odabranom polju rada i, naravno, dobro poznavanje engleskog jezika.

“Ja bih pozvala sve da se prijave za Chevening stipendiju i da ne odustanu ako im se učini da je proces apliciranja zahtjevan.  Nakon što pročitate informacije na web stranici i razgovarata sa alumni, nije tako teško.  A mi smo tu da pomognemo.” (Melita Husagić, Aston University)

Šta Ujedinjeno Kraljevstvo dobija ovim?  Mi ne želimo uzimati talenat koji BiH ima, mi ga želimo ojačati.  Želimo da vidimo buduće lidere Bosne i Hercegovine u svim poljima – politici, biznisu, civilnom društvu i umjetnosti, sa diplomom iz Ujedinjenog Kraljevstva.  Zato se svi uspješni aplikanti moraju obavezati da će se vratiti u BiH i u njoj boraviti najmanje dvije godine nakon završetka studija.

Ako želite da saznate više, posjetite web-stranicu www.chevening.org ili kontaktirajte Mihru Terzić u Britanskoj ambasadi putem e-maila  [email protected]  Krajnji rok za aplikacije za akademsku godinu 2018./2019. je 7. novembar, pa ne oklijevajte. Počnite odmah popunjavati prijavu. Kontaktirajte univerzitete što prije.  Odaberite tri programa po vašem izboru. Zakažite termin za polaganje testa engleskog jezika.  I provjerite sa vašim poslodavcem da li možete dobiti slobodnu godinu za studije. S nestrpljenjem očekujemo vaše javljanje i nadamo se da ćete se pridružiti globalnoj Chevening mreži.


Piše: Edward Ferguson

Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora teksta, a ne nužno i stavove Portala.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!