Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


10.08.2017. / 18:46h Ljepota i Zdravlje - Istraživanje

Mala čaša vina ili piva pomaže u oslobađanju kreativnosti

Mala čaša vina ili piva pomaže u oslobađanju kreativnosti
Mala čaša vina ili piva pomaže u oslobađanju kreativnosti, tvrde austrijski naučnici. Autor studije doktor Mathias Benedek tvrdi da su alkohol i kreativnost veoma povezani.

"Prethodna istraživanja su otkrila da je skoro polovina velikih pisaca konzumirala alkohol. Otkrili smo da male količine alkohola zaista mogu pomoći u određenim aspektima kreativnosti", kazao je Benedek.

Ipak, dodaje da umjerene količine alkohola istovremeno mogu otežati fokusiranje na posao.

Neki učesnici u istraživanju su dobili flašu normalnog piva, dok su drugi dobili bezalkoholno pivo. Nakon toga su dobili niz zadataka, uglavnom se radilo o igri riječi. Oni koji su pili alkohol su imali više tačnih odgovora.

Studija objavljena u časopisu Consciousness & Cognition pokazala je da oni koji konzumiraju alkohol imaju problem s fokusom i kognitivnom kontrolom.

"Postoje dvije teorije. Jedna je da prilikom fokusiranja na rješavanje nekog problema možete postati fiksirani tako da se vaš um 'zaglavi'. Alkohol otežava zadržavanje svih parametara zadatka zajedno, ali to vam također može pomoći da pronađete drugi smjer. Druga teorija je da vam alkohol omogućava da iskoristite svoj nesvjesni um i pronađete alternativna rješenja", kazao je Benedek.


(Vijesti.ba / Klix.ba)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!