Sarajevo -2 °C Srijeda 21.03.


10.08.2017. / 19:55h Intervjui - Stefan Blagić za Vijesti.ba

Najgora vlada u istoriji RS-a treba biti smijenjena - protestni miting krajem avgusta

Najgora vlada u istoriji RS-a treba biti smijenjena - protestni miting krajem avgusta
Ako već zahtjevate smjenu ministra a mi ćemo zatražiti i smjenu ministra Gluhakovića, to znači da se mora sastavljat nova vlada, tako da na neki način u striktno politiloškom smislu, mi tražimo smjenu vlade, međutim nikada nismo rekli da odmah tražimo smijenu Željke Cvijanović. Mislimo da to treba postepeno da postane jasno ljudima i da tek onda krenemo u tu priču. Jasno je da je ovo najgora vlada u istoriji Republike Srpske. Ne sjećam se onih prvih poslijeratnih ali definitivno za ovu vladu to mogu reći, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik organizacije ReStart Srpska Stefan Blagić.

VIJESTI.BA: Pokret ReStart i odbornici u Skupštini Grada Banja Luka Draško Stanivuković i Saša Lazić najavljuju nove proteste u Banjaluci. Za sutra je najavljena press konferencija pred zgradom Vlade Republike Srpske. Šta su osnovni motivi i zahtjevi?

BLAGIĆ: Kao prvo postoji situacija da ona četiri zahtjeva koja smo zahtjevali na prvim protestima očigledno neće biti ispunjena, budući da su predsjednik i premijerka rekli da to ne dolazi u obzir.

VIJESTI.BA: Koji su to zahtjevi, da preciziramo?

BLAGIĆ: To su bila četiri zahtjeva. Da se ograniči trošenje narodnog novca na kupovinu funkcionerskih automobila na 50 hiljada KM, da se smijeni Dane Malešević, da se povećaju izdvajanjaza kulturu i da se obezbijede udžbenici za djecu sa poteškoćama u razvoju. To su četiri relativno laka zahtjeva gdje ne treba ni puno energije, samo treba volje. U međuvremenu smo pročitali vijest da ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković također kupuje limuzinu od 95 hiljada KM. Prije dva mjeseca njegovo mintarstvo je nabavilo još jedan automobil u vrijednosti preko stotinu hiljada maraka, a kao što znate robne rezerve Republike Srpske su otišle u stečaj prije par mjeseci i vidimo isti hodogram rada ministarstava. kako ministarstva prosvjete tako i ministarstva trgovine i turizma. Neodgovornost i bezobzirnost a onda i bahatost, to jeste trošenje novca, i tu matricu želimo da prekinemo 

VIJESTI.BA: Sa jedne strane imamo situaciju da gdje se kupuju ti skupocjeni automobili a sa druge strane postoje podaci o velikom broju škola koji je zatvoren u RS-u. Kakva je to poruka građanima Republike Srpske?

BLAGIĆ: Da budemo potpuno jasni, nije ministar Malešević niti ministarstvo prosvjete krivo zato što se zatvorilo petenaest škola. Ukoliko ne postoje đaci u tim školama, ekonomski je racionalno da se te škole zatvore. Međutim mi postavljamo pitanje kako se  uopće došlo do situacije da nema đaka u tim školama i ko je odgovoran za to. Sasvim smo sigurni da je za to odgovorna tzv "vlada kontinuiteta". Sa njenom demografskom, odnosno antidemografskom politikom, svi polako napuštaju ovu zemlju.

Na sutrašnjoj press konferenciji mi ćemo reći koje su naše ideje i zbog čega idemo na nove proteste. Biće izneseni svi podaci osim tačnog datuma održavanja novog mitinga kojeg smo okvirno planirali za kraj avgusta.

VIJESTI.BA: Kazali ste da se ispostavljaju realni zahtjevi koji se mogu ispuniti a ne o zahtjevu da se smjeni Vlada il tome slično?

BLAGIĆ: Ako već zahtjevate smjenu ministra a mi ćemo zatražiti i smjenu ministra Gluhakovića, to znači da se mora sastavljat nova vlada, tako da na neki način u striktno politiloškom smislu, mi tražimo smjenu vlade,međutim nikada nismo rekli da odmah tražimo smijenu Željke Cvijanović, mislimo da to treba postepeno postane jasno ljudima i da tek onda krenemo u tu priču. Jasno je da je ovo najgora vlada u istoriji Republike Srpske. Ne sjećam se onih prvih poslijeratnih ali definitivno za ovu vladu to mogu reći.

VIJESTI.BA: Kakve reakcije očekujete sa druge strane?

BLAGIĆ: Neka odmah kažu da smo plaćenici, mi imamo odgovor. Te njihove kvalifikacije će desiti jer oni nemaju nikakav argument sa kojim barataju, jer u Republici Srpskoj se sve lošije živi, u sve goroj smo situaciji, a oni jedino mogu klevetati i govoriti kako je neko tobože strani plaćenik jer nizašto drugo suštinski ne mogu da se uhvate.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)