Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.03.


10.08.2017. / 15:08h Politika - Željka Cvijanović

Sredstva od klirinškog duga za kapitalne projekte, ne za "krpljenje" budžeta

Sredstva od klirinškog duga za kapitalne projekte, ne za
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u intervjuu Srni ističe da je stanje u budžetu Srpske bolje nego što je bilo u nekom ranijem periodu, što dokazuje činjenica da će sredstva od klirinškog duga biti uložena u kapitalne projekte u Srpskoj, a ne u "krpljenje budžetskih rupa", kako to tvrdi opozicija.

- Iako je prvobitno planirano da se sredstva dobijena isplatom klirinškog duga usmjere prvenstveno za izmirenje zaostalih obaveza u poljoprivredi, to sada nije neophodno, jer smo postigli sasvim dobru dinamiku isplate i bez ovih sredstava. Zaključno sa krajem avgusta izvršenje agrarnog budžeta za tekuću godinu iznosiće 50 odsto, tako da će sredstva od klirinškog duga biti korištena za kapitalne projekte o kojima će odlučivati Vlada Srpske - istakla je Cvijanovićeva.

Osvrćući se na medijske spekulacije da klirinški dug uopšte neće ni biti isplaćen, Cvijanovićeva je navela da u Vladi Srpske nikad nije postojala sumnja u tom pogledu.

- Davno smo otpočeli pregovore sa ruskom stranom o isplati ovih sredstava u novcu, a ne u robama. U tim razgovorima prije nekoliko godina učestvovali su predsjednik Republike Milorad Dodik, Vlada i Predstavništvo Srpske u Rusiji. Znali smo da će se to desiti i Vlada Srpske više puta je izrazila zahvalnost prema Ruskoj Federaciji zbog te odluke - napomenula je premijerka Srpske.

Na pitanje da li će biti obezbijeđeno stabilno funkcionisanje budžeta u narednom periodu, Cvijanovićeva je ocijenila da je situacija mnogo bolja nego prije godinu-dvije dana, što se vidi i iz činjenice da sredstva od kliringa nisu neophodna za izmirenje, na primjer, zaostalih obaveza prema poljoprivrednicima, jer je i bez toga postignuta dinamika plaćanja koja se ne pamti još od nekih najboljih vremena.

- Bilo je izuzetno teških perioda, ali smo ih "prehodali". Da nije bilo opstrukcije od SDS-a, PDP-a i NDP-a na nivou Sarajeva gdje vrše vlast, u zadnjih godinu dana u budžet Srpske bi se slilo i dodatnih 150 miliona KM povoljnih sredstava MMF-a, a bili bi realizovani i neki prateći programi podrške drugih finansijskih organizacija - navela je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da bi usvajanjem Zakona o akcizama na nivou BiH bila, između ostalog, deblokirana i sredstva EBRD-a i omogućena intenzivna aktivnost izgradnje puteva i auto-puteva, a u Vladi Srpske je pronađeno i rješenje da se u tom slučaju usmjeri i po dodatnih 10 miliona KM i poljoprivrednicima i Fondu zdravstvenog osiguranja.

- Zbog tih opstrukcija nije realizovana ni mjera koja se odnosi na rasterećenje privrede u pogledu smanjenja obaveza na rad, koja je predviđena Reformskom agendom, u koju su se zaklinjale sve te partije na vlasti u Sarajevu, a onda je srušile - podsjetila je premijerka Srpske.

Prema njenim riječima, sve to da je realizovano, a bilo bi realizovano da nije bilo politikanstva, unijelo bi jednu potpuno drugačiju dinamiku i kada je riječ o budžetu, o privedi, o infrastrukturnoj izgradnji, i olakšalo bi mjere koje se sprovode u oblasti zdravstva, a istovremeno bi značilo i pokazivanje kredibiliteta u pogledu evropskog puta za koji je vezana Reformska agenda.

- Ukratko, što se tiče budžeta, ušli smo u "mirnije vode", a da nije bilo blokade u Sarajevu stvari bi tekle glatko. Upravo to su željele da spriječe SDS, PDP i NDP zaustavljajući na nivou BiH novac koji je namijenjen Republici Srpskoj - istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje kakav je stav Vlade Republike Srpske u vezi sa podnošenjem interpelacija od opozicionih partija u Srpskoj, Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada zauzela stav da neće upućivati odgovor na te interpelacije.

- Materijal koji je dostavila opozicija je pun netačnih detalja, ali i zastarjelih podataka i tendencioznih konstatacija - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su sve informacije u vezi sa svim pitanjima koja se nalaze u tim materijalima dostupne Narodnoj skupštini i poslanici ih redovno razmatraju u okviru različitih skupštinskih tačaka.

- Ovdje se radi o tome da opozicionim partijama, koje gube snagu na terenu, treba politička tema i višednevni mikrofon, i oni to slobodno mogu da imaju kao što je i do sada bio slučaj. Ne vidim da im je to baš poslužilo u političkom pozicioniranju, naprotiv sve ih je manje, ali ne sporim pravo da pričaju o čemu god žele. Mi u tom politikanstvu nećemo učestvovati - poručila je Cvijanovićeva u inervjuu Srni.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još