Sarajevo -3 °C Srijeda 21.03.


10.08.2017. / 13:00h Regija - Ministarstvo poljoprivrede

Hrvatska: Izmjenjen Pravilnik, naknade za voće i povrće po starom

Hrvatska: Izmjenjen Pravilnik, naknade za voće i povrće po starom
Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, javlja Anadolu Agency (AA).

Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. kolovoza/augusta u Narodnim novinama.

 "Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu", naveli su iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Ističu kako se uskoro očekuje i sastanak o temi korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.

"Zaštita potrošača će biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom. Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti", naglašeno je iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede će, naglašeno je, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj.

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!