Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.03.


10.08.2017. / 12:32h Politika - Hadžibajrić - Sinno

Lokalna samouprava ključna za evropski put

Lokalna samouprava ključna za evropski put
Jedinice lokalne samouprave ključne su za put ka članstvu u Evropskoj uniji - zaključeno je na sastanku načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića i zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Khalduna Sinne koji je održan danas u Sarajevu.

Hadžibajrić smatra da je lokalna samouprava srž svake džave, te da na tome počiva i sama Evropska unija.

Dodao je da je razgovarano o aktuelnim i planiranim razvojnim projektima u općini Stari Grad, kao i o mogućoj saradnji s Delegacijom EU i nevladinim organizacijama u realizaciji tih projekata.

- Dogovorili smo se o načinu komunikacije i skraćivanja "puta" između organizacija lokalne samouprave i institucija nadležnih za Evropsku uniju - naveo je Hadžibajrić.

Sinno je istakao da nema napretka na putu ka EU bez aktivne uloge lokalne samouprave, jer su i mnogi zakoni koji su uslov za članstvo također na lokalnom nivou.

- Zato smo u našim aktivnostima željeli da ostvarimo saradnju i kontakt s općinama kako bi im prenijeli tu poruku, ali i da vidimo s kojim prilikama i izazovima su suočene - kazao je Sinno.

Po njegovim riječima, Općina Stari Grad je napravila veliki pomak u smislu organiziranja usluga po mjeri građana, a u tom kontekstu treba naglasiti da je riječ o općini koja je vrlo bogata kulturom i historijom i predstavlja glavni "magnet" za turiste u Sarajevu.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!