Sarajevo -3 °C Srijeda 21.03.


09.08.2017. / 16:58h Regija - Potpredsjednik Vlade Srbije

Ljajić: Postoji spremnost da se problem sa hrvatskim taksama riješi

Ljajić: Postoji spremnost da se problem sa hrvatskim taksama riješi
Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izrazio je očekivanje da će Hrvatska danas ili sutra izmijeniti Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima.

Ljajić je novinarima u Beogradu rekao da kod svih aktera postoji spremnost da se problem riješi, kao i da još nema procene ekonomske štete od uvođenja novih hrvatskih taksi.

On je poručio da u trgovinskom ratu bilo kojih zemalja ne može da bude pobjednika, već da su svi gubitnici u manjem ili većem obimu.

"Nastojimo intenzivno da riješimo problem, pri čemu nam vrijeme nije saveznik", istakao je Ljajić, podsjetivši na to da načelan rok za reakciju Hrvatske ističe krajem nedjelje i da bi svako odlaganje prouzrokovalo samo još veću štetu.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, Ljajić je ukazao na to da su primjedbe na postojeći hrvatski pravilnik bile u tome što su takse povećane 22 puta, da su morale da se plaćaju po vrsti voća i povrća, a ne po kamionu, kao što je slučaj u zemljama EU, kao i to da je jedna tarifa za inspekcijski nadzor važila za proizvođače iz Hrvatske, a druga za one iz trećih zemalja.

Ljajić je naglasio da je na taj način Srbija dovedena u neravnopravan i nekonkurentan položaj u odnosu na proizvođače iz Hrvatske, podsjetivši i na to da su Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija usaglasile stavove i da traže da se cijene tarifa i taksi izjednače za proizvođače iz Hrvatske i ostalih zemalja.

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!