Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


09.08.2017. / 14:07h Crna hronika - FUCZ

Iz Save u općini Brod izvađena aviobomba teška 250 kilograma

Iz Save u općini Brod izvađena aviobomba teška 250 kilograma
Aviobomba koja se nalazila ispod mosta na rijeci Savi u općini Brod, izvađena je danas - potvrđeno je Feni iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Iz Ministarstva sigurnosti BiH je ranije saopćeno da se radi o bombi iz Drugog svjetskog rata koja se nalazila u Savi na tri metra dubine.
 
Najavljeno je da će ovu složenu operaciju izvesti ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke, s kojima Ministarstvo sigurnosti BiH od 2015. godine uspješno sarađuje na uklanjanju NUS-a iz vodotokova, te podršku deminerskog i ronilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske.  
 
Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je kazao Feni da su pripadnici FUCZ već sadam dana na Savi s kolegama iz Republičke uprave i češkim roniocima radi aktivnosti na vađenju aviobombe ispod Savskog mosta kojim dnevno pređe veliki broj auta.
 
- Naš ekspertni tim na čelu s kolegom Seadom Vranom je na terenu, koji je učestvovao i u identifikaciji same bombe i svim aktivnostima koje su prethodile - naveo je Solak, dodajući da su utvrdili tačno o kojoj je bombi riječ.
 
Po njegovim riječima, danas se ta cijala operacija finalizira.
 
- Sve što je u našoj moći mi smo poduzeli iz sigurnosnih razloga, jer to je bomba od 250 kilograma s nekih stotinjak kilograma eksploziva, vrlo velike ubojne i razorne moći - naveo je Solak.

sava-bomba2
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!