Sarajevo -3 °C Srijeda 21.03.


09.08.2017. / 13:52h Regija - Skoplje

VMRO blokirao makedonski parlament, Džaferi pozvao osiguranje

VMRO blokirao makedonski parlament, Džaferi pozvao osiguranje
Zastupnici najjače oporbene stranke VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, blokirali su danas rad makedonskog parlamenta, nakon što je predsjednik Talat Xhaferi uskratio pravo zastupniku te stranke Antoniju Milošoskom da se obrati zastupnicima.

Zastupnici VMRO-DPMNE okupirali su govornicu, pa je Xhaferi pozvao skupštinsko osiguranje i proglasio pauzu kako bi se smirile tenzije, prenosi Tanjug pisanje makedonskih medija.
 
Inače, na dnevnom redu današnje sjednice Sobranja je smjena javnog tužitelja Marka Zvrlevskog, što je još krajem prošlog mjeseca zatražio premijer Zoran Zaev.
 
Zaev, naime, smatra da je to prvi korak do uspostavljana nezavisnog sudstva i najznačajnijoj reformi, čemu se, međutim, protivi donedavno vladajući VMRO-DPMNE.
 
Zvrlevsku smjenu vlada traži zbog, kako navode, nezakonitog, neblagovremenog i neprofesionalnog vršenja dužnosti.
 
Vlada u Skoplju smatra, naime, da Zvrlevski nije u stanju obavljati svoj posao, da nije podnio zahtjeve za pokretanje kaznenih prijava u slučajevima propisanim zakonom i da je na taj način podrio svoj ugled.
 
VMRO-DPMNE, pak, smatra da je zahtjev za tužiteljevu smjenu u suprotnosti sa zakonom.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!