Sarajevo -1 °C Utorak 20.03.


09.08.2017. / 23:55h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Deklaracija o položaju Dodika u regiji

Deklaracija o položaju Dodika u regiji
Predsjednik RS-a Milorad Dodik poručio je na obilježavanju godišnjice "Oluje" da će Republika Srpska i Srbija u narednih stotinu godina u teritorijalnom pogledu biti jedno. Dalekovidi Dodik možda je i upravu. Obzirom da se teritorija Sandžaka nekada nalazila u sastavu Bosne i Hercegovine, možda će za stotinu godina taj dio teritorije Srbije ponovo zajedno sa Bosnom i Hercegovinom biti jedno.

Za to bi postojalo i veće historijsko utemeljenje nego za ujedinjenje o kojem snatri Milorad Dodik. Uzimajući u obzir da u politici nijedno "možda" nije isključeno, ne bi trebalo u narednih stotinu godina isključiti ni tu mogućnost. Koliko je to realno, to nije ni bitno. Kao što nije bitno da li je ono što Dodik govori, realno.

U tome dalekovidnom kontekstu predsjednik RS-a najavio je i izradu tzv "Deklaracije i položaju Srba u regiji", zajedno sa Srbijom. O samom sadržaju deklaracije za sada niko ništa ne zna, i pitanje je kada će se uopće išta znati o tome, ali ono što se već sada zna, jeste koja je njena dnevno - politička funkcija. 

Deklaracija o položaju Dodika u regiji

Očekivano, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i u slučaju Dodikovih olujnih izjava mudro ćuti, dok sa druge strane Milorad Dodik, stežući mokre dlanove očekuje paničnu reakciju Sarajeva, tačnije histerični vrisak koji bi trebao ponovo da iz svoga arsenala "oštrih poruka" Srbiji, ništa drugo nego da Dodiku načini najnoviju vrstu besplatne političke usluge.

Dodik, pri svojoj svijesti o sankcijama pod kojima se nalazi, pri svijesti da njegov ugled na Zapadu kotira otprilike kao ugled sjevernokoreanskog Velikog vođe, traži kakav takav zagrljaj od strane prozapadnog Vučića, odnosno jedine političke figure koja ga može vratiti pod okrilje politički relevantnog. Otuda se i ponuđena "Deklaracija" može prevashodno tumačiti kao Deklaracija o položaju Dodika u regiji.

S druge strane, predsjedniku Srbije, nakon što je najavio skoriju mogućnost i zvaničnog priznanja Republike Kosovo, nakon što je Srbiju približio NATO sigurnosnoj orbiti, potrebna je, iako ne nužno, predodžba u javnosti o tome kako on ipak brine o kompletnom srpskom nacionalnom biću, kao neka vrsta kompenzacije za dramatičan zaokret prema Zapadu. Stoga Vučić kao i u ranijim slučajevima, Dodika, shodno potrebi, drži na lancu..

Za mjesec do dva najavljena je zvanična  posjeta predsjednika Srbije Sarajevu. Ako se prisjetimo otkazivanja posjete bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, zvaničnom Sarajevu, unatoč pozivu člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, svih okolnosti, uzroka i posljedica otkazivanja posjete Nikoliću, valjalo bi u tome smislu, razmisliti o tonu bilo kakve reakcije na Deklaraciju o položaju Dodika u regiji.

Posthumna posjeta Nikolića Sarajevu

Otkazana posjeta Nikoliću, doduše nije proizvela značajne turbulencije u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, ali čak je i opskurni Nikolić uspio nakon otkazivanja gostoprimstva u Sarajevu da sebe prikaže kao nekoga ko je spreman na razgovore i dijalog, dok je tobože sa druge strane političko Sarajevo bilo to koje nije spremno na bilo kakve razgovore. Treba se samo prisjetiti, koliko su se, i to kakvim intezitetom srpske političke elite iz Bosne i Hercegovine snebivale nad otkazivanjem posjete politički umirućem Nikoliću, i biti svjestan kakav bi politički masakar nad bosanskohercegovačkim političkim pozicijama, u slučaju sličnog scenarija počinio politički vispreniji Vučić. 

Ponovo bi Vučić bio taj neprikosnoveni graditelj mira, nemilosrdni zagovornik dijaloga, odnosno neko ko je beskompromisno pun razumijevanja za sve - samo niko nema razumijevanja prema njemu, njegovoj dobroj volji, pruženoj ruci i tome slično. Sve to, olako bi se moglo desiti, u slučaju da političko Sarajevo nasjedne na ovaj Dodikov smiješni politički manevar u cilju spašavanja samog sebe, i u cilju narušavanja odnosa između zvaničnog Sarajeva i Beograda.

Pritisak na Izetbegovića

Od domaće javnosti, i njene nezrelosti, sasvim je mogućno očekivati da od Izetbegovića insistira na tome da se Izetbegović već sada očituje o Dodikovoj deklaraciji, da nešto, budimo slobodni pa recimo, priprijeti, što bi u daljem slijedu stvari trebalo da razvije jednu bespotrebnu polemiku na relaciji Sarajevo - Beograd, od koje bi političku korist mogao imati jedino Milorad Dodik, i niko više do njega samog. Nadati se da će Izetbegović imati dovoljno političke mudrosti pa da svojim postupcima ne proizvede takve efekte, unatoč mogućem pritisku javnosti. Uostalom, treba znati i to da danas direktni udari na suverenitet BiH više ne dolaze preko Drine, nego preko Une.

(Vijesti.ba)