Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


09.08.2017. / 10:45h Ljepota i Zdravlje - Kalifornija

Znanstvenici korekcijom gena uklonili nasljednu bolest srca

Znanstvenici korekcijom gena uklonili nasljednu bolest srca
Znanstvenicima je pošlo za rukom prvi put korigirati gene tokom ranog stadija razvoja ljudskih embrija, a sve u cilju sprječavanja nastanka srčane bolesti koja se prenosi nasljedno kroz generacije obitelji, prenose mediji.

Znanstvenici su do rezultata došli nakon što su proučavali mutaciju gena kao uzrok hipertrofične kardiomiopatije, a koja uzrokuje iznenadnu smrt kod inače zdravih sportaša.
 
Naime, znanstvenici su spermatozoide muškarca koji je imao hipertrofičnu kardiomiopatiju korigirali putem korištenja tehnologije preuređivanja gena imena CRISPR (čija će primjena u medicini biti spremna za uklanjanje genetičkih "grešaka" koje uzrokuju teške bolesti), a nakon toga su njima oplodili zdravo jajašce in vitro tehnikom. Dotični embriji su se smjeli razvijati svega nekoliko dana i nisu trebali biti implantirani, opisano je u prestižnom časopisu Nature.
 
Studija je rezultat suradnje kalifornijskog Instituta za biološke znanosti Salk, Sveučilišta za zdravstvo i znanost u Oregonu te korejskog Instituta za bazičnu znanost.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!