Sarajevo -2 °C Srijeda 21.03.


08.08.2017. / 21:41h Intervjui - Mladen Ivanić za TV1

Nema političkih pritisaka kao ranije, ali u Republici Srpskoj se osjeća potpuna besperspektivnost

Nema političkih pritisaka kao ranije, ali u Republici Srpskoj se osjeća potpuna besperspektivnost
Da li ste vi primjetili da je zabilježeno otvaranje bilo kakve ozbiljnije firme u zadnjih pet godina u Republici Srpskoj? Ja se toga ne sjećam, i to je najbolji pokazatelj gdje se RS nalazi,a ključni problem više nisu politički pritisci na RS. Glavni problem je nedostatak radnih mjesta, odlazak stanovništva i osjećaj bezprespektivnosti, posebno u istočnom dijelu RS-a. Lideri opozicije moraju čvršće ići u bitku protiv vlasti. Bitka svih bitaka su naredni izbori. Veliko je nezadovoljstvo ali problem je taj što nije dovoljno svjesna šta hoće da uradi, istakao govoreći u Dnevniku TV1 član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.

TV1: Jučer je održan sastanak resornih ministara trgovine i zatraženo je da Hrvatska spusti takse ili će u protivnom uslijediti kontramjere. Kako Vi komentirate potez zvaničnog Zagreba?

IVANIĆ: Ja ga apsolutno ne razumijem i mislim da je to jedan tipičan primjer poteza gdje imate puno lijepih riječi o dobroj saradnji, a onda vrlo konkretan potez koji se izrazito usmjeren protiv proizvođača iz susjednih zemalja. Jedna potpuno nerazumna odluka koju je Hrvatska vlast donijela i koja će imati njegativne posljedice po nju samu, i ja sam uvjeren da će oni vrlo brzo doći sebi i ohladiti svoje glave i vratiti na uslove koji su bili ranije. Bilo kakvo povećanje i jačanje necarinskih ograničenja u slobodnoj trgovini je suprotno interesima. Svi mi smo dali ogroman doprinos ulasku Hrvatske u EU, prihvatanjem adaptiranog SSP-a i krajnje je nekorektno raditi poteze koji su oni uradili. Zato mislim da će akcija ministara dati rezultat i da će se Hrvatska povući.

TV1: Kada već govorimo o odgovoru, je li pravi način prvo da se upozori ili odmah pribječi kontramjerama kao Srbija i može li to BiH?

IVANIĆ: Bosna i Hercegovina itekako može. Ja se sjećam svojevremeno događaja kada je bio zabranjen izvoz mlijeka iz Kozarske Dubice, smao zato što je greškom pisalo, zemlja podrijetla, a pisalo je zemlja porijekla, i to je bilo dovoljno da se svo mlijeko stavi pod zabranu bez ikakvog. Ja sam tada insistirao da se sa naše strane donesu kontramjere i vrlo brzo stvai su se odmah vratile. Ministri su već jasno rekli da će uslijediti kontramjere ako to Hrvatska ne razmotri a još uvijek nije. Razumijemo one koji su poduzeli kontramjere jer ne vidim šta bi se drugo moglo uraditi.

TV1: Ponovo je aktuelizirana  prča o izgradnji Pelješkog mosta. Iz SDA su najavili pisma institucijama EU, jer BiH nikada nije dala saglasnost za izgradnju mosta. Pozvali su se i na odluku Predsjedništva iz 2007.godine. Kako Vi komentirate ovaj problem?

IVANIĆ: Naravno da jeste neka vrsta problema, ali generalno mislim da se to može uz iskren razgovor riješiti. Razumijem interes Hrvatske da želi povezati, svoju teritoriju nekim mostom i da na neki način izbjegne te gužve koje se događaju na ulascima i izlascima u Neum, ali sa druge stane Hrvatska mora razumijeti interes BiH da taj most ne ograničava njen pristup slobodnom moru, i da ne omogućava ulazak većih brodova. Mislim da bi konačno trebalo postići dogovor da se završi taj most u Gradišci koji godinama stoji. Tako da mislim da jedan paket u kojem bi Hrvatska imala mogućnost da pravi most. mora imati takve uslove da omogućava ulazak većih brodova u Neum, i te stvari uz izgradnju mosta na Gradišci, i uz pravo da oni koji ulaze u teritoriju BiH ne moraju biti pregledavani od strane Hrvatske, su stvari oko kojih se možemo dogovoriti. Oni će dobiti most a  mi ćemo dobiti normalan pristup našim vodama. Ako bude dobre volje sve se može riješiti , a ako ne bude onda će trajati sukobi i svađe, i odluku će morati donijeti neko izvan ove dvije zemlje.

TV1: Kakav će biti Vaš stav ako Predsjedništvo bude raspravljalo o namjeri Hrvatske da gradi most?

IVANIĆ:Teško je sad na bazi informacija sa kojima raspolažem reći kakav će biti stav. Što se mene tiče ja ću podržat most ako budu ispunjeni ovi uslovi. Možda postoje argumenti koji će me ubijediti da se saglasim sa time, ali na bazi argumenata ovo je moja vrsta stava pod kojim bi uslovima to podržao. Ovaj saziv Predsjedništva do sada nije imao priliku da razgovara na tu temu.

TV1: Budući da se prilikom glasanja za izvještaj pokazalo da Vijeće ministara nema podršku Zastupničkog doma, kako Vi komentirate aktuelnu političku situaciju?

IVANIĆ: Nije ovo prvi put da se nekom Vijeće ministara ne prihvati izvještaj o radu, bilo je toga i u ranijem periodu. Objektivno prave većine nema, i ja sam na to upozoravao kada se desio onaj problem sa popisom stanovništva i bio svjestan činjenice da je glavni problem većine u Predsjedništvu, na strani partija koje čine bošnjački dio u Vijeću ministara i tu se krije ključ problema većine. Pretpostavljam da će ovo ovako ostati do kraja mandata i to nije dobro. Međusobno povjerenje je narušeno, nije se riješio Mostar, nema saglasnosti oko Izbornog zakona, partije iz RS-a zamjeraju preglasavanje oko popisa, i sve one stvari kao što je pokušaj osporavanja 9.januara, paralelizam u tužbi protiv Srbije, tako da ćemo imati većinu koja će se formirati od slučaja do slučaja.

TV1: Očekujete li da može doći do glasanja o povjerenju Vijeću ministara i može li eventualno biti izglasano nepovjerenje?

IVANIĆ: Moguće je da do toga doće ali to neće imati nikakvu posljedicu u odnosu na ono što imamo danas, što opet znači tehnički mandat i većina od slučaja do slučaja, i ne vidim da postoji mogućnost preformulisanja sadašnje većine, tako da će ovaj saziv ostati ali bojim se vrlo ograničen u suštinskim reformama.

TV1: Pominjete veliko nepovjerenje, otkazan je nedavno sastanak u Mostaru, lideri pojedinih stranaka ne žele uopće sjediti za istim stolom, ne postoji većina u državnom, ali čini se ni u federalnom parlamentu. Najavljuje se kandidatski status za iduću godinu. Hoće li ova politička situacija dovesti do ikakvog napretka?

IVANIĆ: Smatram da Predsjedništvo treba uraditi sve što može da se stvari pokrenu. Mislim da je naša obaveza bez obzira što je ovaj sastanak u Mostaru propao da se sa tom idejom sjedanja nastavi, ako već lideri ne mogu jedni s drugim, onda je naša obaveza da se s njima sjedne i da se vidi postoje li uslovi da se barem na evropskom putu stvari nastave kako treba. Nedopustivo je da još nemamo završene odgovore a u februaru smo rekli da su svi nivoi vlasti pripremili svoju verziju odgovora. Sad je polovina avgusta i još uvijek toga nema, i taj posao očito kasni, i nemoguće je očekivati bilo kakav status bez odgovora, ali ni odgovor nije dovoljan jer nije realno da jeste, jer  ako imamo činjenicu da nismo ušli u transportnu zajednicu, ili ako postojie sukobi pa se ne zna po kojem će zakonu idući izbori biti i pod takvim uslovima EU neće dati saglasnost, ali ako bi se te stvari pokrenule onda sam uvjeren da je to moguće dobiti. Moj prijedlog na sljedećoj sjednici Predsjedništva će biti da sa velikih razgovora trebamo ići jedan po jedan problem, ako treba jedno po jedno svaki dan.

ivanic-tv1

TV1: Odnosi sa Srbijom ušli su u mirniju fazu. Ko je zaslužniji za to BiH ili Srbija?

IVANIĆ: Puno više Srbija jer je prešla preko mnogih stvari koje su se u prošlosti događale, ne bih rekao u ime BiH nego koje su proizvodili bošnjačke političke strukture. Zamislite da je Predsjedništvu zabranjeno da dođe u Srbiju zbog hapšenja nekog od ljudi koji su optuženi za ratne zločine iz reda srpskog naroda, ovdje bi se napravio haos od toga jer u Sarajevu se smatra normalnim da se zbog Orića treba otkazati posjeta Nikolića. Zamislite da je neko napao predsjedavajućeg Vijeća ministara, ovdje bi to izazvalo haos, a smatra se normalnim da je došlo do linča predsjednika Vlade Srbije i nikom ništa. Srbija je to prećutala i mislim da će biti ozbiljan iskorak posjeta predsjednika Vučića Sarajevu i ja se nadam da će doći brzo u narednih mjesec ili dva.

TV1: Predsjednik RS-a je najavio donošenje deklaracije RS i Srbije o položaju Srba u regiji, šta je cilj deklaracije i kako gledate na to?

IVANIĆ: Dok ne vidim šta u njoj piše teško mogu dati svoj stav. Čuo sam da će biti ali o njenom sadržaju nisam infromisan. Ako je stav da se zajednički brani identitet naroda onda razumijem te poteze ali mislim deklaracija ne smije nas uvesti u neke nove priče o nekim teritorijalnim varijantama jer bi proizvodila dalje probleme.

TV1: Smatrate li Vi da će Srbija i RS u ovom stoljeću biti jedno u teritorijalnom smislu, kako je to Dodik najavio?

IVANIĆ: Ja sam više puta do sada rekao da sam uvjeren da u narednih 20 godina u BiH neće biti ozbiljnijih promjena. Ovo što se zove Dejtonski sporazum će ostati i zavisit će prije svega od nas. Ako mi unutar BIH imali saglasnost to može funkcionisati jer Dejton ima ključnu pretpostavku da postoje lideri koji su spremni na dogovor a ako ih nema onda imamo krizu. Svijet neće trpiti tu krizu više od 20 godina i takvim uslovima moguće je da dođe do novih riješenja. Kakva su ta riješenja, to je u ovom trenutku zaista teško reći. Moguće je da bude raspada a moguće je da bude centralizacije i ukidanja entiteta, do drugačijeg preuređenja ali to su stvari o kojima će odlučivati neke nove generacije. Ja bih volio da svi prihvatimo Dejtonski sporazum koji je korektan i nema pobijednika i pobijeđenih. Ako te spremnosti nema mi ćemo se međusobno iscrpljivati nadajući se da ćemo u nekom novom sukobu pobijediti. Što se mene tiče uvjeren sam da je Dejton dobra šansa.

TV1: Kako ocjenjujete stanje u RS-u, vladavinu SNSD-a. i njihovih koalicionih partnera?

IVANIĆ:Da li ste vi primjetili da je zabilježeno otvaranje bilo kakve ozbiljnije firme u zadnjih pet godina u Republici Srpskoj. Ja se toga ne sjećam, i to je najbolji pokazatelj gdje se RS nalazi,a ključni problem više nisu politički pritisci na RS. Glavni problem je nedostatak radnih mjesta, odlazak stanovništva i osjećaj bezprespektivnosti, posebno u istočnom dijelu RS-a. Što se političkih odnosa tiče postoji problem jedne vrste medijskog terora koji je provodi preko RTRS-a, i to je nešto što će ostati zabilježeno kao najcrnji mogući oblik propagande.

TV1: Kako onda ocjenjujte rad opozcije, može li ona bolje ili je prilično otupljena oštrica opozicije nakon brojnih turbulencija prije svega u SDS-u?

IVANIĆ: Mislim da se može i mora bolje. Lideri opozicije moraju čvršće ići u bitku protiv vlasti. Bitka svih bitaka su naredni izbori. Veliko je nezadovoljstvo ali problem je taj što nije dovoljno svjesna šta hoće da uradi. Ključna je poruka iz opozicije da znamo šta hoćemo, da imamo ljude za promjene i da budemo među građanima. Što se opozicija bude više bavila sama sa sobom manje su joj šanse. Na narednim izborima ključni kandidati su za predsjednika i člana Predsjedništva, i ako se tu pobijedi većina će se lako obezbijediti. Mislim da opozicija do kraja godine treba da izađe sa svojim kandidatima za te pozicije i da ti ljudi jednostavno uđu u političku borbu i osiguraju podršku građana. Bez toga će biti teško.

TV1: Jeste li Vi donijeli odluku da se ponovo kandidirate za člana Predsjedništva ili za Predsjednika RS-a?

IVANIĆ:Rekao sam da se odluka mora donijeti do kraja godine, još uvijek je rano. ali opozicija prije toga treba da jasno definiše nekoliko krupnih političkih ciljeva a jedan od prvih treba biti formiranje neutralnog odbora koji će ocijenjivati uređivačku politiku RTRS-a, i postaviti uslove da svi budu ravnopravni, a ličnu odluku hoću li biti kandidat donijet ću u oktobru ili novembru ove godine, prije toga ne.

(Vijesti.ba)