Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


07.08.2017. / 19:07h Ljepota i Zdravlje - Istraživanje

Čestice zlata kao lijek za najagresivnije oblike raka

Čestice zlata kao lijek za najagresivnije oblike raka
Mrvice zlata implementirane u lijekove mogle bi da pomognu u liječenju raka, navodi se u novom istraživanju.

Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu sproveli su studiju koja je dokazala da je dragocjeni metal povećao efekat lijekova kojim su liječili ćelije raka pluća.

Јedinjenja zlatnih čestica pomiješana sa hemijskim supstancama lijeka imaju mogućnost da umanje efekte hemioterapije tako što će precizno ciljati ćelije raka bez štete po zdravo tkivo.

Zlato je prirodan hemijski element i ima mogućnost da ubrza ili katalizira hemijske reakcije. Istraživanje Univerziteta u Edinburgu otkrilo je da osobine metala pomažu da se izliječe ćelije raka bez ikakvih nus-pojava, prenosi B92.

"Otkrili smo nove osobine zlata koje su prethodno bile nepoznate i otkrili smo da se metal može ubaciti u lijekove i pomoći pri liječenju tumora. Imamo mnogo posla prije nego što ovu taktiku počnemo da primjenjujemo na pacijentima, ali ova studija je korak naprijed", kaže dr Asier Unciti-Broćeta dodajući da bi ovakva tehnika mogla da poboljša liječenje ne samo raka pluća već i ostalih tumora koje je teško liječiti.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!