Sarajevo -1 °C Utorak 20.03.


07.08.2017. / 18:48h Komentari - Suprotnost principa

Članstvo u EU i konstitutivnost naroda - Ulje i voda

Članstvo u EU i konstitutivnost naroda - Ulje i voda
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas za Glas Srpske da čini sve da BiH profunkcionira kao normalna zemlja, a to znači europska BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda biti ravnopravna.

Ako je osnovna geopolitička tendencija Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji, a jeste, onda Čović čini sve suprotno od toga. Bosna i Hercegovina ne može postati normalna evropska zemlja na temelju principa konstitutivnosti naroda, sovjetskog principa koji zastupa lider HDZ-a Dragan Čović.

Ne postoji nijedna Evropska zemlja, odnosno članica Evropske unije, ni normalna ni nenormalna, čije se ustavno ustrojstvo zasniva na narodno-demokratskom principu kojeg je osmislio Vladimir Ilič Lenjin - principu koji je svoj istorijski poraz doživo padom Berlinskog zida i urušavanjem tog koncepta.

Čović i sljedbenici naprosto ne mogu navesti primjer bilo kakve zemlje članice Evropske unije koja je utemeljena na principu konstitutivnosti naroda, zato što takva zemlja- država ne postoji, niti će Evropska unija u svoje članstvo primiti jednu državu sa takvim uređenjem.

Kao što se ne mogu pomiješati ulje i voda tako se ni u okviru Evropske unije ne mogu miješati princip zapadne liberalne demokratije i sovjetski princip konstitutivnosti  naroda.

Jasno je to svima, Evropskoj komisiji, svima u Bosni i Hercegovini, pa i nekim minornim političkim subjektima, pridruženim članovima HNS-a, koji, može se reći s pravom konstatiraju, da su Hrvati žrtva lenjinovsko- boljševičkog načina razmišljanja.

Na isti način kako to razmišljanje vidi Bosnu i Hercegovinu u sklopu EU na temelju principa konstitutivnosti naroda ( što je nemoguće), to razmišljanje vidi i svoju ulogu u okviru jednog dijela građanstva u Bosni i Hercegovini, u ovom slučaju dijelu hrvatskog građanstva. Na principu, jedan narod, jedna partija, jedan vođa, što je u suprotnosti sa onim što predstavlja EU.

N. H.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još