Sarajevo 25 °C Subota 26.05.


06.08.2017. / 23:50h Komentari - Reciprocitet ili ne ?!

Hoće li zemlje regije zajednički odgovoriti Hrvatskoj zbog uvođenja nameta na voće i povrće ?!

Hoće li zemlje regije zajednički odgovoriti Hrvatskoj zbog uvođenja nameta na voće i povrće ?!
Dok ne promijene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mjere provodimo u cilju zaštite naše države, kazao je za Blic srbijanski ministar Branislav Nedimović, indirektno potvđujući navode da je Srbija već uvela rigorozne kontrole na uvoz voća, povrća i svih drugih proizvoda iz Hrvatske, kao odgovor na nenajavljenu mjeru koja je proteklih dana uzburkala regionalne odnose.

Podsjećamo, premijerka Srbije Ana Brnabić na nedavno održanom samitu Jadranske povelje najavila je upravo ovakvu mogućnost kazavši da nameti koji su uvedeni od strane Hrvatske, Srbiji i zemljama regiona ne idu u prilog dobrih regionalnih odnosa.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, gostujući u Dnevniku TV1,također je kazao da je sasvim izvjesna mogućnost uvođenja kontramjera Hrvatskoj.

"U ovom trenutku mi nastojimo da kroz dijalog sa Hrvatskom stranom i kroz dogovor sa zemljama regiona koje su pogođene ovom mjerom da nađemo adekvatno rješenje, ili da se odluka povuče ili da cijenovnik uskladi sa nekim prosječnim cijenama kao i u drugim zemljama EU, i to je naš prevashodni cilj. Ukoliko to ne dovede do rezultata svaka od zamalja će preduzimati odgovarajuće mjere to jest kontramjere ali nadamo se da do toga neće doći", kazao je Šarović.

On je istakao da od Hrvatske očekuje fer odnos i da je karakter mjera i nameta koje je Hrvatska uvela diskriminatorski. Šarović je izrazio nadanje da će Evropska komisija adekvatno reagovati na mjere koje je uvela Hrvatska zemljama koje se nalaze u procesu SSP-a. 

Podrctao  je tada da već ima potvrdu da će svi resorni  ministri iz regije u ponedeljak održati sastanak, povodom zauzimanje stava prema Hrvatskoj i nastalom problemu.

"Vjerovatno ćemo u nedjelju navečer imati konsultacije a u ponedeljak pokušati usaglasiti stavove. Mislim da su stavovi približeni, vidjet ćemo da li će neke formulacije da odgovaraju, ali paraleleno ćemo razgovarati sa kolegama iz Hrvatske. U komunikaciji sam sa njima već od jučer", kazao je Šarović.

Obzirom da je Srbija na neki način već otpočela sa provođenjem kontramjera, sutrašnji sastanak resornih ministara regije od iznimne je važnosti. 

Postavlja se pitanje da li će zemlje regije slijediti Srbiju u uvođenju kontramjera Hrvatskoj, i kakav će stav na bazi takvih zaključaka, ukoliko oni budu išli u ovom pravcu zauzeti Evropska komisija i Evropska unija koja bi na temelju poštivanja slobode trgovine, slobodnog protoka ljudi, roba i kapitala Hrvatsku trebala podsjetiti na neke od osnovnih načela na kojima se temelji Evropska unija.

Sa druge strane biće zanimljivo vidjeti sa kakvom realnom snagom raspolažu Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i ostale zemlje pogođene mjerama iz Hrvatske. 

Piše: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još