Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


06.08.2017. / 13:59h Muzika & Film - Od 12. do 17. augusta

Omladinska sedmica u okviru 23. SFF-a na novoj festivalskoj lokaciji

Omladinska sedmica u okviru 23. SFF-a na novoj festivalskoj lokaciji
Projekt menadžerica Omladinskih programa Sarajevo Film Festivala (SFF) Samra Čomor najavila je danas omladinsku sedmicu u okviru 23. SFF-a, koja će trajati od 12. do 17. augusta, a biti će održana na novoj festivalskoj lokaciji, Pozorištu mladih Sarajevo.

Kako je rekla, svrha današnjeg događaja je promocija ovog novog dijela SFF-a, kao i nove lokacije, a mladi su se danas upoznavali i pripremali za sve ono što ih čeka na ovogodišnjem SFF-u.

Ove godine, pojašnjava Čomor, imali su veliki broj prijavljenih maloljetnih volontera te su stoga odlučili da ih uključe u SFF, kako bi bili dio festivalskog tima kroz gledanje filmova. Radi se o djeci uzrasta od 11 do 18 godina koji će biti u ulozi publike, nakon čega će dati svoje mišljenje o filmovima koje su gledali.

- U okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala prikazat ćemo dječje i teen filmove. Teen filmovi su namijenjeni za publiku od 13 godina i više, dok su dječji za mlađu publiku - kazala je Čomor Feni.   

Dječji filmovi su podijeljeni u dvije sekcije, Mini arenu, namijenjenu predškolskom uzrastu te dječje filmove. Filmovi će biti prikazani u terminima od 12.00, 17.00 i 19.00.

- Osim toga, imat ćemo programe edukativnog karaktera gdje će posjetioci imati priliku komunicirati s predstavnicima raznih organizacija ili s ljudima koji su uključeni u stvaranje filma - dodala je projekt menadžerica.

Ovim, ističe ona, žele odvojiti novu generaciju filmoljubaca, odnosno kreirati nove generacije onih koji će poštovati i cijeniti filmsku umjetnost.

- Također, konstantno se trudimo da, osim zabave, imamo i edukativne sadržaje jer želimo da djeca nešto nauče - dodala je.   

Zbog toga će, kaže, prije prikazivanja svakog filma biti održani screening programi gdje će djeca imati priliku saznati više o samoj tematici filma od relevantnih stručnjaka.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!